EUROLYGA 2023

Malagoje žibančio Mindaugo Kuzminsko kryptis aiški – NBA

Malagos „Unicaja“ klubas šį sezoną – kaip garsusis „Titanic“ laivas. Su griausmu pradėjusi sezoną, Malagos krepšinio kariauna po Naujųjų metų atsitrenkė į sirgaliams nematomas problemas ir pradėjo skęsti. Kartu su juo į nepavydėtiną situaciją pateko ir Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjas 26-erių Mindaugas Kuzminskas – itin gerai šiame sezone žaidžiantis lietuvis priverstas vieną po kitos ryti karčias pralaimėjimo piliules, nors jo pasirodymai įvardijami kaip be priekaištų.

M.Kuzminskas ir Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kuzminskas ir Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 10:43 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:09 AM

„Ne viskas ir nuo manęs priklauso. Patekome į situacijų ir traumų zoną“, – lrytas.lt tikino M.Kuzminskas, kalbėdamas apie pastarojo mėnesio įvykius.

Eurolygoje pirmame varžybų etape triuškinusi visus įmanomus varžovus, „Unicaja“ netikėtai išsikvėpė „Top 16“ etape ir tapo pastumdėle. Gerai Lietuvai žinomo stratego Joano Plazos vedamai ekipai panašiai sekasi ir Ispanijos pirmenybėse – tarp lyderių bandęs įsiterpti Andalūzijos regiono klubas pralaimėjo pastarąsias tris kovas ir dabar yra vos 10-oje pozicijoje.

„Noriu, kad žaidėjai graužtų prakeiktą parketą. Aikštėje paliktų savo širdis, – „Unicaja“ žaidėjų kovingumo trūkumą aiškino J.Plaza. – Jei kažkam nepatinka, gali eiti lauk.“ 

Tačiau įdomu, kad lietuviui J.Plaza ne itin leidžia „graužti parketą“ – pastaruoju metu per lemiamus kėlinius M.Kuzminskas sėdi ant atsarginių žaidėjų suolo, nors pasirodydamas aikštėje jis tampa ekipos lyderiu.

Pralaimėjimų ruožas supykdė ir komandos vadovybę – tikinama, kad vasarį žaidėjai negaus dešimtadalio atlyginimo: tai yra bauda už nevykusį žaidimą.

Tačiau šios pretenzijos neturėtų būti metamos Lietuvos rinktinės nariui M.Kuzminskui, kuris šį sezoną yra vienas svarbiausių „Unicaja“ žaidėjų.

Gandais apie galimą lietuvio išvykimą į NBA „apipintas“ 26 metų 205 cm ūgio krepšininkas šį sezoną Eurolygoje dėl trenerio įnorių žaidžia vidutiniškai tik po 21 minutę, tačiau spėja pelnyti 12,7 taško. Jis yra rezultatyviausias Malagos komandos narys.

Kita vertus, šį sezoną jis ne kartą buvo pats didžiausias varžovų galvos skausmas – pelnė 22 taškus į Maskvos CSKA, 23 – į Tel Avivo „Maccabi“ krepšį.

Ispanijos pirmenybėse jo vidurkis šiek tiek mažesnis – vidutiniškai po 9,7 taško.

M.Kuzminsko statistika yra vienas produktyviausių žaidėjų Europoje, apie lietuvį žiniasklaidoje kalbama vos ne kasdien ir jau dėliojama, kurį klubą kitą sezoną galėtų papildyti kovingasis „Kuzia“.

Tačiau vienintelis dalykas, ką tikrai žino krepšininkas – šią vasarą jis sieks prasimušti į nacionalinę ekipą, kad galėtų atstovauti Lietuvai Rio de Žaneiro olimpiadoje. Apie kitus savo karjeros niuansus M.Kuzminskas kalba ne itin plačiai, tačiau užsimena apie galimybę prasibrauti į NBA.

- Ar tiesa, kad dėl blogų pastarųjų rezultatų Eurolygoje ir Ispanijos čempionate „Unicaja“ vadovybė sumažino visiems algas dešimčia procentų?, lrytas.lt paklausė M.Kuzminsko.

– Žinote, apie finansinius reiklaus aš negaliu kalbėti – yra klubo taisyklės, sutartis. Šis klausimas – ne mano kompetencija. Tačiau yra ir kita medalio pusė: reikia suprasti ir komandos vadovus. Dabar mes nežaidžiame taip, kaip galėtume ir turėtume žaisti. Yra tam tikrų objektyvių priežasčių – pastaruoju metu turime 3-4 traumuotus žaidėjus, iš rikiuotės iškrito pagrindinis mūsų ekipos įžaidėjas serbas Stefanas Markovičius. Juk pradžia tikrai buvo daug žadanti – įveikėme Maskvos CSKA, Tel Avivo „Maccabi“, taurės pusfinalyje nurungėme Madrido „Real“.

Bet manau, kad sezoną laidoti dar anksti. Sunerimti, žinoma, verta, tačiau laidoti – tikrai nereikia. Patys puikiai suprantame, kad esame savotiškame dugne, o jei tai supranti, yra visos prielaidos atsispirti nuo jo ir kilti į viršų. Dar labai daug svarbių kovų prieš akis – nenuleidžiame rankų.

- Kas per „Unicaja“ trenerio J.Plazos idėja rezultatyviausią ekipos žaidėją M.Kuzminską nuolat ketvirtame kėlinyje marinti ant atsarginių suolo. Jūs kalbėjotės su strategu apie šį „strateginį planą“?

– Sunku pasakyti, kodėl taip yra. Žaidžiu, kiek man leidžiama, ir tuo metu atiduodu visą save. Pastaruoju metu man tikrai tenka praleisti ant suolo paskutiniuosius kėlinius – dažniausiai, kai jau skirtumai būna dideli. Gal dėl to treneris manęs neleidžia... Tas klausimas labiau yra J.Plazai. Ką aš galiu – tą ir darau: per laiką, kuris man yra skirtas, žaidžiu kuo geriau.

- Artėja vasara: M.Kuzminskas turi begalę karjeros kelių – pradedant sutartimis su kitais Europos grandais, baigiant tuo, kad galima persikelti į NBA. Kuris kelias žaidėjui yra įdomiausias?

– Dabar mano galvoje tik mintys, kaip nutraukti nesėkmių seriją su „Unicaja“. Jei ir toliau taip blogai žaisime, mes niekam nebūsime įdomūs – ir kaip komanda, ir kaip krepšininkai individualiai. Tad reikia pradžioje pagalvoti apie sezono trofėjus ir pergales. Negali žinoti, kas bus rytoj – svarbiausia, būti sveikam. Be abejo, jei kalbėsime apie galimybę save išbandyti NBA, aš to norėčiau. Vieną žinau, kad į NBA vasaros lygą tikrai nevyksiu ir per ją nesieksiu prasimušti į šios lygos komandas – mat tuo pat metu prasidės rinktinės pasirengimas Rio de Žaneiro olimpiadai. Aš teikiu pirmenybę Lietuvos rinktinei.

- Lietuvos krepšinio rinktinės treneris J.Kazlauskas jums jau skambinosi dėl olimpinių reikalų?

– Ne, dar neskambino.

- Ar tiesa, kad jūsų žaidimą itin akylai stebi NBA klubas „Bostono Celtics“?

– Matote, esame su agentu aptarę, kad iki sezono pabaigos ar įvykus tik kažkam labai konkretaus, tikrai nekalbėsime apie variantus. Tų pašalinių dirgiklių yra labai daug ir neverta apie juos galvoti, nes tuomet yra kur kas sunkiau žaisti. Kai jau bus, tuomet ir kalbėsiu. Manau, būtina koncentruotis ties sezonu, jį sėkmingai užbaigti ir tada mąstyti apie ateitį.

- O Maskvos CSKA klubas? Buvo įvairių kalbų – ispanai jau vos ne aiškina, kad tai jau faktas...

– Ta pati situacija – neverta komentuoti, kol nekalbama konkrečiai.

- Šnekos apie komandos nesėkmes ir galimą persikėlimą į NBA jūsų asmeniškai netrikdo?

– Ne. Visada tų gandų buvo ir bus. Aš į tai žiūriu ramiai. Juk tik aš pats kur kas geriau žinau situaciją nei žiniasklaida ar vienas kitas specialistas. Manęs tie gandai tikrai netrikdo. O dėl nesėkmių – nemalonu, kai Malagos sirgaliai yra nepatenkinti mūsų pasirodymu, žaidimu. Jau pasigirsta ir švilpimų per rungtynes. Nesakyčiau, kad tai mane asmeniškai trikdo, tačiau kelia nerimą – juk žmonės moka pinigus, ateina, o mes nuviliame. Norisi tik šioje vietoje pasitaisyti – kad daugiau tokių dalykų nebūtų.

Sezonas jau artėja prie kulminacijos. Ar jaučiamas nuovargis?

– Šiemet sezonas iš tikrųjų yra sudėtingesnis. Tačiau man jis, bent psichologiškai, yra geresnis, lengvesnis – pasikroviau praėjusią vasarą energijos iš rinktinės stovyklos. Atsirado pasitikėjimo, to gero energijos bagažo, tad jaučiuosi stabiliau. Žinoma, būna tų blogų dienų, tačiau per daug tas nuovargis nesijaučia. Esu per jaunas, kad jau kalbėčiau apie nuovargį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.