EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė: nuvylę lietuviai ir ispaniška drama

Stambulo „Fenerbahce“ anksčiau laiko išsprendė visas „Top 16“ užduotis, Ispanijos milžinai sukūrė aštraus siužeto „El Clasico“ trilerį, Duško Ivanovičius susipažino su naujo darbo sunkumais, Dimitris Diamantidis surengė dar vieną mesitriškumo pamoką, o Paulius Jankūnas vienas bandė gelbėti Lietuvos krepšinio garbę.

Ispaniškasis „El Clasico“ tapo košmaru Madrido „Real“ puolėjui J.Mačiuliui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispaniškasis „El Clasico“ tapo košmaru Madrido „Real“ puolėjui J.Mačiuliui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Mar 19, 2016, 10:00 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 7:04 AM

Tai buvo įdomiausi įvykiai krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo 11-ame ture, po kurio kelialapius į ketvirtfinalį užsitikrino dvi komandos.

Lietuviai

Blogai arba labai blogai. Taip šią savaitę žaidė beveik visi Eurolygoje rungtyniaujantys Lietuvos krepšininkai.

Vienintelė išimtis jau ne pirmą kartą buvo Kauno „Žalgirio“ puolėjas Paulius Jankūnas. Jis per rungtynes, kuriose kauniečiai išvykoje nusileido Pirėjo „Olympiakos“ komandai 59:74, žaidė 26 min., pelnė 12 taškų (5/9 dvitaškių, 2/2 baudų) bei atkovojo 7 kamuolius.

Antras pagal rezultatyvumą „Žalgirio“ lietuvis buvo Edgaras Ulanovas. Tačiau jis per 23,5 min. pelnė tik 6 taškus ir atakavo labai netaikliai (0/4 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 6/6 baudų). Kitų Kauno komandoje žaidžiančių Lietuvos krepšininkų indėlis buvo dar kuklesnis.

Malagos „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas per 25 min. pelnė 7 taškus (2/5 dvitaškių, 1/3 tritaškių), bet visus taškus surinko per du pirmuosius kėlinius, o po pertraukos tik blaškėsi aikštėje nerasdamas joje vietos. Blaškėsi ir visa „Unicaja“, namie pralaimėjusi Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipai 72:78.

Ispaniškasis „El Clasico“ tapo košmaru Madrido „Real“ puolėjui Jonui Mačiuliui. Jis žaidė 18 min., bet svaidė šalia tikslo ir nepelnė nė taško (0/3 dvitaškių, 0/4 tritaškių), o „Real“ išvykoje pralaimėjo „Barcelona“ komandai 65:72.

Aštuoni lietuviai šiame Eurolygos ture pelnė 33 taškus (vid. 4,1). Palyginimui – vien per „Žalgirio“ ir „Olympiakos“ rungtynes septyni abiejų komandų graikai įmetė 57 taškus.

Situacija

Likus trims turams iki „Top 16“ etapo pabaigos kelialapius į ketvirtfinalį užsitikrino Stambulo „Fenerbahce“ ir Maskvos CSKA klubai. Maža to, 10 iš 11 rungtynių laimėjęs „Fenerbahce“ jau užsitikrino ir pirmąją vietą E grupėje bei aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijoje.

Abiejose grupėse liko po tris laisvus kelialapius, bet situacija jose visiškai nepanaši. E grupėje dėl trijų kelialapių kovoja keturios komandos, tačiau trys iš jų (Krasnodaro „Lokomotiv“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Atėnų „Panathinaikos“) iškovojo po 7 pergales ir ženkliai lenkia 5 pergales turinčią ketvirtąją pretendentę Stambulo „Anadolu Efes“.

Daug karštesnė padėtis F grupėje. Joje į tris kelialapius taikosi net šešios ekipos: Vitorijos „Laboral Kutxa“ (7 pergalės), „Barcelona“, Madrido „Real“ (po 6), „Chimki“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Bambergo „Brose“ (po 5).

Galimybes žaisti ketvirtfinalyje jau prarado F grupės autsaideris Kauno „Žalgiris“ bei trys silpniausios E grupės ekipos Stambulo „Darussafaka“, Malagos „Unicaja“ ir Zagrebo „Cedevita“.

Savaitės mūšis

Euforija po pasakiško pirmojo kėlinio, šokas varžovams išsiveržus į priekį ketvirtajame kėlinyje ir sunkiai iškovotos pergalės džiaugsmas. Visa tai ketvirtadienio vakarą patyrė „Barcelona“ sirgaliai, pirmą kartą šį sezoną užpildę visas „Blaugrana“ arenos tribūnas. Padidintas susidomėjimas šio turo rungtynėmis buvo lengvai paaiškinamas, nes į Katalonijos sostinę atvyko ne kas kitas, o amžinas varžovas Madrido „Real“, kurį Barselonos komanda nugalėjo 72:65.

Šeimininkai nugalėjo labai sunkiai, nors pirmajame kėlinyje atrodė, jog jokių problemų nekils. „Mėlyni-granatiniai“ rungtynes pradėjo kone idealiai ir 7-ąją min. pirmavo 19:2, o pirmąjį kėlinį laimėjo 25:4!

Tačiau Eurolygos čempionai dėl to ir yra čempionai, kad jiems nebūtų beviltiškų situacijų. Antrojo kėlinio pabaigoje atsikvošėjęs „Real“ įmetė 12 taškų be atsako ir sumažino atsilikimą 28:39, trečiajame kėlinyje toliau tirpdė šeimininkų pranašumą, o ketvirtojo kėlinio pradžioje netgi išsiveržė į priekį 58:52 (7 min. atkarpą „baltieji“ laimėjo 26:3).

Vis dėlto paskutinėmis minutėmis „Barcelona“ irgi sugebėjo parodyti kovotojų charakterį. Po kelių Strato Perperoglou sėkmingų atakų šeimininkai vėl susigrąžino iniciatyvą ir nudžiugino sirgalius pergale.

„Džiaugiuosi ir rungtynių pradžia, kai žaidėme labai brandžiai ir įvykdėme visus savo taktikos sumanymus, ir rungtynių pabaiga, kai rungtyniavome širdimi ir parodėme stiprų charakterį, – sakė „Barcelona“ treneris Xavieras Pascualis. – Privalome likti pozityvūs ir per likusias rungtynes atskleisti visas geriausias savo savybes“.

Jiems gerai

Bambergo „Brose“ gynėjas Bradley Wanamakeris apkartino Duško Ivanovičiaus debiutą „Chimki“ trenerio pareigose. Namie žaidę Bambergo krepšininkai beveik visas rungtynes vijosi varžovus, o likus 5 min. vis dar atsiliko 63:71. Tačiau tada žodžio paprašė B.Wanamakeris, per 5 min. pelnęs 16 taškų ir vienas sudorojęs svečių komandą. Iš viso amerikietis pelnė 25 taškus, o „Brose“ nugalėjo 84:79 ir išsaugojo galimybes patekti į ketvirtfinalį.

Belgrado „Crvena Zvezda“ priartėjo prie ketvirtfinalio ir eliminavo iš kovos dėl kelialapio Mindaugą Kuzminską bei Malagos „Unicaja“ ekipą. Per šių komandų rungtynes Malagoje „Crvena Zvezda“ padėtis atrodė beviltiška – trečiojo kėlinio pradžioje svečiai atsiliko 30:49. Tačiau tada Belgrado krepšininkai pradėjo pataikyti tritaškius (iki pertraukos įmetė tik 1 iš 8, po pertraukos – 8 iš 13) ir vaizdas apsivertė aukštyn kojomis. Serbijos čempionai pavijo varžovus ir iškovojo pergalę 78:72.

Vasarį į Atėnų „Panathinaikos“ atvykęs Elliottas Williamsas patvirtina, kad yra solidžiausias „Top 16“ etapo vidurio pastiprinimas. Per rungtynes su Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipa amerikietis pelnė 16 taškų ir padėjo „žaliesiems“ iškovoti pergalę 84:79. E.Williamso vidurkis per ketverias Eurolygoje žaistas rungtynes yra 15,8 taško.

Jiems blogai

Atrodo, Vitorijos „Laboral Kutxa“ komandai į Rusijos sostinę nė neverta važiuoti. Baskų krašto klubas išvykoje Maskvos CSKA ekipai pralaimėjo jau devintąjį kartą iš eilės – šįkart be didelio pasipriešinimo rezultatu 78:90. Pastarąjį sykį Vitorijos krepšininkai Maskvoje laimėjo 2005 metų gegužę, kai paklupdė „armiečius“ finalo ketverto pusfinalyje.

Du Rusijos klubai ketvirtadienį pirmavo daugiau nei 30 minučių, bet pabaigoje turėjo pripažinti varžovų pranašumą. Persvaros neišsaugojo ne tik „Chimki“, bet ir Krasnodaro „Lokomotiv“, išvykoje nusileidęs Atėnų „Panathinaikos“ komandai 79:84. Likus žaisti 3,5 min. „žalieji“ dar atsiliko 74:77, bet paskui įmetė 10 taškų be atsako ir išplėšė pergalę. Šios komandos šį sezoną susitiko jau ketvirtąjį kartą, bet „Panathinaikos“ laimėjo pirmą sykį.

Stambulo „Darussafaka“ pirmoji prarado aritmetines galimybes patekti į ketvirtfinalį. Eurolygos debiutantai neblogai žaidžia su kitų šalių komandomis (3 pergalės per 7 rungtynes), bet pralaimėjo visas ketverias rungtynes dviem kitoms į E grupę patekusioms Stambulo komandoms „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahce“. Ketvirtadienį „Darussafaka“ varžovų arenoje nusileido „Fenerbahce“ klubui 69:77.

Savaitės skaičiai

7

„Cedevita“ patyrė jau septintąjį pralaimėjimą iš eilės. Zagrebo komanda gerai pradėjo „Top 16“ etapą ir po ketverių rungtynių turėjo dvi pergales, bet paskui nelaimėjo nė sykio. 22

„Unicaja“ gynėjas Nemanja Nedovičius į savo buvusios komandos „Crvena Zvezda“ krepšį įmetė 22 taškus ir pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą. Iki tol jo rekordas buvo 17 taškų. Tiek serbas pelnė 2014 metais žaisdamas „Valencia“ komandoje.

Savaitės citatos

Andrea Trinchieri („Brose“ treneris apie išsigelbėjimą per rungtynes su „Chimki“ ir „gelbėtoją“ B.Wanamakerį): „Mes turėjome didelių problemų, bet nepasidavėme ir išsigelbėjome mums neįprastu būdu. Bradley yra neįtikėtinas vaikinas. Jį dukart atleido iš Italijos antrosios lygos klubų, bet jis nenuleido rankų ir visą laiką stengėsi tobulėti“.

Aleksandaras Džordževičius („Panathinaikos“ treneris apie išsigelbėjimą per rungtynes su „Lokomotiv“ ir „gelbėtoją“ D.Diamantidį): „Labiausiai mums padėjo D.Diamantidis. Neabejotina, kad visi mūsų krepšininkai turi jaustis palaiminti dėl to, kad gali žaisti vienoje komandoje su juo. Jis yra pavyzdys, kaip vystyti savo karjerą ir kaip ją baigti. Bet mes dar turime vilties, kad jis persigalvos ir po šio sezono pakeis savo sprendimą baigti karjerą“.

Joanas Plaza („Unicaja“ treneris po pralaimėjimo „Crvena Zvezda“): „Antrojoje pusėje mes viską darėme neteisingai, krepšininkai dažnai nuspręsdavo žaisti vienas prieš penkis“.

Savaitės penketas

Dimitris Diamantidis („Panathinaikos“). Graikų veteranas parodė, jog dar turi parako, per mačą su „Lokomotiv“. 24,5 min. žaidęs D.Diamantidis ne tik šaltakraujiškai vadovavo puolimui, bet ir pelnė 15 taškų (4/5 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 1/1 baudos), atkovojo 5 kamuolius ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Nando De Colo (CSKA). Prancūzas iki pertraukos į „Laboral Kutxa“ krepšį nemetė nė vieno dvitaškio ar tritaškio. Tačiau paskui jis priminė, kad yra rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas ir iš viso per 26,5 min. pelnė 19 taškų (6/7 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 4/4 baudų).

Bradley Wanamakeris („Brose“). Karjeros rezultatyvumo rekordą pasiekęs amerikietis uždusino „Chimki“ ekipą. Jis per 27 min. pelnė 25 taškus (8/11 dvitaškių, 1/6 tritaškių, 6/6 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Net 16 taškų per paskutines 5 min. įmetęs B.Wanamakeris surinko 34 balus ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Stratos Perperoglou („Barcelona“). Graikas atgaivino komandą, kai ji prarado iniciatyvą rungtynių su „Real“ ekipa ketvirtajame kėlinyje. S.Perperoglou žaidė 35 min. ir pelnė 20 taškų (4/6 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 6/9 baudų), atkovojo 6 kamuolius bei išprovokavo 7 pražangas.

Ekpe Udoh („Fenerbahce“). Amerikietis buvo svarbiausia smogiamoji jėga per rungtynes su „Darussafaka“. Jis žaidė 33 min., pelnė 18 taškų (8/15 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Savaitės lietuvis

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Kauniečių kapitonas šią savaitę buvo vienintelis lietuvis, kurio žaidimui apibūdinti netinka žodis „blogai“. P.Jankūnas per 26 min. pelnė 12 taškų (5/9 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius.

Savaitės nusivylimas

Jerome‘as Randle‘as („Žalgiris“). Prieš porą savaičių solidžiai debiutavęs amerikietis per kitas dvejas rungtynes žaidė vis prasčiau, o į „Olympiakos“ krepšį nepataikė nė vieno dvitaškio ar tritaškio. Šiame ture J.Randle‘as pelnė tik 3 taškus (0/6 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 3/4 baudų per 22 min.).

Eurolyga. „Top 16“ etapo 11-asis turas.

E grupė

Stambulo „Fenerbahce“ – Stambulo „Darussafaka“ 77:69. E.Udoh 18, L.Datome 14, R.Hickmanas 12, B.Bogdanovičius 11/ R.Reddingas 12, S.Wilbekinas 11. 5960 žiūrovų.

Atėnų „Panathinaikos“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 84:79. E.Williamsas ir J.Gistas po 16, D.Diamantidis 15, N.Kalathis 12/ M.Janningas 16, A.Randolphas 13, 10 atk.kam., V.Claveris 13, M.Delaney 11. 14900 žiūrovų.

Malagos „Unicaja“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 72:78. N.Nedovičius 22, W.Thomasas 13, J.Cooley 11/ S.Jovičius 16, M.Simonovičius ir M.Guduričius po 12, Q.Milleris 11. 5856 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Zagrebo „Cedevita“ 80:76. Th.Heurtelis 19, D.Brownas ir D.Šaričius po 12/ M.Arapovičius ir N.Gordičius po 16, M.Bilanas 14. 3579 žiūrovai.

F grupė

Maskvos CSKA – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 90:78. N.De Colo 19, C.Higginsas 18, M.Teodosičius ir A.Voroncevičius po 17/ A.Hanga 19, F.Causeur 11. 9021 žiūrovas.

„Barcelona“ – Madrido „Real“ 72:65. S.Perperoglou 20, T.Satoransky 17, J.Doellmanas 11/ G.Ayonas 16, F.Reyesas 11. 7142 žiūrovai.

Bambergo „Brose“ – „Chimki“ 84:79. B.Wanamakeris 25, L.Radoševičius 18, N.Zisis 16/ A.Švedas ir Z.Dragičius po 14. 5700 žiūrovų.

Pirėjo „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“ 74:59. G.Printezis 17, K.Papanikolaou 11/ I.Vougioukas 14, P.Jankūnas 12, B.Motumas 7. 7500 žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.