EUROLYGA 2023

Krepšinio skautė žino, kaip sustabdyti lietuvių nykimą Europoje

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) ir klubai nuolat kalba apie naujų krepšininkų ugdymą ir dėmesį ateities talentams, tačiau jokios mintys kol kas nedavė rezultatų, kurie sugrąžintų krepšinio šalį į pajėgiausių Europos klubų akiratį.

S.Mostavičiūtė pabrėžė, kad lietuviams reikia daugiau drąsos.<br>facebook.com nuotr.
S.Mostavičiūtė pabrėžė, kad lietuviams reikia daugiau drąsos.<br>facebook.com nuotr.
Be Kauno „Žalgirio“ komandos lietuvių „Top 16“ etape dar žaidė M.Kuzminskas (kairėje viršuje) ir J.Mačiulis (dešinėje viršuje). Pastarasis vienintelis žengė į kitą etapą.<br>lrytas.lt montažas
Be Kauno „Žalgirio“ komandos lietuvių „Top 16“ etape dar žaidė M.Kuzminskas (kairėje viršuje) ir J.Mačiulis (dešinėje viršuje). Pastarasis vienintelis žengė į kitą etapą.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2016, 11:10 AM, atnaujinta May 29, 2017, 11:11 PM

Vienintelis Jonas Mačiulis pastaruosius tris sezonus rungtyniavo tarp aštuonių pajėgiausių Eurolygos komandų. Pernai su Madrido „Real“ čempionu tapęs Lietuvos rinktinės puolėjas šiemet vėl prasimušė už „Top 16“ etapo ribų.

Progą tai padaryti turėjo ir Mindaugas Kuzminskas, bet Malagos „Unicaja“ ekipai nepavyko. Kauno „Žalgiris“ „Top 16“ etape jau eilinį kartą pasirodė prastai ir nė vienas lietuvių nepatraukė aukšto lygio specialistų dėmesio.

Nebuvo atrasti ir nauji talentai.

„Norite įžvelgti, reikia, kad jie save pristatytų, parodytų. Žiniasklaida pradėtų rašyti apie tuos naujus žmones, sužinočiau, bet dabar nerašote“, – taip prieš keletą savaičių sakė Jonas Kazlauskas, kai sulaukė klausimo, ar šiemet pamatė naujų krepšininkų, kurie pretenduotų į jo komandą.

O kalbėdamas apie visus savo pasirinkimus pridūrė: „Kaip visada“.

J.Kazlauskas jau anksčiau yra išreiškęs nuogąstavimų, kad lietuvių pavardės nyksta iš Europos žemėlapio ir šis procesas nesustoja.

Interviu portalui krepsinis.net įtakingiausio Europos krepšinio agento Miško Ražnatovičiaus valdomos „BeoBasket“ agentūros skautė Sigita Mostavičiūtė pateikė atsakymą, kaip galima išgydyti šią Lietuvos krepšinio lygą.

„Baimė riboja žaidėjus. Matai, kad krepšininkas turi visus reikiamus įgūdžius ir tikrai gali žaisti, bet baimės jausmas ir pasitikėjimo stoka jam trukdo atsiskleisti maksimaliai. Krepšininkai dažnai pamiršta, jog turi dirbti ne tik su savo kūnu, bet ir savo mintimis. Kai ateina pasitikėjimas savimi, keičiasi ir rezultatai aikštėje. Labai svarbu žaidėjus mokyti savarankiškumo bei suteikti galimybę pasirinkti. Nėra vienos auksinės taisyklės, kuri atvestų į krepšinio aukštumas, – sakė S.Mostavičiūtė. – Važiuoti į NCAA? Europos šalis? Ar likti Lietuvoje? Kiekvienas žaidėjas yra individualus ir išskirtinis atvejis, tos pačios „tiesos“ taikyti visiems nereikėtų. Krepšininkas turi suprasti, kas yra jo tikslas ir svajonė. Pasirinkęs savo kelią turi kovoti, sunkiai dirbti bei tikėti tuo, ką daro.“

Ji teigė, kad puikus pavyzdys – „Real“ krepšininkas Luka Dončičius, kuris su klubu sutartį pasirašė vos 13 metų.

„Nepabijojo palikti Liublianos, savo aplinkos ir tai padarė labai anksti. Jis pasirinko profesionalo kelią, nesižvalgė į kitus ir ėjo savo keliu. Dončičius tikrai turi drąsos.. Puikiai pamenate Džananą Musą, kuris tapo 16-mečių čempionato MVP. Paklausiau jo, kas yra jo krepšininko idealas. Džananas atsakė: nė vienas, nes aš esu kitoks krepšininkas. Kai aš užaugsiu, sutvirtėsiu, į mane norės lygiuotis kiti. Maloniai stebina, kad 16-metis turi tiek drąsos. Mums iš jų reikia pasimokyti tikslo siekimo, noro ir užsispyrimo. Kai turėsime tokių drąsių žmonių, tai ir mūsų krepšininkų bus daugiau Eurolygoje ir NBA“, – krepsinis.net sakė s.Mostavičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.