EUROLYGA 2023

Paskutinė „Top 16“ savaitė: nusivylimas, lietuvis ir penketas

Kauno „Žalgiris“ pralaimėjimu baigė „Top 16“ etapą ir savo sezoną Eurolygoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjimu baigė „Top 16“ etapą ir savo sezoną Eurolygoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Baigėsi Eurolygos „Top 16“ etapas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Baigėsi Eurolygos „Top 16“ etapas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 9, 2016, 11:30 AM, atnaujinta May 29, 2017, 11:11 PM

Eurolygos čempionai laimėjo lemiamą „Top 16“ etapo mūšį, Nando De Colo pasiekė sezono išprovokuotų pražangų rekordą, Serbijos čempionai į atkrintamąsias varžybas žengia tęsdami triuškinamų pralaimėjimų seriją, o Kauno „Žalgiris“ tapo silpniausia „Top 16“ etapo komanda.

Tai buvo įdomiausi įvykiai krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo paskutiniajame ture.

Ketvirtfinalis

Du paskutiniuosius kelialapius į atkrintamąsias varžybas iškovojo Ispanijos krepšinio milžinai „Barcelona“ ir Madrido „Real“.

Kitas dvi, o galbūt ir tris savaites, Europos sirgalių dėmesį prikaustys šios Eurolygos ketvirtfinalio dvikovos: Stambulo „Fenerbahce“ – „Real“, Krasnodaro „Lokomotiv“ – „Barcelona“, Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Atėnų „Panathinaikos“ ir Maskvos CSKA – Belgrado „Crvena Zvezda“.

Pirmos paminėtos komandos, kurios serijose iki trijų pergalių turės aikštės pranašumą. Jos priims varžovus pirmosiose, antrosiose ir, jei reikės, penktosiose rungtynėse. Pirmosios rungtynės vyks balandžio 12-13 d., antrosios – balandžio 14-15 d., trečiosios – balandžio 18-19 d., ketvirtosios (jei reikės) – balandžio 20-21 d., penktosios (jei reikės) – balandžio 26 d.

Finalo ketvertas bus surengtas gegužės 13-15 d. Berlyne.

Lietuviai

Vienintelis į Eurolygos ketvirtfinalį patekęs lietuvis Jonas Mačiulis kukliai prisidėjo prie lemiamos Madrido „Real“ pergalės. Eurolygos čempionų puolėjas ketvirtadienį per rungtynes su „Chimki“ ekipa, kurią „Real“ nugalėjo 83:70, žaidė tik 12,5 min., gana greitai gavo 3 pražangas ir pelnė 3 taškus (1/1 tritaškio).

Kauno „Žalgiris“ paskutines tarptautinio sezono rungtynes namie pralaimėjo „Barcelona“ komandai 59:66. Kauno ekipoje žaidė penki lietuviai, bet taškų pelnė tik trys: Paulius Jankūnas (11), Renaldas Seibutis (10) ir Edgaras Ulanovas (7). Maža to, P.Jankūnas visus taškus surinko iki pertraukos, o antrojoje rungtynių pusėje nepataikė nė vieno iš 6 dvitaškių.

Taiklumo trūko ir R.Seibučiui (3/10 metimų), ir E.Ulanovui (2/6 dvitaškių), o trumpai žaidę Lukas Lekavičius bei Martynas Sajus pasižymėti nespėjo.

Mindaugas Kuzminskas Eurolygos sezoną baigė padėdamas Malagos „Unicaja“ ekipai įveikti geriausią „Top 16“ etapo klubą Stambulo „Fenerbahce“ 71:67. M.Kuzminskas per 19,5 min. pelnė 9 taškus.

Savaitės mūšis

Dauguma „Top 16“ etapo 14-ojo turo rungtynių nelėmė nieko svarbaus. Tik Madride susitiko dvi ekipos, akis į akį kovojusios dėl paskutiniojo kelialapio į ketvirtfinalį: Madrido „Real“ ir „Chimki“.

Vis dėlto ir labiausiai intrigavusiame savaitės mūšyje varžovų jėgos buvo nelygios – „Real“ gana įtikinamai nugalėjo 83:70. Chimkų ekipa trumpai pirmavo tik pirmajame kėlinyje, o po pertraukos Madrido krepšininkai visą laiką buvo priekyje apie 10 taškų skirtumu.

Beje, dvi rungtynių pusės skyrėsi kaip diena ir naktis. Jei iki pertraukos komandos kartu pelnė 103 taškus (po dviejų kėlinių madridiečiai pirmavo 54:49), tai po pertraukos – tik 50 (šeimininkai antrąją pusę laimėjo 29:21).

Antrojoje mačo dalyje ypač pasikeitė vienas „Chimki“ lyderių Tyrese‘as Rice‘as. Iš viso buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas pelnė 24 taškus, bet net 22 iš jų surinko pirmojoje rungtynių pusėje. Aiškų lyderį turėjo ir „Real“. Madrido komandą į priekį vedė geriausias sezono rungtynes sužaidęs ir 23 taškus pelnęs amerikietis Jaycee Carrollas.

„Real“ ir „Chimki“ šį sezoną žaidė keturis kartus. Pirmajame etape abejas rungtynes laimėjo Pamaskvio klubas, antrajame dukart nugalėjo Ispanijos sostinės komanda.

Jiems gerai

Maskvos CSKA per keturis Eurolygos sezonus, kurių „Top 16“ etape buvo sudaromos dvi grupės po aštuonias komandas, visus keturis kartus užėmė pirmąją vietą grupėje. Tiesa, šį sezoną „armiečių“ pergalių skaičius mažesnis negu tris praėjusius. Jei anksčiau Maskvos komanda finišuodavo laimėjusi 11 arba 12 rungtynių, tai šį sezoną nugalėjo 10 kartų. Paskutinę pergalę CSKA iškovojo išvykoje įveikusi Pirėjo „Olympiakos“ ekipą 99:96.

Bambergo „Brose“ geriausią klubo istorijoje Eurolygos sezoną baigė nudžiugindama savo aistruolius triuškinama pergale namie prieš Vitorijos „Laboral Kutxa“ komandą 89:69. „Top 16“ etape „Brose“ žaidė trečiąjį kartą. Du praėjusius kartus Bavarijos krepšininkai nelaimėjo nė vienerių rungtynių, o šį sezoną iškovojo net 7 pergales.

CSKA ekipos žvaigždė Nando De Colo lieka rezultatyviausiu Eurolygos krepšininku. Jis šį sezoną pelno vidutiniškai 19,7 taško. Paskui prancūzą rikiuojasi dar trys Rusijos klubų legionieriai. Kitas CSKA gynėjas Milošas Teodosičius pelno 16,5 taško, „Chimki“ gynėjas Aleksejus Švedas – 15,9 taško, Krasnodaro „Lokomotiv“ gynėjas Malcolmas Delaney – 15,8 taško. Penktąją vietą užima Vitorijos „Laboral Kutxa“ vidurio puolėjas Giannis Bourousis, įmetantis 14,8 taško.

Jiems blogai

Į ketvirtfinalį patekusi Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipa „Top 16“ etapo pabaigoje žaidė labai prastai. Serbijos čempionai trejas paskutines rungtynes pralaimėjo 24, 19 ir 21 taško skirtumu. Baigiamuoju šio etapo akordu tapo Kroatijos sostinėje patirta nesėkmė – Zagrebo „Cedevita“ įveikė svečius iš Belgrado 83:62.

Atėnų „Panathinaikos“ turėjo nedidelių vilčių pakilti į antrąją vietą E grupėje grupėje ir užsitikrinti aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijoje. Tačiau viltys žlugo, kai „Panathinaikos“ išvykoje gana apmaudžiai pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ ekipai 86:91. Svečiai ilgai pirmavo ir net ketvirtajame kėlinyje turėjo dviženklį pranašumą, bet Stambulo krepšininkai nesutiko su savo sirgaliais atsisveikinti pralaimėjimu, ketvirtojo kėlinio viduryje pirmą kartą persvėrė rezultatą ir nuliūdino Atėnų komandą.

Kauno „Žalgiris“ buvo silpniausia „Top 16“ komanda – Lietuvos čempionai šiame etape laimėjo tik dvejas rungtynes. „Žalgiris“ antrą kartą per keturis sezonus „Top 16“ etapo grupėje užėmė paskutinę aštuntąją vietą.

Savaitės skaičiai

0

„Žalgiris“ „Top 16“ etape neiškovojo nė vienos pergalės išvykose. Kauniečiai varžovų arenose pralaimėjo visas septynerias rungtynes. Įdomu, kad reguliariajame sezone Lietuvos čempionai išvykose laimėjo daugiau rungtynių nei namie (3 ir 2).

2

Per visą „Top 16“ etapą buvo sužaisti tik du pratęsimai – abu Barselonoje. Per pratęstas rungtynes „Barcelona“ pralaimėjo „Laboral Kutxa“ ekipai ir nugalėjo CSKA komandą.

12

„Fenerbahce“ yra vienintelė komanda, savo aikštėje šį sezoną laimėjusi visas 12 rungtynių. „Top 16“ etape žaisdama namie nė karto per 7 rungtynes nesuklupo ir CSKA.

13

CSKA gynėjas Nando De Colo per rungtynes su „Olympiakos“ išprovokavo net 13 varžovų pražangų. Tai – šio Eurolygos sezono rekordas. Absoliutus Eurolygos rekordas yra 15 išprovokuotų pražangų. Po tiek kartų varžovus pažeisti taisykles yra privertę Bobby Brownas, Keithas Langfordas, Milošas Vujaničius ir Jaka Lakovičius (dukart).

Savaitės citatos

Pablo Laso („Real“ treneris po lemiamos pergalės prieš „Chimki“): „Mūsų grupė buvo neįtikėtina ir mums reikėjo smarkiai vargti iki paskutinių „Top 16“ etapo minučių. Patyrėme visko: traumų, lemiamų metimų paskutinėmis akimirkomis... Esu laimingas, bet nėra kada džiaugtis, nes jau reikia ruoštis ketvirtfinalio dvikovai su „Fenerbahce“.

Duško Ivanovičius („Chimki“ treneris po lemiamo pralaimėjimo „Real“): „Real“ gerai gynėsi, bet mūsų problema buvo ne jų gynyba, o mūsų puolimas. Po pertraukos puldami visai nejudėjome, nė per metrą. Lengva gintis prieš komandą, kuri puola taip, kaip puolėme mes“.

Savaitės penketas

Nando De Colo (CSKA). Rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas antrą turą paeiliui buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku. Prancūzas per rungtynes su „Olympiakos“ klubu žaidė 27,5 min., pelnė 20 taškų (4/9 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 12/13 baudų), išprovokavo 13 pražangų ir surinko 36 naudingumo balus.

Tyrese‘as Rice‘as („Chimki“). Amerikietis bandė tempti komandą per lemiamą dvikovą su „Real“. T.Rice‘as per 31,5 min. pelnė 24 taškus (5/6 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 2/2 baudų), bet net 22 taškus surinko iki pertraukos.

Jaycee Carrollas („Real“). Taikliarankis amerikietis pasiekė sezono rezultatyvumo rekordą per svarbiausias „Top 16“ etapo rungtynes su „Chimki“. Jis žaidė 23 min. ir pelnė 23 taškus (4/4 dvitaškių, 5/8 baudų).

Danielis Theisas („Brose“). Vienu didžiausių sezono atradimų tapęs vokietis „Top 16“ etape buvo aprimęs, bet priminė apie save per rungtynes su „Laboral Kutxa“. Jam užteko 22,5 min., kad įmestų 21 tašką (6/9 dvitaškių, 3/3 tritaškių).

Joey Dorsey („Barcelona“). Sezono visuryje komandą sustiprinęs amerikietis pridarė daug žalos „Žalgiriui“. Jis per 25 min. pelnė 12 taškų (5/5 dvitaškių, 2/9 baudų) ir atkovojo 13 kamuolių.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). M.Kuzminskas dažniausiai žaidžia gana trumpai, bet gana efektyviai. Panašiai buvo ir šią savaitę – „Unicaja“ puolėjas per 19,5 min. į „Olympiakos“ krepšį įmetė 9 taškus (2/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/3 baudų).

Savaitės nusivylimas

Aleksejus Švedas („Chimki“). Pamaskvio klubui lemiamoje dvikovoje labai trūko brangiausio krepšininko taiklių metimų. A.Švedas pataikė vos 1 iš 8 tritaškių, nemetė nė vieno dvitaškio (!) ir pelnė tik 6 taškus. „Chimki“ lyderio sezono rezultatyvumo vidurkis yra 15,9 taško, bet per paskutiniąsias trejas „Top 16“ etapo rungtynes jis net dukart nepasiekė dviženklės ribos.

Eurolyga. „Top 16“ etapo 14-asis turas

E grupė

Stambulo „Anadolu Efes“ – Atėnų „Panathinaikos“ 91:86. D.Šaričius 15, J.Diebleris 13, C.Osmanas 12/ N.Kalathis 14, 10 rez.perd., E.Williamsas ir J.Gistas po 14. 3323 žiūrovai.

Zagrebo „Cedevita“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 83:62. J.Pullenas 22, M.Bilanas ir L.Žoričius po 12/ V.Štimacas 18, 11 atk.kam., T.Kinsey 11. 1500 žiūrovų.

Stambulo „Darussafaka“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 87:86. L.Harangody 15, R.Reddingas 12, S.Wilbekinas 11/ Ch.Singletonas ir V.Claveris po 12, M.Delaney ir A.Zubkovas po 11. 4278 žiūrovai.

Malagos „Unicaja“ – Stambulo „Fenerbahce“ 71:67. J.Cooley 17, N.Nedovičius 14, M.Kuzminskas 9/ P.Antičius ir R.Hickmanas po 12. 4656 žiūrovai.

F grupė

Kauno „Žalgiris“ – „Barcelona“ 59:66. K.Vecvagaras 13, P.Jankūnas 11, R.Seibutis 10/ P.Ribasas 14, J.Dorsey 12, 13 atk.kam., J.C.Navarro 10. 9090 žiūrovų.

Bambergo „Brose“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 89:69. D.Theisas 21, D.Milleris 19/ J.Blažičius 19. 5700 žiūrovų.

Madrido „Real“ – „Chimki“ 83:70. J.Carrollas 23, F.Reyesas 18, S.Llullis 11/ T.Rice‘as 24, P.Koponenas 13, J.Augustine‘as 11. 10928 žiūrovai.

Pirėjo „Olympiakos“ – Maskvos CSKA 96:99. M.Lojeski 18, V.Spanoulis 17, V.Mantzaris 12/ N.De Colo 20, A.Jacksonas ir M.Teodosičius po 13, V.Fridzonas ir N.Kurbanovas po 11. 9000 žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.