EUROLYGA 2023

Pau Gasolis turi aistrą, kuri nesuvokiama daugumai sportininkų

NBA klubo „Chicago Bulls“ aukštaūgiai Pau Gasolis ir Nikola Mirotičius ne tik kartu žaidžia, bet ir dažnokai leidžia laisvalaikį lankydamiesi kultūros renginiuose, kuriuose retai išvysi žinomų sportininkų.

Ispanijos rinktinės žvaigždė P.Gasolis opera ir klasikine muzika Čikagoje sudomino komandos draugą N.Mirotičių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos rinktinės žvaigždė P.Gasolis opera ir klasikine muzika Čikagoje sudomino komandos draugą N.Mirotičių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos rinktinės žvaigždė P.Gasolis (kairėje) opera ir klasikine muzika Čikagoje sudomino komandos draugą N.Mirotičių.<br>AFP/„Scanpx“ nuotr.
Ispanijos rinktinės žvaigždė P.Gasolis (kairėje) opera ir klasikine muzika Čikagoje sudomino komandos draugą N.Mirotičių.<br>AFP/„Scanpx“ nuotr.
P.Gasolis ir „Bulls“ vis dar kovoja dėl vietos atkrintamosiose varžybose.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
P.Gasolis ir „Bulls“ vis dar kovoja dėl vietos atkrintamosiose varžybose.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
35-erių P.Gasolis vis dar viena didžiausių Europos žvaigždžių NBA.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
35-erių P.Gasolis vis dar viena didžiausių Europos žvaigždžių NBA.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-04-10 16:13, atnaujinta 2017-05-29 18:35

NBA žaidėjai skirtingai ilsisi.

Kai jų nėra krepšinio arenose, savo dienas daugelis krepšininkų leidžia žiūrėdami televiziją, tikrindami socialinių tinklų paskyras arba naudojasi gebėjimu užmigti greičiau nei bet kuris kitas Žemės gyventojas.

Tačiau ispanas P.Gasolis ir Ispanijos rinktinėje žaidžiantis juodkalnietis N.Mirotičius mieliau lankosi operose arba klausosi simfoninės muzikos.

Šį sezoną P.Gasolis ir N.Mirotičius tapo „Chicago Bulls“ komandos starto penketo žaidėjais. Tačiau mieste jie tapo žinomi kaip tikri meno gerbėjai.

P.Gasolis ir N.Mirotičius jau kurį laiką yra nuolatiniai operos teatro lankytojai. Jie neatsispiria ir galimybei pasižvalgyti po simfoninių koncertų užkulisius.

JAV didmiesčio meno ir kultūros institucijų vadovai teigia jau nepamenantys, kada į jų renginius atvykdavo tokio lygio profesionalūs sportininkai.

Tapo tikru meno žinovu

Joks kitas NBA žaidėjas nėra taip apsėstas šios manijos kaip P.Gasolis.

213 centimetrų ūgio NBA Visų žvaigždžių rungtynių dalyvis savo telefone yra įsirašęs Wolfgando Amadeaus Mozarto ir Fryderyko Chopino kūrinius, o paprašytas įvardinti mėgstamiausias operas, atsakymą kruopščiai apgalvoja: „Karmen“, „Traviata“ ir „Toska“, kurią jis matė net tris kartus.

Gali būti, kad jis yra vienintelis profesionalus sportininkas, kuriam taip patinka stebėti operos raidą.

35 metų P.Gasolis jau matė arba planuoja pamatyti beveik visas operas Čikagoje ir buvo labai nusivylęs, kai vieną spektaklį turėjo praleisti dėl savo darbo.

„Buvo labai gaila, kad negalėjau jos pamatyti“, – sakė ispanas. Tačiau operos teatras pasirodymą įrašė ir nusiuntė jam kopiją.

Menininkai neatpažįsta

25-erių N.Mirotičius dar nėra toks išprusęs operos srityje.

Tačiau jis nepraleido „Figaro vedybų“ premjeros ir atrado laiko nuvykti į Čikagos kultūros metų įvykį – Izraelio filharmonijos orkestro atliekamą Ludwigo van Beethoveno trečiąją simfoniją, diriguojamą Zubinui Mehtai.

Po šio reginio jis ištarė vos vieną žodį: „Nuostabu.“

Tačiau tik stebėti renginius krepšininkams neužtenka. Jie mėgsta susitikti su pačiais atlikėjais – net jeigu menininkai ir nežino, kas jie tokie.

Praėjusį rudenį P.Gasolis ir N.Mirotičius buvo sužavėti Rusijos pianisto Jevgenijaus Kisino koncertų. Po vieno jų Pau su atlikėju susitiko ir prisistatė kaip „Bulls“ komandos žaidėjas.

Tačiau J.Kisinui jis buvo tik itin aukštas klasikinės muzikos gerbėjas.

„J.Kisinas neprisimena konkrečių susitikimo detalių, nes po pasirodymų jam tenka bendrauti su dešimtimis gerbėjų“, – teigė muzikanto atstovė.

Draugauja su garsiu tenoru

Kultūros renginių gausa Čikagoje yra viena rimčiausių priežasčių, kodėl P.Gasolis tęsia karjerą „Bulls“ komandoje.

Krepšininkas užaugo viename Europos kultūros centrų – Barselonoje, bet pirmą kartą apsilankė operoje žaisdamas „Los Angeles Lakers“ klube. Jam tai tapo atsipalaidavimo vieta.

„Ypač sezono metu. Man tai padeda užmiršti krepšinį“, – sakė krepšininkas.

P.Gasoliui, kuris yra artimas legendinio tenoro Placido Domingo draugas, menas – itin svarbi gyvenimo dalis.

Tai buvo svarbi priežastis, kodėl praėjusią vasarą jis pasirašė sutartį su „Bulls“.

Čikagos komandos savininkas Jerry Reinsdorfas supažindino Pau su visais svarbiausiais žmonėmis Čikagos operos teatre „Lyric“ ir netrukus krepšininkas tapo visiems pažįstamu veidu operose, koncertuose, miuzikluose.

„Aš esu didelis meno ir kultūros gerbėjas. Matau, kad Čikagoje jie turi senas tradicijas, kurias mes privalome perduoti jaunesnėms kartoms“, – įsitikinęs vienas geriausių Ispanijos krepšininkų.

Stengiasi neužstoti vaizdo

Keturias valandas praleisti operoje gali būti sunku kiekvienam, tačiau retas operos gerbėjas yra 213 centimetrų ūgio.

Tad operos teatro „Lyric“ ir Čikagos simfoninio orkestro darbuotojai turi pasistengti, kad aukštaūgiui žiūrėti pasirodymus būtų patogu.

P.Gasolis mėgsta pasirodymus stebėti ložėse, bet ne dėl privatumo – jis nenori žiūrovams, sėdintiems už jo, užstoti vaizdo.

„Visada susiriečiu, kad mano galva būtų žemiau ir kiti žiūrovai geriau matytų“, – prisipažino P.Gasolis.

Daugelis muzikantų krepšininko užkulisiuose neatpažįsta, tačiau daugelis negali patikėti savo akimis, kai pamato NBA žvaigždę.

Timpanistas Vadimas Karpinosas per oratorijos „Misija“ pertrauką iš karto krepšininką atpažino ir paprašė autografo.

„Ūgio skirtumas buvo milžiniškas – aš esu vos 170 centimetrų“, – prisimena muzikantas.

Alto virtuozas Wei-Ting Kuo buvo tiesiog sukrėstas, kai viename koncerte pamatė P.Gasolį.

Taivanietis dažnai žiūri NBA rungtynes, tačiau nesitikėjo, kad NBA žaidėjas – meno gerbėjas.

Pradėjus kalbėtis Wei-Ting Kuo išsidavė, jog yra „San Antonio Spurs“ gerbėjas.

„Pau prasitarė, kad taip pat mėgsta „Spurs“ komandą“, – prisiminimais iš susitikimo dalijosi muzikantas.

Tikrina rungtynių grafiką

Operos teatras „Lyric“ taip gerbia P.Gasolio muzikinį skonį, kad net pakvietė jį tapti kasmetinio labdaros renginio „Operathon“ veidu. Tai siekiama skleisti žinią apie meną tarp žmonių, kurie juo nesidomi, – tarp jų patenka ir Pau komandos draugai „Bulls“.

Praėjusį sezoną į NBA atvykęs N.Mirotičius daug apie operą nežinojo.

Kartą P.Gasolis jam pasiūlė kartu su žmona nueiti į „Toską“ – Giacomo Puccini sukurtą tragediją, kuri kažkada tapo ir P.Gasolio įžanga į operos pasaulį.

Prieš pasirodymą N.Mirotičius žinių apie operą ieškojo internete: „Norėjau išsiaiškinti, kas ten vyks.“

P.Gasolis opera mėgino užkrėsti ir kitus krepšininkus, tačiau dažniausiai viskas baigdavosi be rezultatų. N.Mirotičius – vienas iš nedaugelio, kuris paklausė komandos draugo.

„Neturėk išankstinės nuomonės, – siūlė Pau. – Tiesiog įsitaisyk ir mėgaukis patirtimi. Priimk viską atvirai ir gal tau patiks.“

Tada nutiko kai kas netikėta: N.Mirotičiui tai labai patiko.

Nuo to laiko N.Mirotičius pasinėrė į meno pasaulį, o jo žmona nuolatos seka „Bulls“ rungtynių grafiką norėdama išsiaiškinti, kada vyrui bus laisvas vakaras.

Kitas jo pasirinkimas buvo „Figaro vedybos“, tačiau vėliau jis prisipažino, kad „Toska“ patiko labiau. Dabar krepšininkas netgi klausosi klasikinės muzikos norėdamas atsipalaiduoti per keliones.

Amerikietis laukia kvietimo

„Bulls“ ir kitų NBA komandų persirengimo kambariuose labai retai nuskamba klausimas: „Ar prie meno gerbėjų prisijungs ir komandos draugai?“

Čikagos komandos sunkusis puolėjas Bobby Portisas vaikystėje grojo fleita, tačiau dabar ekipos naujokas domisi tokiais pat dalykais kaip ir daugelis sportininkų – hiphopu ir „Netflix“ (interneto televizija).

Išgirdęs, kad draugai eina į operą, jis visada nusistebi.

Tačiau socialiniuose tinkluose pamatęs, kaip laisvalaikį leidžia P.Gasolis ir N.Mirotičius, B.Portisas pradėjo svarstyti, kad verta prie jų prisidėti. Tuomet jis nusprendė, jog norėtų nueiti į operą, bet su sąlyga, kad jį pakvies.

„Nenoriu pasirodyti nemandagus“, – pareiškė 211 cm ūgio amerikietis.

Parengė Julius SARAPINAS

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.