EUROLYGA 2023

Per jubiliejų Juozukui krepšininkai palinkėjo užaugti

Painiava dėl Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės masažuotojo Juozo Petkevičiaus gimimo datos nesuklaidino tik jo artimųjų. Šeimos nariai jį jubiliejaus proga sveikino kovo 20-ąją, o balandžio 8-ąją rinktinės talismanu vadinamas vyras sulaukė sveikinimų ir iš krepšinio legendos Arvydo Sabonio.

Juozas Petkevičius „Juozukas“<br>G.Šiupario nuotr.
Juozas Petkevičius „Juozukas“<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės talismanu vadinamam J.Petkevičiui geras jo bičiulis A.Sabonis neseniai linkėjo sveikatos ir būti linksmam.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės talismanu vadinamam J.Petkevičiui geras jo bičiulis A.Sabonis neseniai linkėjo sveikatos ir būti linksmam.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Kaunietis masažuotojas J.Petkevičius su žmona Vilija užaugino du vaikus.<br>P.Mantauto nuotr.
Kaunietis masažuotojas J.Petkevičius su žmona Vilija užaugino du vaikus.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Apr 16, 2016, 4:21 PM, atnaujinta May 28, 2017, 4:53 PM

Kadangi kovo 19-ąją švenčiamos Juozinės, 1946-ųjų kovo 20-ąją gimęs būsimasis masažuotojas neatsitiktinai buvo pavadintas Juozu. Tačiau jam vaikystėje patekus į Biržų internatinę mokyklą gimimo data buvo suklastota, kad J.Petkevičius galėtų su jaunesniais vaikais dalyvauti varžybose.

Tuomet Juozas tapo pora metų jaunesnis – varžybų protokoluose buvo rašoma, kad J.Petkevičius gimė 1948 metų balandžio 8-ąją.

Šis įrašas ilgai slėpė tikrąjį J.Petkevičiaus amžių – netgi Juozo pase ilgą laiką buvo įrašyta klaidinga gimimo data.

Tik prieš aštuonerius metus masažuotojas, keisdamas asmens dokumentus, nutarė atitaisyti neteisybę, bet jam pavyko tik iš dalies atkurti savo gimimo datą.

J.Petkevičiui pavyko rasti kitus dokumentus, kuriuose įrašyta, kad jis gimęs 1946 metais. Dėl kovo 20-osios Juozas nieko nepešė, nes pritrūko įrodymų. Mat jis gimė namuose ir tik namiškiai žinojo, kad tai buvo kovo 20-ąją.

Sūnaus gimimą tėvas įregistravo tik balandžio 8-ąją. Ši diena dokumentuose taip ir liko.

J.Petkevičius dėl to nesisieloja, nes jam malonu sulaukti gimtadienio sveikinimų du kartus.

Arvydas Sabonis geru bičiuliu tapusį masažuotoją pasveikino telefonu balandžio 8-ąją – J.Petkevičiui krepšinio legenda linkėjo geros sveikatos ir būti linksmam.

Nors TV projekte „Šuolis“ J.Petkevičius įrodė, kad jam nušokti nuo tramplino į baseiną – vieni juokai, Arvydui dėkojo už linkėjimą būti sveikam: „Sveikatos turėti visada gerai. Jeigu esi sveikas, tai ir būni linksmas“.

Tądien masažuotojas sulaukė skambučio ir iš Madrido – Juozukui užaugti didesniam palinkėjo „Real“ klube žaidžiantis vienas Lietuvos krepšinio rinktinės lyderių Jonas Mačiulis.

Kad šis linkėjimas išsipildys, J.Petkevičius nesitiki, nes pastebėjo, jog bėgant metams jo ūgis tik mažėja. Būdamas pačiame jėgų žydėjime krepšininkų masažuotojas iš jų išsiskyrė žemu ūgiu – 164 cm – ir net gavo pravardę Mažas.

„Dabar jaučiu, kad dar sumažėjau, nes man buvo pakeisti abiejų klubų sąnariai. Vieną pakeitė prieš ketverius metus, kitą – kiek daugiau nei prieš metus. Dabar jaučiuosi puikiai, nes vėl galiu bėgioti“, – linksmai nusiteikęs pasakojo sukaktuvininkas.

Namuose jubiliejų J.Petkevičius atšventė gerokai anksčiau – kovo 20-ąją jam gimtadienio puotą surengė žmona Vilija, taip pat masažuotoja tapusi duktė Miglė ir Priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje dirbantis sūnus Vaidas su šeimomis.

Kad tądien J.Petkevičiui sukanka 70 metų, žinojo ir Marijampolės moterų krepšinio klubas „Sūduva“, kuriame šiuo metu masažuotoju dirba vyrų krepšinio rinktinės talismanas.

Krepšininkės nuo seno mažybiniu Juozuko vardu vadinamam J.Petkevičiui įteikė komandos marškinėlius.

Tačiau J.Petkevičius nei kovo 20-osios, nei balandžio 8-osios nesureikšmina, nes pats nemėgsta švęsti savo gimimo dienos.

„Man labiau patinka švęsti kitų gimtadienius“, – patikino Kaune gyvenantis masažuotojas.

Juozas gimimo dienos nemėgsta nuo vaikystės, nes anuomet tai jam nebuvo didelė šventė. Prisimindamas Biržų internatinėje mokykloje praleistą vaikystę J.Petkevičius nė neketino pagražinti tikrovės: „Internate būdavo nuperkamas didelis tortas ir sukviečiami tie vaikai, kurie gimė tą patį mėnesį. Taip visas būrys atšvęsdavo savo gimtadienius.“

Juozas šioje įstaigoje atsidūrė dėl sudėtingų gyvenimo sąlygų, nes tėvai nepajėgė išlaikyti nei jo, nei vyresnių brolio ir sesers.

1954 metais sudegus Petkevičių namui Molėtų rajone, Papiškių kaime, vaikai atsidūrė Biržų internatinėje mokykloje.

Anuomet keturkovės (60 m bėgimas, šuolis į aukštį, granatos metimas ir lipimas virve) varžybose dalyvaudavęs J.Petkevičius, baigęs mokyklą, nusprendė savo gyvenimą susieti su sportu – įstojo į tuometį Kūno kultūros institutą Kaune.

Mokslus Juozas derino su savigynos imtynėmis. Bet iš aukštosios mokyklos suolo imtynininkas pasuko į regbį, kuriam skyrė net 15 metų.

Atšventęs keturiasdešimtmetį J.Petkevičius savo gyvenimą susiejo su krepšiniu – dirbo masažuotoju.

Kur šio vyro stiprios sveikatos ir žvalumo paslaptis? „Gal linkėjimuose“, – sakė J.Petkevičius. Mat vyras labiau vertina gerus žodžius nei materialias dovanas, kurių taip pat gavo ne vieną.

Sveikintojai jį pradžiugino medaus statinaite ir net keliais buteliukais kvepalų.

Masažuotojas įsitikinęs, kad būti žvaliam ir gerai jaustis jam padeda aktyvus gyvenimas – Juozas plaukioja baseine, rytais daro mankštą. Vedžiodamas mopsų veislės augintinę Moną J.Petkevičius lauke ir pats atlieka tam tikrus pratimus.

Masažuotojas vasarą kartu su vyrų krepšinio rinktine ruošiasi į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

„Gal ir nebereikėtų dirbti, bet kai pakviečia, neatsisakau“, – tvirtino J.Petkevičius. Jam ši olimpiada jau bus aštuntoji.

„Kai pamatau skaičių 70, atrodo daug. Bet nuo jubiliejaus dabar skaičiuosiu metus žemyn, todėl kitąmet tegu visi sveikina 69-ojo gimtadienio proga“, – juokavo J.Petkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?