EUROLYGA 2023

Įspėjimas A.Saboniui ir LKF: kitas FIBA taikinys – „Žalgiris“

Kare dėl įtakos Europos krepšinyje nacionalinės federacijos renkasi galvų kirtimą. Vakar Lietuvos krepšinio federacija (LKF) beprecedente skubos tvarka nusprendė suspenduoti Europos taurės turnyrą pasirinkusių klubų narystę federacijoje. Situacijos įkaitu kol kas tapo Vilniaus „Lietuvos rytas“, tačiau kalbama, kad nuo kito sezono FIBA gali imtis spaudimo ir dėl Eurolygoje rungtyniaujančių klubų, tarp kurių yra ir Kauno „Žalgiris“.

Kauno „Žalgiris“<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno „Žalgiris“<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė („Lietuva tiesiogiai“)

Apr 21, 2016, 7:27 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:31 AM

Apie susidariusią situaciją „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi buvęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas bei „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo direktorius Martynas Purlys.

– Pone M.Balčiūnai, juk buvo galima laukti LKF sprendimo suspenduoti „Lietuvos rytą“?

– (M. Balčiūnas) Situacija nėra nauja, ji prasidėjo prieš 15 – 16 metų, kuomet matydami betvarkę pasauliniame krepšinyje, Europos klubai susivienijo ir įsteigė savo organizaciją. Galbūt FIBA nesitikėjo, kad per 15 metų tas produktas taip išaugs, kad sekantiems 10 metų ta organizacija turės puikų rėmėją su šimtais milijonų eurų. FIBA parūpo susigrąžinti tas pozicijas, o tai, iš principo, net nėra įmanoma. FIBA imasi drastiškų priemonių, absoliučios desperacijos. Pažangiausiose krepšinio šalyse – Ispanijoje, Italijoje, federacijos jau seniai neturi daug bendro su lygomis. Lygos seniai atsiskyrė ir eina savo keliu, vyksta tik mandagumo dialogas. Lietuvoje bendravimo kultūra buvo mandagesnė, federacija visuomet palaikydavo ryšius su lygomis, klubais, stengėsi jiems padėti. Federacijos funkcija yra padėti klubams augti, stiprėti, sudaryti visas sąlygas jų stabilumui. Šiai dienai prasideda federacijų žingsniai, kurie interpretuojami visaip – atsiribojimas, diskvalifikavimas, tai naujos situacijos nesukurs, bet pagreitins procesus, kurie Lietuvoje vėluoja.

– Pone M.Purly, ar klubas buvo informuotas, kad vyks toks balsavimas?

– (M. Purlys) Ne. „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas nežinojo, neturėjo jokios informacijos iš LKF. Per paskutines 2 – 3 savaites, nebuvo jokio oficialaus bendravimo su federacija, iš jos pusės nebuvo jokių raštų su prašymais, paaiškinimais.

– Federacija pasakytų, kad esate privatus klubas, tai, turbūt, neprivalo informuoti, o jūs patys renkatės, kur žaidžiat. Kaip tai traktuoti.

– (M. Purlys) Toks požiūris yra labai keistas. „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas yra federacijos narys, kiekvienais metais moka mokesčius. Galų gale, „Lietuvos ryto“ krepšinio klube yra daug rinktinės žaidėjų. Tai yra klubas, kuris Lietuvos krepšinio lygoje kovoja dėl pačių aukščiausių vietų, ne kartą yra tapęs čempionu.

– Vakar skambinau „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo atstovams, niekas net nežinojo, kad toks sprendimas priimtas. Jūsų neinformavo ir po to?

– (M. Purlys) Ir dabar neturime jokios informacijos. Viskas, ką žinome apie 2 -3 savaičių įvykius, yra tiek pat, kiek žinote jūs – iš žiniasklaidos.

– Bet Jūs žinojote, kad toks sprendimas gali būti priimtas?

– (M. Purlys) Komunikacija buvo tokia, kad balandžio 26-ąją bus LKF Vykdomojo komiteto posėdis ir tada LKF pareikš oficialią poziciją.

– Reiktų suprasti, kad LKF išsaugojo rinktinės galimybes sudalyvauti olimpiadoje, paaukodama Vilniaus „Lietuvos rytą“. Ar tai ne pakankamas argumentas?

– (M. Balčiūnas) Jeigu klubai užimtų tokią kategorišką poziciją, tai jie pradžioje žaidėjams vasarą rekomenduotų pailsėti. Atrodo, kad ta pirma banga lyg paveikė federacijas, buvo atsiribojimai, bet šiandien jau turime kitokią net kelių federacijų nuomonę – Serbijos ar Kroatijos. Šitoje situacijoje keisčiausi yra FIBA argumentai, kad nėra sportinio principo. Jis yra, Europos klubiniame krepšinyje lygos deleguoja čempionus, turi kvotas, bet pati FIBA neišlaiko sportinio principo. Priešpaskutiniame pasaulio čempionate LKF pati pirko iš jų tą vietą. Gal jie galėtų paaiškinti, kaip tada buvo išlaikytas sportinis principas, kai mes, kaip federacija, atidavėm paskutinius pinigus, skolinomės tam, kad žaistume krepšinį. Tai buvo šokas tiek mums, tiek Lietuvai, kad mes turime mokėti už tai, kad žaistume krepšinį pasaulio pagrindinei organizacijai.

– Jei FIBA siekė supriešinti krepšinio bendruomenes šalių viduje, tai jai puikiai pavyko. Dabar federacija turi aiškintis, nes buvo įspausta į kampą. Ar galėjo būti kažkoks šantažas?

– (M. Balčiūnas) Krepšinio dominantė visose šalyse yra klubinis krepšinis, lygos. Tai pagrindiniai vienetai, kurie kuria vertę. Manau, kad Lietuva greit priims sprendimus dėl federacijos ir klubinio krepšinio santykio, o Lietuva bus pavyzdys kitiems, kaimynėms bus lengviau apsispręsti. Įtakos ir jėgos persigrupuos labai greitai, iki kito sezono turėsim visai kitą sistemą.

– Pone M.Purly, „Lietuvos rytas“ turi penkis rinktinės kandidatus. Kaip bus su jais?

– (M. Purlys) Situacija gali atrodyti keistai: gali būti, kad „Lietuvos rytas“ bus pašalintas iš federacijos narių ir federacija prašys išleisti klubo žaidėjus į rinktinę. Retorinis klausimas, ar turi teisinių svertų, ar ne.

– Pone M.Balčiūnai, Italijos žiniasklaidos duomenimis, kitą vasarą FIBA kels ultimatumą vienuolikai Eurolygos klubų, sudariusiems 10 metų sutartį. Tarp jų yra ir Kauno „Žalgiris“. Teoriškai ir žalgiriečiai turėtų būti pašalinti iš LKL.

– (M. Balčiūnas) Matyt, kad tai tik palengvins apsisprendimą ir mūsų lygos, ir kitų klubinių struktūrų. Viskas veda į tai, kad gims dar viena asocijuota klubus ar lygas vienijanti asociacija ar federacija. Matom, kad dabartinė FIBA valdžia yra neprognozuojama. Klausimas, ar federacijos negalėtų pareikšti ieškinių pačiai FIBA.

– Kalbat apie federacijų atsiskyrimą nuo klubinio krepšinio, kokie tada bus santykiai? Ar bus įmanoma susitarti? – (M. Balčiūnas) Reikia žiūrėti į pažangių krepšinio šalių situaciją. Ispanijoje ACB seniai atsiskyrusi nuo federacijos, jos susėdo ir susitarė, kaip iš federacijos organizuojamos lygos klubai gali patekti į pirmą, kokiomis sąlygomis. Dialogas įmanomas.

– Pone M.Purly, jums ką nors teko girdėti apie „Žalgirio“ perspektyvas?

– (M. Purlys) Šie federacijos sprendimai yra pirmi žingsniai, kurių sekoje kitas taikiklis yra Kauno „Žalgiris“. Neatmestina, kad po jo gali būti dar koks nors klubas. Tai gali būti pasaka be galo, dėl to klubai, LKL turi reaguoti. Tai yra pribrendusi situacija LKL priimti sprendimą atsiskirti nuo federacijos. Manau, šioje situacijoje net pati federacija yra suinteresuota, nes tada FIBA negalės šantažuoti.

– Šeštadienį bus FIBA valdybos susitikimas. Pone M.Balčiūnai, metama olimpiados korta, kad jeigu nepadarys taip, tai nedalyvaus olimpiadoje.

– (M. Balčiūnas) Sprendimai atbuline data nėra įmanomi. Gal FIBA galėtų riboti teises tų, kurie dar nepateko į olimpiadą, bet Lietuva ir Ispanija jau pateko. Būtų labai daug darbo jų teisininkams įrodyt šią tiesą, o mūsų – apginti. Šį klausimą įvairiai sprendžia skirtingos sporto šakos. Futbolas apribojo žaidėjų amžių, jie geriausių žaidėjų olimpiniam komitetui neduoda, bokso profesionalų ten taip pat nėra. Sporto šakos siekia produktą išlaikyti savo rankose. Krepšinis buvo olimpiados akcentas. Ką mano Tarptautinis olimpinis komitetas, nematydamas Ispanijos, kaip vienintelės, realiai galinčios mesti iššūkį Amerikai šioje olimpiadoje, kiek jie praranda pajamų? – Ko galima tikėtis šeštadienį?

– (M. Balčiūnas) Dar vienos skambios deklaracijos apie klubų šalinimą, gal lygų, federacijų suspendavimą. Desperacijos tęsinį, nes logiško sprendimo negali būti vien dėl to, kiek jau pridaryta žalos.

– Jūs net nesvarstote, kad Lietuvos rinktinė nedalyvaus olimpiadoje?

– (M. Balčiūnas) Apie 70 proc. pajamų FIBA gauna iš Europos kontinento, olimpinis komitetas taip pat skaičiuoja savo pinigus. Yra sudaryti kontraktai, kurie, neabejoju, apima tokias šalis kaip Ispanija, Amerika ar Lietuva. Mano supratimu, tai yra blefas, kuris anksčiau ar vėliau baigsis.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.