EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitės apžvalga: ketvirtfinalyje – vienas klaustukas

Madrido „Real“ prarado galimybes apginti stipriausio Europos krepšinio klubo vardą, Dimitris Diamantidis sužaidė paskutines rungtynes Eurolygoje, Željko Obradovičius nenusiėmė nugalėtojo aureolės, Barselonos sirgaliai tapo dar vieno pratęsimo liudininkais, o Atėnų „Panathinaikos“ savininkas parodė duris treneriui Aleksandarui Džordževičiui.

„Lokomotiv“ ir „Barcelona“ žais penktąsias rungtynes.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Lokomotiv“ ir „Barcelona“ žais penktąsias rungtynes.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kas taps paskutiniu Eurolygos finalo ketverto dalyviu, paaiškės antradienį.
Kas taps paskutiniu Eurolygos finalo ketverto dalyviu, paaiškės antradienį.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 23, 2016, 3:48 PM, atnaujinta May 27, 2017, 10:12 PM

Tai buvo įdomiausi įvykiai antrąją Eurolygos ketvirtfinalio savaitę, po kurios svarbiausiame žemyno krepšinio turnyre nebeliko nė vieno lietuvio.

Situacija

Trys atkrintamosiose varžybose aikštės pranašumą turėjusios komandos neužtruko ketvirtfinalyje. Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahce“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ sausu rezultatu 3:0 laimėjo ketvirtfinalio serijas ir pateko į finalo ketvertą.

Praėjusią savaitę pirmąją darbo dalį atlikusios namie, šią savaitę trys minėtos ekipos laimėjo ir trečiąsias rungtynes išvykose. CSKA įveikė Belgrado „Crvena Zvezda“ komandą 78:71, „Fenerbahce“ – čempiono vardą gynusį Madrido „Real“ klubą 75:63, „Laboral Kutxa“ – Atėnų „Panathinaikos“ ekipą 84:75.

Į trečiąją atkrintamųjų varžybų savaitę savo dvikovą perkėlė tik Krasnodaro „Lokomotiv“ ir „Barcelona“. Šią savaitę Barselonoje šeimininkai laimėjo trečiąsias rungtynes 82:70, bet po pratęsimo pralaimėjo ketvirtąjį mačą 80:92. Lemiamos penktosios rungtynės vyks antradienį Krasnodare.

Lietuvis

Vienintelis Eurolygos ketvirtfinalyje žaidęs lietuvis Jonas Mačiulis ir trečiosiose rungtynėse menkai padėjo „Real“ ekipai. Jis per 16 min. pelnė 3 taškus (0/1 dvitaškio, 1/3 tritaškių). Ketvirtfinalio serijoje J.Mačiulis įmesdavo 4,3 taško, o jo viso sezono vidurkis buvo 4,7 taško.

Iškritus J.Mačiuliui, Eurolygoje neliko nė vieno mūsų šalies krepšininko. Finalo ketvertas be lietuvių vyks ketvirtąjį kartą šiuolaikinės Eurolygos istorijoje. Trys praėjusieji nederlingi sezonai buvo 2002, 2006 ir 2014 metais.

Savaitės mūšis

Šiais metais pratęsimai per Eurolygos rungtynes žaidžiami tik Ispanijoje. „Top 16“ etape buvo pratęstos dvejos Barselonoje vykusios rungtynės, praėjusią savaitę sirgaliams teko ilgiau užtrukti Vitorijos arenoje, o ketvirtadienį 40 minučių dar kartą neužteko Barselonoje. Ilgiausiai trunkančioje šio sezono ketvirtfinalio serijoje „Barcelona“ namie po pratęsimo pralaimėjo ketvirtąsias rungtynes „Lokomotiv“ komandai 80:92.

Mačo didvyriu tapo „Lokomotiv“ aukštaūgis Anthony Randolphas. Karjeros rekordą pakartojęs amerikietis pelnė net 28 taškus, iš kurių 10 – per pratęsimą. Per papildomą laiką jo užkurtas Krasnodaro traukinys tiesiog pervažiavo šeimininkus: 11 taškų be atsako pelnęs „Lokomotiv“ per kelias atakas nutolo 89:78. O juk iki tol nė viena komanda nė sykio nebuvo įgijusi dviženklės persvaros.

Puikiu žaidimu per pratęsimą A.Randolphas išpirko kaltę už klaidas ketvirtojo kelinio paskutinėmis akimirkomis. „Lokomotiv“ galėjo laimėti paprasčiau, bet A.Randolphas likus 12 sek. pataikė tik vieną iš dviejų baudų, o paskui neuždengė Juano Carloso Navarro, kuris sudėtingu metimu likus 3 sek. išlygino rezultatą.

Jiems gerai

CSKA ekipai Eurolygos ketvirtfinalyje Belgrado klubai yra lengvas grobis. Maskviečiai du kartus laimėjo ketvirtfinalio seriją sausu rezultatu 3:0, ir abu kartus mažiausio pasipriešinimo sulaukė žaisdami su Serbijos sostinės komandomis: 2009 metais įveikė „Partizan“, šį pavasarį – „Crvena Zvezda“.

Beveik visą sezoną „Laboral Kutxa“ žaidimas sukosi apie Giannį Bourousį. Tačiau ketvirtfinalio serijoje Vitorijos ekipos graikas pasitraukė į šešėlį, o pirmuoju smuiku griežė Dariusas Adamsas. Jis dvikovoje su „Panathinaikos“ klubu įmesdavo vidutiniškai 22,7 taško ir yra rezultatyviausias atkrintamųjų varžybų žaidėjas.

Treneris Željko Obradovičius vis dar yra pergalių garantas. Jis per trenerio karjerą į senosios FIBA arba šiuolaikinės Eurolygos finalo ketvertą pateko jau 15-ąjį kartą. Gegužę Ž.Obradovičius antrą sezoną iš eilės į baigiamąjį turnyrą veš „Fenerbahce“ krepšininkus, o anksčiau finalo ketverte kovojo su „Partizan“ (1 kartą), Badalonos „Joventut“ (1), „Real“ (2), Trevizo „Benetton“ (1) ir „Panathinaikos“ (8) klubais.

„Lokomotiv“ puolėjas ispanas Victoras Claveris labiausiai stengėsi gerai pasirodyti per rungtynes su tautiečiais. Tačiau per penkis mačus su „Barcelona“ (du pirmojo etapo ir tris ketvirtfinalio) krepšininkui, kurio sezono vidurkis buvo 10,5 taško, nė sykio nepavyko įmesti dviženklio skaičiaus taškų. V.Claveris ledus pralaužė tik per ketvirtąsias ketvirtfinalio rungtynes, kai pelnė 17 taškų ir atkovojo 10 kamuolių.

Jiems blogai

„Crvena Zvezda“ komandai ketvirtfinalyje labai trūko svaresnio Maiko Zirbeso indėlio. Tvirtai sudėtas vokietis dominavo reguliariajame sezone, kuriame pelnydavo 16,3 taško. Tačiau jau „Top 16“ etape jo vidurkis sumažėjo iki 10,6 taško, o ketvirtfinalyje smuko iki visai kuklių 7,3 taško. M.Zirbesas nė vieneriose rungtynėse su CSKA nepasiekė dviženklės pelnytų taškų ribos.

Pralaimėjimas ketvirtfinalio serijoje buvo lemtingas „Panathinaikos“ treneriui Aleksandarui Džordževičiui. Impulsyvusis Atėnų klubo savininkas Dimitris Giannakopoulos nepraėjus nė porai valandų po nesėkmės parodė serbų specialistui duris. „Panathinaikos“ ketvirtfinalyje suklupo ketvirtus metus iš eilės, o nesibaigus sezonui trenerį atleido trečią pavasarį iš eilės. Šįkart paskui A.Džordževičių turėjo išvykti ir du prieš sezoną jo pakviesti krepšininkai Ognjenas Kuzmičius ir Aleksandaras Pavlovičius.

Pernai finalo ketverto naudingiausiu krepšininku išrinktas Andresas Nocioni šiais metais pritrūko parako, kad būtų naudingas „Real“ komandai. 36 metų argentinietis ketvirtfinalio serijoje įmesdavo tik 4,3 taško ir pataikė vos 1 iš 6 tritaškių. A.Nocioni gana silpnai žaidė visą sezoną. Jis blykstelėjo tik per rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ (22 taškai), o vidutiniškai pelnydavo 5,8 taško.

Antradienį Atėnuose paskutines Eurolygos karjeros rungtynes žaidė ilgametis „Panathinaikos“ lyderis Dimitris Diamantidis, kuris dar praėjusių metų rudenį paskelbė, kad po šio sezono baigs profesionalo karjerą. Atsisveikinimas buvo liūdnas – „žalieji“ ketvirtfinalyje nesugebėjo nė sykio nugalėti „Laboral Kutxa“ krepšininkų. Iki trečiųjų serijos rungtynių pabaigos likus 47 sek. treneris A.Džordževičius pakeitė D.Diamantidį, o 18 tūkstančių Atėnų olimpinėje arenoje susirinkusių sirgalių ilgomis ovacijomis padėkojo Eurolygos legendai už dvylika „Panathinaikos“ klubui atiduotų sezonų. Per tuos dvylika sezonų D.Diamantidis Eurolygoje žaidė 278 rungtynes ir pelnė 2495 taškus.

Savaitės skaičiai

3. Trečią sezoną iš eilės Eurolygos čempiono vardą gynęs klubas iškrito ketvirtfinalyje. 2014 metais šio barjero neperžengė Pirėjo „Olympiakos“, 2015 metais – Tel Avivo „Maccabi“, o šį pavasarį prie pat finalo ketverto slenksčio suklupo „Real“.

8. „Lokomotiv“ ir „Barcelona“ serija per visą ketvirtfinalių istoriją yra aštuntoji, kurioje bus žaidžiamos penktosios rungtynės ir kuri baigsis rezultatu 3:0. Ketvirtfinalio etape iki trijų pergalių kovojama aštuntą sezoną. Lygiai pusė – 16 iš 32 – serijų baigėsi rezultatu 3:1, dar aštuonios – rezultatu 3:0.

11. CSKA ketvirtfinalyje žaidė 11-ąjį kartą ir visus 11 kartų šventė pergalę.

Savaitės citatos

Vladimiras Štimacas („Crvena Zvezda“ žaidėjas): „Manau, esame verti plojimų. Visose trejose rungtynėse kovojome lygiai, o juk daug komandų nesugebėjo pasipriešinti CSKA. Šis Eurolygos sezonas mums buvo sėkmingas“.

Pablo Laso („Real“ treneris): „Ši akimirka mums labai sunki... Nuo gruodžio mėnesio visos rungtynės mums buvo kaip finalas. Jaučiu, kad treniruoju didžią komandą, bet sporte neįmanoma laimėti visų varžybų. Kita vertus, noriu pasakyti, kad mes nepasiduodame ir priimsime naujus iššūkius“.

Velimiras Perasovičius („Laboral Kutxa“ treneris): „Prieš dešimt metų Eurolygos ketvirtfinalyje mes taip pat nugalėjome „Panathinaikos“ klubą, bet tada komandoje žaidė pajėgesni krepšininkai. Dabar didžiuojuosi savo žaidėjų kovotojų dvasia ir milžinišku atsidavimu“. Giorgos Bartzokas („Lokomotiv“ treneris po ketvirtųjų rungtynių): „Mes kontroliavome viską, ką reikėjo. O svarbiausia, mes turėjome žaidėjų, kurie individualiais veiksmais nulėmė rezultatą. Tačiau mes privalome labiau valdyti emocijas“.

Dimitris Diamantidis („Panathinaikos“ žaidėjas): „Mūsų tikslas buvo finalo ketvertas, bet dabar viskas baigta. Visi jaučiamės labai blogai. Tačiau aišku, kad nežaidėme gerai ir nebuvome verti laimėti. Dabar reikia susikaupti, nes mūsų dar laukia Graikijos lyga, kurioje irgi turime maksimalių tikslų. Bet atsigauti po nesėkmės bus labai sunku“.

Savaitės penketas

Dariusas Adamsas („Laboral Kutxa“). Amerikietis buvo rezultatyviausias ketvirtfinalio etapo žaidėjas ir per paskutiniąsias rungtynes Atėnuose kartelės nenuleido: per 35 min. įmetė 24 taškus (6/9 dvitaškių, 3/9 tritaškių, 3/3 baudų) ir išprovokavo 7 pražangas. Nando De Colo (CSKA). Maskvoje prisnūdęs prancūzas komandoms persikėlus į Belgradą priminė, kad yra rezultatyviausias šio sezono Eurolygos krepšininkas ir per 28 min. pelnė 20 taškų (7/9 dvitaškių, 1/5 tritaškių, 3/4 baudų).

Alexas Abrinesas („Barcelona“). Ispanas nulėmė trečiųjų rungtynių su „Lokomotiv“ ekipa baigtį. Jis vien per antrąjį kėlinį pelnė 15 taškų, o iš viso per 28 min. įmetė 25 taškus (2/3 dvitaškių, 6/10 tritaškių, 3/4 baudų) ir pasiekė karjeros rekordą.

Anthony Randolphas („Lokomotiv“). Amerikietis atsakė A.Abrinesui per tų pačių komandų ketvirtąsias rungtynes. Jis žaidė 38 min., pelnė 28 taškus (8/13 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 3/4 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius. Karjeros rezultatyvumo rekordą pakartojęs A.Randolphas net 10 taškų įmetė per pratęsimą. Aukštaūgis naudingai žaidė ir per trečiąsias rungtynes, per kuria pelnė 16 taškų.

Ekpe Udoh („Fenerbahce“). Darbštusis amerikietis užgožė „Real“ priekinę liniją. Per paskutiniąsias serijos rungtynes jis žaidė 37 min., pelnė 15 taškų (4/7 dvitaškių, 7/9 baudų) ir atkovojo 12 kamuolių. E.Udoh buvo pripažintas naudingiausiu ketvirtfinalio trečiųjų rungtynių žaidėju.

Savaitės nusivylimas

Rudy Fernandezas („Real“). Didelę sezono dalį dėl traumos praleidęs ispanas labai norėjo tapti komandos gelbėtoju. Jis mėtė ir mėtė į „Fenerbahce“ krepšį, bet vis pro šalį. Paskutinėse serijos rungtynėse R.Fernandezas pelnė tik 5 taškus (1/4 dvitaškių, 1/6 tritaškių, 0/2 baudų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.