EUROLYGA 2023

R. Štelmaheris su provincijos klubu Latvijoje kuria stebuklą

R.Štelmaheris su „Valmiera“ komanda netikėtai už nugaros paliko favoritus.<br>P.Mantauto nuotr.
R.Štelmaheris su „Valmiera“ komanda netikėtai už nugaros paliko favoritus.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 25, 2016, 12:36 PM, atnaujinta May 27, 2017, 5:31 PM

Latvijos krepšinio lygos finale net penkis praėjusius sezonus susitiko tie patys klubai Rygos VEF ir „Ventspils“. Tačiau šiais metais įprastas finalas nepasikartos – buvę LBL lyderiai reguliariajame sezone užėmė tik antrąją ir trečiąją vietas, todėl geriausiu atveju turės susikauti jau pusfinalyje.

Favoritus už nugaros netikėtai paliko buvusio Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjo Roberto Štelmaherio treniruojama „Valmiera“. Savaitgalį pasibaigusiame reguliariajame sezone Valmieros komanda laimėjo 30 iš 36 rungtynių ir pirmą kartą užėmė pirmąją vietą. Antras liko „Ventspils“ (28 pergalės per 36 rungtynes), trečias – VEF (15 pergalių per 20 rungtynių; Latvijos čempiono vardą ginantis VEF žaidžia ir posovietinėje Vieningoje lygoje, todėl savo šalies pirmenybėse su kitomis ekipomis susitiko ne po keturis, o tik po du kartus).

Kad puikūs jų rezultatai nėra atsitiktinumas, Valmieros krepšininkai patvirtino paskutinę reguliariojo sezono savaitę, kai namie paeiliui paklupdė abu pagrindinius varžovus. Trečiadienį „Valmiera“ nugalėjo VEF klubą 66:62, šeštadienį – „Ventspils“ komandą 83:77.

R.Štelmaherio auklėtinių sėkmė ypač svari dėl to, kad „Valmiera“ rėmėsi Latvijos krepšinio auklėtiniais. Komandos siela buvo patyręs 32 metų Armandas Škėlė, kartu su juo dėl pergalių grūmėsi dar keli buvę Latvijos rinktinės žaidėjai Martinis Laksa, Artūras Bėrzinis, Lauris Blaus, Akselis Vairogas. Visi jie ne po vieną sezoną atstovavo stipriausiems Rygos ir Ventspilio klubams, bet dabar turi progą pasiekti istorinė aukštumą Valmierai, kurios komanda dar nė karto nežaidė LBL finale.

Sezono pradžioje Valmieros ekipoje rungtyniavo ir Vytenis Čižauskas. Tačiau jo indėlis nebuvo svarus (vid. 5 tšk.), todėl „Valmiera“ be didelės širdgėlos išleido lietuvį į Vokietiją. Išvykus V.Čižauskui ramybės drumstėjų komandoje nebuvo nė vieno užsieniečio. Tik kovo mėnesį klubo vadovai, pajutę, kad gali nuveikti kažką ypatingo, sustiprino gretas pakviesdami amerikietį įžaidėją Kwamainą Mitchellą.

Iki sezono pabaigos Latvijos klubuose rungtyniavo keturi lietvuviai. Tačiau nei „Jėkabpils“ su Modestu Kumpiu (12,6 taško ir 7,6 atkovoto kamuolio) ir Ronaldu Rutkausku (11,3 taško ir 7,8 atkovoto kamuolio), nei „Jelgava“ su Augustinu Jankaičiu (11,3 taško ir 4,8 atkovoto kamuolio) ir Augustu Šuliausku (6,8 taško) į atkrintamąsias varžybas nepateko.

Teisę pratęsti sezoną gavo šešios komandos. Tuo tarpu „Jėkabpils“ užėmė tik septintąją vietą (19 pergalių), „Jelgava“ – devintąją (9 pergalės).

Jėkabpilio krepšininkus už borto išstūmė šeštąją vietą užėmusi „Valga-Valka“. Tai – neįprastas klubas, priklausantis dviem valstybėms (Valga yra Estijoje, Valka – Latvijoje, bet šiuos pasienio miestus skiria tik upė) ir šį sezoną žaidžiantis abiejų šalių lygose.

Praėjusių metų vasarą, kai „Valga-Valka“ buvo pirmą kartą priimta į Latvijos lygą (Estijos lygoje Valgos klubas rungtyniauja seniai), buvo skelbiama, kad komanda dalyvaus tik LBL reguliariajame sezone ir negalės kovoti atkrintamosiose varžybose. Vis dėlto vėliau nuostatai buvo pakoreguoti, ir „Valga-Valka“ artimiausiomis dienomis žais ketvirtfinalio rungtynes tiek Latvijoje, tiek Estijoje.

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė: 1. „Valmiera“ – 30 ir 6, 2. „Ventspils“ – 28 ir 8, 3. Rygos VEF – 15 ir 5, 4. „Liepaja“ – 24 ir 12, 5. „Jūrmala“ – 20 ir 16, 6. „Valga-Valka“ – 11 ir 9, 7. „Jėkabpils“ – 19 ir 17, 8. Rygos „Barons“ – 12 ir 24, 9. „Jelgava“ – 9 ir 27, 10. „Ogre“ – 9 ir 27, 11. Rygos LU – 5 ir 31.

Dvi pirmosios komandos pateko į pusfinalį. Ketvirtfinalyje iki 3 pergalių žais: VEF – „Valga-Valka“ ir „Liepaja“ – „Jūrmala“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.