EUROLYGA 2023

Žinia iš Eurolygos: nesitrauksime, o jei FIBA spaus – plėsimės

Eurolyga jokiu būdu nepasiduos Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) šantažui. Tokią nedviprasmišką žinią pasiuntė Jordi Bertomeu per penktadienį Londone vykusį Eurolygos komercinės struktūros (ECA) akcininkų susirinkimą.

Jordi Bertomeu.<br>euroleague.net
Jordi Bertomeu.<br>euroleague.net
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2016, 1:58 PM, atnaujinta May 27, 2017, 4:35 AM

J.Bertomeu vadovaujama ECA rengia ir Eurolygos, ir Europos taurės turnyrus. Pastarosiose varžybose norintys dalyvauti klubai sulauks sankcijų: FIBA nurodė nacionalinėms federacijoms diskvalifikuoti tokias komandas iš šalių čempionatų.

Lietuvos krepšinio federacija pasirodė uoliausia Europoje, pirmoji paskelbusi apie sankcijas Lietuvos klubams. Pašalinimas iš LKL gresia konkrečiai Vilniaus „Lietuvos rytui“, nes vilniečiai neseniai pasirašė trejų metų kontraktą su ECA dėl žaidimo Europos taurėje.

Tačiau J.Bertomeu pabrėžė: tikrasis FIBA taikinys nėra Europos taurės turnyro klubai. FIBA tikslas – sunaikinti Eurolygą ir visą ECA: „Čia yra tik pasiruošimas kitų metų puolimui prieš Eurolygos klubus“.

Kauno „Žalgiris“ dėl žaidimo Eurolygoje yra pasirašęs 10 metų kontraktą, kuris įsigalios jau ateinantį sezoną.

Antradienį numatytas FIBA ir ECA vadovų sutikimas. J.Bertomeu sakė, kad į Miuncheną važiuos su konstruktyviais bendradarbiavimo pasiūlymais ir idėjomis. Jei FIBA įsiklausys, bus galima toliau kalbėtis, bet jei liks kietakaktė, ECA stuburas atlaikys.

„Mes visi kenčiame dėl FIBA puolimo. Klubai, kurie nori būti su mumis, patiria nacionalinių federacijų spaudimą. Sankcijų tikslas – išgąsdinti ir vilkinti laiką“, – kalbėjo J.Bertomeu.

Jis pabrėžė FIBA veiksmų nenuoseklumą: kodėl nelegaliu laikomas Europos taurės turnyras, jei ir Eurolygos varžybas rengia ta pati ECA? Apie kokį sportinį principą šneka FIBA, jei iš olimpiados grasinama išmesti būtent sportiniu keliu bilietus laimėjusias Ispanijos ir Lietuvos rinktines?

„Mes neskirstome savo klubų į dvi grupes ir turime visi kartu kovoti už savo pasirinkimą, – sakė J.Bertomeu. – Turime būti vieningi, pasirengę šį žaidimą žaisti iki pabaigos žinodami, ko siekiame ir kur norime būti. Dėl to gali tekti kažką aukoti, jaustis nekomfortiškai. Kitaip būtų buvę verčiau iškart pasiduoti“.

O apie kapituliaciją nėra jokių kalbų. J.Bertomeu neabejoja, kad netrukus Europos Komisijos sprendimas įrodys, kad FIBA pažeidinėja Europos teisę.

„Europos Komisija šiuo klausimu dirba greičiau nei įprasta, įtrauktas ir Europos Parlamentas. Iki birželio pabaigos turėsime Briuselio sprendimą, kuris – esu tikras – bus mūsų naudai“, – teigė J.Bertomeu.

ECA akcininkai patvirtino kito sezono modelį: Eurolygoje žais 16 klubų, tarp jų ir „Žalgiris“, Europos taurės turnyre – 24, tarp jų ir „Lietuvos rytas“.

Lyg ir viskas konkretu, bet vienas „bet“ išlieka. Jei FIBA šantažas nesiliaus, o teisinis sprendimas užtruks, vasarą Europos krepšinį gali sudrebinti naujas ECA žingsnis.

Tikėtina, kad jei Europos taurės turnyrą pasirinkę klubai bus šalinami iš šalių pirmenybių, ECA nuspręs tiesiog išplėsti kito sezono Eurolygos dalyvių sąrašą, taip išgelbstint savo komandas nuo absurdiškų federacijų sankcijų.

„Jei bus reikalas, susirinksime liepą ir mes pateiksime naują projektą, kokia bus ECA varžybų ateitis“, – penktadienį sakė J.Bertomeu.

Be Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ atstovų, susirinkime Londone dalyvavo Maskvos CSKA, Krasnodaro „Lokomotiv“, Kaxanės ‘Uniks“ (Rusija), Madrido „Real“, „Barcelona“, Vitorijos „Laboral Kutxa“, Malagos „Unicaja“, „Valencia“, Las Palmo „Gran Canaria“ (Ispanija), Tel Avivo „Maccabi“, Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), Stambulo „Fenerbahce“, „Anadolu Efes“, „Darussafaka“ (Turkija), Atėnų „Panathinaikos“, AEK, Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija), Belgrado „Crvena zvezda“, „Partizan“ (Serbija), Berlyno ALBA, Bambergo „Brose“, Miuncheno „Bayern“ (Vokietija), Milano „Emporio Armani“, „Sassari“, „Regio Emilia“, „Trento“ (Italija), Limožo CSP (Prancūzija), Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), „Zieliona Gora“ (Lenkija) klubai, taip pat – Ispanijos ACB, Adrijos lygos, Jungtinės lygos, Vokietijos lygos, Italijos lygos ir Prancūzijos lygos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.