EUROLYGA 2023

Penkios priežastys, kodėl Arvydas Sabonis atsiklaupė prieš FIBA

Europos krepšinio laukas jau kurį laiką išvagotas tranšėjų, o nuaidėjus grasinimų ir šantažo pabūklų trenksmui galvą nulenkė ir Lietuvos legenda Arvydas Sabonis.

A.Sabonis teigė, kad nenori likti pavyzdžiu nepaklususiems.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Sabonis teigė, kad nenori likti pavyzdžiu nepaklususiems.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Sabonis teigė, kad nenori likti pavyzdžiu nepaklususiems.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Sabonis teigė, kad nenori likti pavyzdžiu nepaklususiems.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2016, 2:38 PM, atnaujinta May 27, 2017, 12:41 AM

Vienoje fronto pusėje ginklus demonstruoja Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA), o kitoje sąjungininkus ginti mėgina Eurolygos komercinė struktūra (ECA). Pastaroji elgiasi gerokai santūriau, konsultuojasi su teisininkais ir ruošia planą.

FIBA elgiasi gerokai aršiau.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) buvo viena pirmųjų, sutikusių su FIBA karo politika. A.Sabonis ir LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas net ginčų pradžioje nepamėgino ištarti griežtesnio žodžio, kai grasinimų sulaukė Lietuvos krepšinio rinktinė.

Kai šiandien jau kardinaliai nuomonę pakeitęs Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka svaidė žaibus į FIBA ar taip pat jau pasidavę ispanai rodė karštą kraują, lietuviai jau buvo kapituliavę.

LKF sulaukė iš FIBA nurodymo nušalinti iš Lietuvos čempionato klubus, ketinančius žaisti Europos taurėje, ir iškart tai padarė, taip siųsdama žinią Vilniaus „Lietuvos rytui“. A.Sabonis teigė, kad jeigu reikės, tą patį padarys ir su Kauno „Žalgiriu“.

FIBA ir ECA karas darosi vis aršesnis. O rinktinėms ir toliau grasinama šalinti jas ne tik iš 2017 metų Europos čempionato, bet ir iš olimpinių žaidynių. Pastarasis grasinimas ir privertė atsiklaupti visų federacijų vadovus.

Kodėl taip pasielgė ir A.Sabonis?

Hierarchija

LKF yra FIBA narė ir aiškiai pademonstravo, kad laikysis visų nurodymų, kuriuos iš viršaus siųs tarptautinė krepšinio federacija. Ji paklusti ketina ir tuo atveju, jeigu FIBA pareikalaus pašalinti ir Kauno „Žalgirį“.

M.Špokas ir A.Sabonis dar per specialią spaudos konferenciją aiškiai parodė, kad neketina prieštarauti organizacijai, kuri yra virš LKF.

„Jis yra mūsų vadovas. Kas dar neaišku?“ – per prieš keletą savaičių dėl keisto bendravimo su žiniasklaida pagarsėjusią konferenciją apie FIBA generalinį sekretorių Patricką Baumanną kalbėjo M.Špokas.

Pinigai

Lietuvos krepšinio rinktinė yra vienintelis rimtas LKF pajamų šaltinis. Federacija per pakankamai trumpą laiką visuomet didina apsukas, kad surinktų kuo daugiau pinigų, skirtų išgyventi visus metus.

Niekam ne paslaptis, kad jeigu FIBA pašalintų Lietuvą iš olimpiados ar „Eurobasket 2017“ pirmenybių, LKF netektų didžiulių pinigų.

Baimė

Šarūnas Jasikevičius yra raginęs A.Sabonį elgtis tvirčiau. Kauno „Žalgirio“ strategas teigė, kad A.Sabonis galėtų jungtis su kitomis didžiomis Europos krepšinio asmenybėmis ir pasipriešinti FIBA šantažui, bet apie jokias sąjungas, bent jau viešai, kol kas nekalbama.

O A.Sabonis per spaudos konferenciją tiesiai šviesiai atskleidė, kad nedrįs būti pirmasis eilėje, metęs pirštinę FIBA organizacijai.

„Seime irgi visko būna. Išleidžia įstatymus, bet ne su visais sutinki. Esame nariai ir turime paklusti dėl to, kas yra nuspręsta. Nenorime likti vieni, kurie priešinosi“, – sakė A.Sabonis.

Rinktinės

Visi LKF veiksmai – vardan Lietuvos krepšinio rinktinės. Tai nuolat ir pabrėžia A.Sabonis bei M.Špokas. Ir nors daugiausia kalbama apie Lietuvos vyrų rinktinę, karas su FIBA reikštų smūgį ir jaunimui.

Lietuva turi vaikinų ir merginų rinktines nuo 16 metų iki pat vyrų lygmens. Jeigu LKF mestų iššūkį FIBA ir tarptautinė bendruomenė atsakytų visais ginklais, dalyvavimą turnyruose turėtų užmiršti visų šalies rinktinių krepšininkai.

Laikas

„Palaukime“, – tokį žodį dažnai vartojo A.Sabonis. LKF nuolankiai pritaria visiems FIBA pareiškimams ir net nerodo pasipriešinimų ženklų. Tas pat vyksta ir kitose šalyse, kur kovingai kalba nebent klubai, įsikibę Eurolygos vėliavos.

Iš LKF sprendimų galima spręsti, kad organizacija dar tikisi, jog viskas išsispręs be pralieto kraujo. Šiuo atveju – Lietuvos rinktinės pašalinimo iš Rio de Žaneiro žaidynių.

Jeigu LKF pavyktų gražiai išlaukti Rio olimpiados ir joje dalyvauti, savo taktiką būtų galima persvarstyti, nes tuomet turėtų prasidėti naujas Eurolygos ir FIBA karo etapas.

Juk tarptautinė krepšinio federacija savo rankose neturėtų galingosios olimpinės kortos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.