EUROLYGA 2023

Frankfurto krepšinio klubas kyla be T.Dimšos pagalbos

Vokietijos krepšinio bundeslygoje šį sezoną rungtyniavo trys lietuviai. Du iš jų kovas jau baigė: Bonos „Telekom“ su Tadu Klimavičiumi ir Krailshaimo „Merlins“ su Vyteniu Čižausku nepateko į atkrintamąsias varžybas. Ketvirtfinalyje žais tik Frankfurto „Skyliners“, kurios aprangą vilki Tomas Dimša. Tačiau ir jo galimybės padėti komandai per svarbiausius sezono mūšius nėra didelės.

T.Dimša<br>M.Kulbio nuotr.
T.Dimša<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 5:24 PM, atnaujinta May 26, 2017, 6:00 PM

Tapo sezono atradimu

Praėjusių metų rudenį, komandoms rikiuojantis prie bundeslygos starto linijos, Vokietijos krepšinio apžvalgininkai Frankfurto ekipai žadėjo neblogą sezoną. Nors pagal biudžetą „Skyliners“ vargiai patenka į pirmąjį aštuonetą, ekspertai atsižvelgė į trenerio Gordono Herberto darbo vaisius praėjusį sezoną ir tikėjosi vėl pamatyti jo komandą ketvirtfinalyje.

Tačiau prieš kelis mėnesius net karščiausi Frankfurto sirgaliai ko gero nesitikėjo, kad šiais metais vaisiai bus tokie saldūs. „Skyliners“ ne tik užtikrintai iškovojo kelialapį į atkrintamąsias varžybas, bet ir iki paskutiniųjų turų grūmėsi dėl antrosios vietos reguliariajame sezone. Tiesa, finišo tiesiojoje vienos pergalės pritrūko ir 26 iš 34 rungtynių laimėjęs „Skyliners“ užėmė trečiąją vietą, bet už šio klubo nugaros liko gerokai turtingesni Miuncheno „Bayern“ ir Berlyno ALBA, o Frankfurto krepšininkai užsitikrino aikštės pranašumą bent pirmajame atkrintamųjų varžybų etape, kuriame susirems su ALBA ekipa.

Maža to, „Skyliners“ išsaugojo jėgų ir tarptautinėms varžyboms. Frankfurto klubas visą sezoną puikiai žaidė FIBA Europos taurės turnyre, kuriame laimėjo 18 iš 19 rungtynių. Vienintelis pralaimėjimas neaptemdė viso sezono įspūdžių – praėjusį savaitgalį FIBA Europos taurės finalo ketverte „Skyliners“ nugalėjo Krasnojarsko „Jenisej“ bei Varėzės „Openjobmetis“ klubus ir iškovojo pirmąjį klubo istorijoje tarptautinį trofėjų.

Lietuvis padėjo dubleriams

Pernai iš Kauno „Žalgirio“ į Frankfurto klubą išvykusio T.Dimšos indėlis nebuvo didelis. Tiesa, sezono pradžioje atrodė, kad treneris G.Herbertas lietuviui parengė svarbų vaidmenį – jis žaidė nemažai, o dvejose rungtynėse pateko į starto penketą. Tačiau jau spalio pabaigoje T.Dimša patyrė pirmą iš kelių traumų ir nuo tada, kai tik galėjo žaisti, kovojo dėl vietos net ne starto penkete, o komandos dvyliktuke.

„Skyliners“ vadovai kelis kartus siuntė T.Dimšą į trečiojoje lygoje kovojančią jaunimo komandą. Joje 22 metų gynėjas nuo sausio mėnesio žaidė 10 rungtynių ir per jas įmesdavo 13,7 taško. Padedant už komandos draugus šiek tiek vyresniam lietuviui „Skyliners“ dubleriai trečiosios lygos Pietų grupėje užėmė trečiąją vietą, o praėjusį savaitgalį laimėjo atkrintamųjų varžybų pusfinalio seriją su Drezdeno „Titans“ klubu ir pateko į turnyro finalą.

T.Dimša kartais buvo registruojamas ir „Skyliners“ pagrindinėje komandoje, bet nuo Naujųjų metų joje žaidė vos penkerias rungtynes. Nuo sezono pradžios pirmojoje bundeslygoje T.Dimša žaidė 13 rungtynių, per kurias pelnydavo 5,2 taško.

Lietuvio galimybės prasibrauti į pagrindinę sudėtį per atkrintamąsias varžybas nėra didelės. „Skyliners“ turi daugiau legionierių, nei leidžiama registruoti per bundeslygos rungtynes, o treneris labiau pasikliauja tais, kurie galėjo žaisti be pertraukų.

Galvoja apie karjeros pabaigą

Tik 11-ąją vietą bundeslygos reguliariajame sezone užėmė savo gerbėjus stipriai nuvylęs „Telekom“. Bonos klubas pažymi debiuto pirmojoje bundeslygoje dvidešimtmetį ir ta proga tikėjosi nudžiuginti sirgalius geresniais rezultatais nei keturis praėjusius sezonus, kai iš atkrintamųjų varžybų iškrito ketvritfinalyje. Tačiau atsitiko priešingai ir „Telekom“ krepšininkai vos trečią kartą per 20 metų visai nepateko į atkrintamąsias varžybas.

„Telekom“ labai anksti atsidūrė „pilkojoje“ zonoje, kurioje esančios komandos neturi realių galimybių patekti į atkrintamąsias varžybas, bet kartu joms negresia iškritimas į žemesnę lygą. Iš viso Bonos ekipa laimėjo 12 iš 34 rungtynių.

T.Klimavičius dėl komandos nuosmūkio nebuvo kaltas. Jis žaidė 27 rungtynes (žiemą kelias savaites praleido dėl tarumos), pelnydavo 11,2 taško, atkovodavo 6 kamuolius, pataikė 67,8 proc. dvitaškių bei 40 proc. tritaškių ir buvo vienas patikimiausių „Telekom“ krepšininkų.

Tačiau Bonos klube apie karjeros pagaigą jau galvojantis 33 metų puolėjas tikriausiai neliks. Pasak oficialios „Telekom“ interneto svetainės, T.Klimavičius norėtų dar vieną sezoną žaisti kurioje nors Lietuvos komandoje, o tada kabinti sportinę aprangą ant vinies.

„Bonoje praleidau dvejus puikius metus, bet norėčiau būti arčiau šeimos. Visgi kol kas nieko negaliu garantuoti šimtu procentų. Galbūt po vasaros atostogų dar grįšiu į Boną“, – T.Klimavičių cituoja „Telekom“ svetainė.

Dugne liko antrus metus iš eilės

Paskutinę 18-ąją vietą antrą sezoną iš eilės užėmė „Merlins“ klubas. Pernai jis irgi neaplenkė nė vienos komandos, bet išsaugojo vietą tarp stipriausiųjų dėl palankių aplinkybių. Prieš metus pirmosios bundeslygos licencijos savo noru atsisakė vidutiniokas Kvakenbriuko „Artland Dragons“ klubas, o 17-ąją vietą užėmęs Tryro TBB klubas prarado licenciją dėl finansinių pažeidimų. Pagal turnyro nuostatus, atsiradus laisvai vietai, ji buvo pasiūlyta „Merlins“.

Krailshaimo ekipa pasinaudojo proga, bet išvadų nepadarė ir šį sezoną laimėjo vos 5 rungtynes. Šiais metais „Merlins“ apskritai nepatyrė pergalės džiaugsmo ir nuo paskutinės gruodžio savaitės iki reguliariojo sezono pabaigos pralaimėjo 19 rungtynių iš eilės.

Gruodžio pradžioje iš Latvijos į „Merlins“ atvykęs V.Čižauskas spėjo prisidėti net prie trijų pergalių, bet ženkliai autsaiderių komandos nesustiprino. Jis žaidė 23 rungtynes, pelnydavo 5,7 taško, atlikdavo 3,7 rezultatyvaus perdavimo, bet pataikė tik 16 proc. tritaškių ir darydavo 2,4 klaidos.

Pernykščio finalo nepakartos

Bundeslygos reguliariojo sezono nugalėtoju tapo apginti čempiono vardą siekiantis Bambergo „Brose“. Jis laimėjo 31 iš 34 rungtynių ir artimiausią persekiotoją Oldenburgo EWE klubą aplenkė net 4 pergalėmis.

Tiek daug pergalių per vieną sezoną jokiai komandai nepavyko iškovoti nuo 2010-2011 metų, kai „Brose“ laimėjo 32 iš 34 rungtynių.

Bambergo penketas varžovus smarkiausiai šokdino žiemą ir pavasario pradžioje, kai pasiekė 20 pergalių iš eilės. Lapkričio pabaigoje prasidėjusi ilga serija nutrūko tik balandžio viduryje „Brose“ atvykus į Oldenburgą.

Šį sezoną Eurolygoje irgi žaidęs kitas Bavarijos klubas Miuncheno „Bayern“ šalies pirmenybių reguliariajame sezone iškovojo 26 pergales ir užėmė tik ketvirtąją vietą. Tad pernykštis bavariškas finalas tikrai nepasikartos. Pernai paskutiniame sezono mūšyje susikovę „Brose“ ir „Bayern“ klubai (jų dvikovą „Brose“ laimėjo 3:2) šį pavasarį santykius geriausiu atveju turės išsiaiškinti pusfinalyje.

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė:

1. Bambergo „Brose“ – 31 ir 3,

2. Oldenburgo EWE – 27 ir 7,

3. Frankfurto „Skyliners“ – 26 ir 8,

4. Miuncheno „Bayern“ – 26 ir 8,

5. Liudvigsburgo „Riesen“ – 23 ir 11,

6. Berlyno ALBA – 22 ir 12,

7. Ulmo „ratiopharm“ – 21 ir 13,

8. Viurcburgo „s.Oliver“ – 17 ir 17,

9. Gyseno „46ers“ – 17 ir 17,

10. Braunšvaigo „Lowen“ – 16 ir 18,

11. Bonos „Telekom“ – 12 ir 22,

12. Bairoito „medi“ – 12 ir 22,

13. Hageno „Phoenix“ – 11 ir 23,

14. Tiubingeno „Tigers“ – 10 ir 24,

15. Brėmerhafeno „Eisbaren“ – 9 ir 25,

16. „Gottingen“ – 9 ir 25,

17. Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ – 9 ir 25,

18. Krailshaimo „Merlins“ – 5 ir 29.

Lietuvių statistika:

T.Dimša („Skyliners“) – 13 rungt., 14,8 min., 5,2 tšk. T.Klimavičius („Telekom“) – 27 rungt., 23,5 min., 11,2 tšk., 6 atk.kam. V.Čižauskas („Merlins“) – 23 rungt., 20,1 min., 5,7 tšk., 3,7 rez.perd.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.