EUROLYGA 2023

Po Jono Valančiūno traumos – juodi debesys Toronto padangėje

Jonas Valančiūnas stipriai išgąsdino Torontą. 24 metų lietuvį NBA ekspertai ne kartą vadino geriausiu „Raptors“ krepšininku atkrintamosiose, o dabar komanda nebegali verstis jo paslaugomis. Šeštadienį patirta trauma J.Valančiūną kamuos mažiausiai savaitę, tad „Raptors“ Rytų konferencijos pusfinalio seriją užbaigs be 213 cm ūgio centro.

J.Valančiūnas įrodė, kad yra vienas svarbiausių „Raptors“ krepšininkų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Valančiūnas įrodė, kad yra vienas svarbiausių „Raptors“ krepšininkų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Valančiūno jėgos užteko ir puolimui, ir gynybai.<br>AP nuotr.
J.Valančiūno jėgos užteko ir puolimui, ir gynybai.<br>AP nuotr.
J.Valančiūnas „Raptors“ komandoje diktavo ritmą.<br>AP nuotr.
J.Valančiūnas „Raptors“ komandoje diktavo ritmą.<br>AP nuotr.
J.Valančiūno čiurnos trauma „Raptors“ ekipai buvo tarsi dūris į paširdžius.<br>AP nuotr.
J.Valančiūno čiurnos trauma „Raptors“ ekipai buvo tarsi dūris į paširdžius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 9, 2016, 1:30 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:49 AM

„Raptors“ be J.Valančiūno dabar laukia beveik nepakeliamas iššūkis“, – situaciją apibūdino sportsnet.ca.

„Raptors“ po trijų dvikovų 2:1 pirmauja prieš „Miami Heat“ ir itin džiaugėsi pergale 95:91, kuri ir leido serijoje iki keturių pergalių išsiveržti į priekį.

Bet visą šį kelią „Raptors“ nuėjo vedama J.Valančiūno.

Svarbus klausimas

Per 10 atkrintamųjų rungtynių J.Valančiūnas vidutiniškai rinko 15 taškų, atkovojo 12,1 kamuolio ir blokavo 1,4 metimo.

Dvikovoje su „Heat“ jo vidurkis netgi buvo didesnis – 18,3 taško ir 12,7 atkovoto kamuolio.

„Kol gynėjai Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas strigo, J.Valančiūnas prisiėmė jėgos po varžovų krepšiu vaidmenį“, – pabrėžė cbc.ca.

Šis portalas sirgaliams uždavė itin svarbų klausimą: „Ar „Raptors“ gali be J.Valančiūno pranokti „Heat“ klubą?“ 

„Nuo to laiko, kai J.Valančiūnas prieš ketverius metus žengė į NBA, „Raptors“ parodė nemažai kantrybės, bet dabar 2011 metų penktasis šaukimas atlieka didžiausią iki šiol vaidmenį komandoje“, – pabrėžė cbc.ca.

Pranoko ir veteraną

Į cbc.ca klausimą atsakymą sužinosime pakankamai greitai, bet jau dabar aišku, kad „Raptors“ kelyje atsirado itin didelis barjeras. „Raptors“ teks gerokai pakeisti savo žaidimą ir nėra aišku, ar pakitimai taps problemiški „Heat“ ekipai.

Ir ne tik dėl J.Valančiūno statistikos.

„Viskas sukasi ne tik apie skaičius. Jo bendras galingas žaidimas prieš „Heat“ atskleidė tiek talentą, tiek krepšinio IQ. Nesvarbu, kas iš „Heat“ komandos mėgino dengti J.Valančiūną, jis sugebėdavo surasti skirtingų būdų pranokti varžovą“, – teigė sportsnet.ca.

J.Valančiūnas iki šiol ryškiai didesne jėga užgoždavo „Heat“ centrą Hassaną Whiteside'ą. Jis naudodavosi varžovo silpnybe kovoje vienas prieš vieną, nors H.Whiteside'as ir yra talentingas blokų meistras.

Prieš Udonį Haslemą J.Valančiūnas panaudodavo ūgį ir pelnydavo lengvus taškus kabliu.

O veteranui Amar'e Stoudemire'ui pasiūlydavo tą patį, ką H.Whiteside'ui.

Daugiau pavardžių nėra

J.Valančiūnas šiuos tris varžovus tiesiog pergudraudavo. Kai ruošdavosi kovoti dėl kamuolio, jis užsiimdavo geresnę poziciją, o tai leisdavo lengvai pataisyti komandos draugų metimus, demoralizuojant visą „Heat“ ekipą.

Vienintelis „Heat“ aukštaūgis, kuriam pavyko sužaisti efektyviau prieš J.Valančiūną – 29 metų 208 cm ūgio Joshas McRobertsas. Šis turi gerokai didesnį fizinį pranašumą prieš „Raptors“ centrą ir puikiai sužaidžia, kai reikia lietuvį neutralizuoti kovoje dėl kamuolio.

„Be J.McRobertso, „Heat“ komandoje nelabai ir yra žaidėjų, kurie galėtų kažką nuveikti prieš J.Valančiūną“, – rašė sportsnet.ca.

Tačiau sportsnet.ca pastebėjo, kad J.Valančiūnas – vienintelis „Raptors“ aukštaūgis, apie kurį galima pasakyti tiek gerų žodžių.

„Čia ir atsiranda komandos problema“, – pabrėžė portalas.

Našta – ant kitų pečių

Centru „Raptors“ komandoje žaisti gali ir Patrickas Pattersonas, bet jo pasirodymas neįskėlė kibirkšties. O ir jo tikroji vertė – kitokia. Tai papildomas žaidėjas, kuris gali gintis prieš Joe Johnsoną bei įsmeigti tritaškį, tad P.Pattersonas nėra tas krepšininkas, kuris galėtų rimtai daužytis su „Heat“ aukštaūgiais.

Tad didžiausi iššūkiai laukia Bismacko Biyombo ir Luiso Scola.

B.Biyombo prieš „Indiana Pacers“ komandą buvo fantastiškas, bet veikiausiai dėl to, kad „Pacers“ klubas NBA lygoje pagal puolimą užima vos 22-ąją vietą. „Raptors“ galėjo palikti aikštėje gynybos specialistą ir pernelyg nesirūpinti savuoju puolimu.

„Heat“ NBA pagal atakas šį sezoną – 12-oje vietoje ir „Raptors“ negali sau leisti elgtis taip pat. Puolime žaidimas 4 prieš 5 būtų pernelyg sudėtingas.

Treneriui – daug klausimų

B.Biyombo turėtų žaisti trumpais epizodais, bet šią strategiją sunkina L.Scola strigimas. „Tai jį daro praktiškai nenaudojamą“, – taip L.Scola etapą įvertino sportsnet.ca.

Argentinietis pirmąją šios serijos žaidimo dozę gavo tik savaitgalį. Penkis mačus iš eilės „Raptors“ treneris Dwane'as Casey jį laikė ant suolo, o kai leido žaisti, tikrai nesišypsojo.

L.Scola per penkias minutes triskart prasižengė, prametė abu metimus ir dabar jo taiklumas atkrintamosiose krito net iki 18,8 proc.

Nėra jokių abejonių, kad L.Scola negali žaisti atkrintamosiose. Bet jeigu jis žaisti negali, o B.Biyombo gabumų prieš „Heat“ nelabai ir panaudosi, ką tuomet turėtų daryti D.Casey?

Ar jam reikės išmėginti Jasoną Thompsoną? Daugiau minučių Jamesui Johnsonui? O gal netgi Lucasą Nogueirą? Nė vienas iš šių variantų nėra patrauklus, bet to tiesiog gali prireikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.