EUROLYGA 2023

Tylusis Eurolygos herojus – buvęs Š.Jasikevičiaus bendražygis

Atsisveikinimas visada būna liūdnas, net jei sportininkas iškovoja įspūdingą pergalę. O Dimitrio Diamantidžio atsisveikinimas su Eurolyga šiais metais buvo persmelktas vien beribio liūdesio.

D.Diamantidis dar pernai paskelbė, kad šis sezonas Atėnų „Panathinaikos“ komandoje ir karjeroje bus paskutinis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Diamantidis dar pernai paskelbė, kad šis sezonas Atėnų „Panathinaikos“ komandoje ir karjeroje bus paskutinis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

May 9, 2016, 10:47 PM, atnaujinta May 26, 2017, 2:51 AM

Atėnų „Panathinaikos“ ekipa, kurios garbę graikų krepšinio legenda gina dvyliktą sezoną, tikrai nemanė, kad šiemet taip anksti baigs Eurolygos sezoną.

Tačiau Graikijos superklubas, ketvirtfinalyje žaisdamas su Vitorijos „Laboral Kutxa“, neiškovojo nė vienos pergalės.

Per paskutines jo karjeroje Eurolygos rungtynes D.Diamantidžiui pakelti nuotaikos negalėjo net 18 tūkstančių Atėnų olimpinėje arenoje susirinkusių sirgalių.

Likus 47 sek. iki finalo sirenos, kai treneris Aleksandras Džordževičius pripažino pralaimėjimą ir pakeitė D.Diamantidį, visi komandos aistruoliai pakilo iš vietų ir, skanduodami kapitono pavardę, palydėjo jį iš aikštės ilgais plojimais.

Vaikinas iš nedidelio miesto

36 metų vakar sulaukęs D.Diamantidis plojimų, ir gerokai linksmesnių, per savo karjerą girdėjo daug.

Ir žaisdamas „Panathinaikos“ komandoje, ir atstovaudamas Graikijos rinktinei, ir dar anksčiau, kai prieš persikeldamas į šalies sostinę vilkėjo Salonikų „Iraklis“ klubo aprangą.

Praėjusiame amžiuje „Iraklis“ buvo pirmoji D.Diamantidžio stotelė didžiajame krepšinyje.

19-metis vaikinas iš nedidelio Vakarų Makedonijos (Graikijos regiono) miesto Kastorijos į Salonikus atvyko 1999 metais ir penkis sezonus rungtyniavo tuometėje Graikijos lygos vidutiniokėje „Iraklis“.

„Iraklis“ nesikėsino į lyderių pozicijas, bet ir nebuvo pastumdėlis, o 2004 metais po ilgos pertraukos iškovojo šalies pirmenybių bronzą. Koks buvo D.Diamantidžio indėlis? Lemiamas. Specialistai būtent D.Diamantidį išrinko geriausiu to sezono Graikijos lygos krepšininku.

Kvietė būti lyderiu

D.Diamantidžiui atsiėmus garbingą apdovanojimą tapo aišku, kad jis išaugo „Iraklis“ marškinėlius. Įžaidėjas turėjo galimybę rinktis, kuriuo karjeros keliu pasukti, bet labiausiai jį sudomino „Panathinaikos“ kvietimas.

Atėnų klubas kylančiai žvaigždei pasiūlė keturių sezonų sutartį, prie kurios buvo pridėtos galimybės žaisti Eurolygoje, dirbti su vienu geriausių Senojo žemyno trenerių Željko Obradovičiumi ir nuolat grumtis dėl svarbiausių ne vien Graikijos, bet ir visos Europos trofėjų.

„Man buvo lengva nuspręsti, kad Dimitris reikalingas komandai, – prabėgus tuzinui metų apie naujoko įsigijimą prisiminė Ž.Obradovičius. – Jis buvo pasirengęs tapti pagrindiniu komandos įžaidėju. Pasakėme jam, kad mums reikia naujoko, kuris iš karto taptų lyderiu, ir dėl to jis priėmė mūsų kvietimą.“

Vėliau sutartis buvo kelis kartus pratęsta, o iš viso „Panathinaikos“ komandoje D.Diamantidis be pertraukų rungtyniauja jau dvyliktą sezoną.

Petys į petį su Š.Jasikevičiumi

„Panathinaikos“ visada rungtyniavo daug pajėgių krepšininkų, bet, ko gero, įspūdingiausi buvo 2007–2009 metai, kai D.Diamantidis sudarė gynėjų supertrejetą su Šarūnu Jasikevičiumi ir Vasiliu Spanouliu. Šie žaidėjai padėjo dar geriau atsiskleisti D.Diamantidžiui, o jis savo ruožtu padėjo atsiskleisti Š.Jasikevičiui ir V.Spanouliui.

„Jis yra lyg treneris aikštėje. Buvo nuostabu su juo žaisti vienoje komandoje. Jam esant greta žaisti daug paprasčiau. Tai, ką kiti padarydavo per didžiausius vargus, jis atlikdavo lengvai ir žaismingai“, – apie sezonus, praleistus greta D.Diamantidžio, kalbėjo Š.Jasikevičius.

Pagyrimų buvusiam komandos draugui negailėjo ir V.Spanoulis: „D.Diamantidis yra vienas geriausių visų laikų Europos krepšininkų. Nors jis – įžaidėjas, aikštėje atlieka daug įvairaus darbo, yra nesavanaudis ir visada aukojasi komandai. Dabar esame varžovai, bet gerbiu jį ne mažiau nei tada, kai buvome komandos draugai.“

Liko dar vienas tikslas

Kad šis sezonas bus paskutinis, D.Diamantidis paskelbė praėjusių metų rudenį.

„Man nebereikia apie tai galvoti, aš jau nusprendžiau, – 2015 metų rugsėjį sakė „Panathinaikos“ kapitonas. – Noriu gražiai baigti karjerą. Tikiuosi, kad būsiu sveikas ir padėsiu komandai iškovoti titulus.

Laikas užleisti kelią jaunesniems. Man baigus karjerą krepšinis ir „Panathinaikos“ nesibaigs. Ateis kiti žaidėjai. O aš jaučiu, kad man gana. Per krepšininko karjerą patyriau daug nuostabių akimirkų, prieš keliolika metų nė nemaniau, kad mano karjera bus tokia turininga.“

Skambiu akordu atsisveikinti su Eurolyga graikų krepšinio legendai nepavyko.

Tačiau dar liko Graikijos lyga, kurioje D.Diamantidis ir jo komandos draugai bandys susigrąžinti čempionų vardus. Bet lengva nebus ir šiame turnyre.

„Mūsų tikslas buvo Eurolygos finalo ketvertas, bet dabar viskas baigta, – po pralaimėjimo ketvirtfinalio serijoje sakė D.Diamantidis. – Visi jaučiamės labai blogai. Tačiau aišku, kad nežaidėme gerai ir nebuvome verti laimėti.

Dabar reikia susikaupti, nes mūsų dar laukia Graikijos lyga, kurioje irgi turime maksimalių tikslų. Bet atsigauti po patirtų nesėkmės bus labai sunku.“

Klube sekėsi, bet rinktinėje neblizgėjo

Suteiktomis galimybėmis viename stipriausių Europos klubų D.Diamantidis pasinaudojo nedelsdamas. Jis jau pirmąjį sezoną gavo tvirtą vietą „Panathinaikos“ starto penkete.

2005 metų rudenį jis buvo ir Graikijos rinktinės pagrindinio penketo žaidėjas. Graikai tais metais sudrebino Europos krepšinį ir iškovojo žemyno pirmenybių aukso medalius, o D.Diamantidis buvo išrinktas į turnyro geriausių žaidėjų penketą. D.Diamantidis šalies rinktinei atidavė dar daug vasarų, bet apdovanojimų kolekciją papildė tik vienu medaliu – 2006 metų pasaulio pirmenybėse iškovotu sidabru.

Užtat žaidžiant „Panathinaikos“ komandoje titulai liejosi kaip iš gausybės rago. D.Diamantidis tris kartus tapo Eurolygos čempionu, devynis kartus – Graikijos čempionu, dešimt kartų – Graikijos taurės laimėtoju.

Netrūko ir asmeninių prizų, kuriems sustatyti tikriausiai reikėtų nemažos salės. D.Diamantidis buvo išrinktas naudingiausiu Eurolygos sezono krepšininku (2011 m.), dukart – naudingiausiu Eurolygos finalo ketverto žaidėju (2007 ir 2011 m.), net po šešis kartus – geriausiai besiginančiu Eurolygos krepšininku ir naudingiausiu Graikijos lygos finalo žaidėju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.