EUROLYGA 2023

Trys „Lietuvos ryto“ žuvėdros kovos prieš gimtąją Klaipėdą

Kai bičiuliai klaipėdiečiai pažadėjo Mariui Runkauskui karštą sutikimą per LKL pusfinalio seriją, Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkui neliko nieko kita, kaip pajuokauti: nebeturiu aš tų draugų.

Trys „Lie­tu­vos ry­to“ eki­pos klai­pė­die­čiai A.Gu­dai­tis, M.Run­kaus­kas ir D.Gai­lius ko­vos prieš gim­to­jo mies­to ko­man­dą.<br>T.Bauro nuotr.
Trys „Lie­tu­vos ry­to“ eki­pos klai­pė­die­čiai A.Gu­dai­tis, M.Run­kaus­kas ir D.Gai­lius ko­vos prieš gim­to­jo mies­to ko­man­dą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

May 11, 2016, 10:35 AM, atnaujinta May 25, 2017, 11:35 PM

Trijų „Lietuvos ryto“ krepšininkų šią savaitę tikrai laukia keli vakarai, kai teks pastumti į šalį draugystę ir meilę savo gimtajam miestui.

Taip sutapo, kad trečiadienį Vilniuje prasidedančioje LKL pusfinalio serijoje iki trijų perglių klaipėdiečiai Artūras Gudaitis, Deividas Gailius ir M.Runkauskas žais prieš „Neptūną“.

Todėl žuvėdromis komandos draugų Vilniaus klube nepiktai vadinamiems krepšininkams tai bus išskirtinės varžybos.

Užaugo uostamiestyje

Trys „Lietuvos ryto“ krepšininkai save vadina tikrais klaipėdiečiais.

D.Gailiaus vaikystė bėgo miesto pakraštyje – vos įvažiavus į uostamiestį Baltijos prospekte, kol sulaukęs trylikos persikėlė į pietinę miesto dalį.

M.Runkauskas augo ne per toliausiai nuo Naujosios perkėlos ir jaunystėje taip dažnai keliaudavo prie jūros, kad dabar ten nebetraukia – į paplūdimį vasaromis užsuka tik sykį ar du.

„Keisčiausia, kad mūsų su Deividu keliai vis susieina“, – sakė 29 metų M.Runkauskas.

Jie su dvejais metais jaunesniu D.Gailiumi karjerą pradėjo Klaipėdos klube „Nafta-Uni-Laivitė“ NKL pirmenybėse, iš ten peršoko į „Neptūną“, parungtyniavo užsienyje, vėl susiėjo „Neptūne“, o po Lietuvos rinktinės stovyklos ir Europos čempionato susitiko ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ klube.

22 metų vidurio puolėjas A.Gudaitis irgi gimė ir užaugo Klaipėdoje. Kaip ir du vyresni bendražygiai, krepšinio abėcėlės jis mokėsi V.Knašiaus krepšinio mokykloje.

Būdamas šešiolikos A.Gudaitis žaidė Regionų krepšinio lygoje Klaipėdos LCC universiteto komandoje, kurioje ir pajuto, jog krepšinis gali tapti jo profesija ir gyvenimo duona.

A.Gudaitis irgi yra žaidęs „Naftos-Uni-Laivitės“ komandoje, bet niekada nerungtyniavo „Neptūne“.

„Klaipėdoje gyvena visi mano draugai, – sakė A.Gudaitis. – Tačiau aikštėje turiu pastumti šiuos dalykus į šalį.“

Sostinėje strigo spūstyse

Trys klaipėdiečiai į Vilnių persikėlė praėjusią vasarą ir turėjo apsiprasti su tris kartus didesniu miestu nei Klaipėda.

M.Runkauskui prireikė poros mėnesių, kad nebeklaidžiotų sostinės gatvėse – dabar jose jis orientuojasi taip pat laisvai kaip Klaipėdoje.

A.Gudaitis, atsikraustęs į Vilnių, iškart pajuto, kad sostinėje nėra jūros, bet yra marios automobilių.

„Klaipėdoje net piko valandomis valandomis beveik nebūna spūsčių, – kalbėjo A.Gudaitis. – Žinoma, ir žmonių srautai skiriasi. Klaipėda atsigauna vasarą, bet šaltuoju metų laiku vakarais centre gali eiti ir nesutikti gyvos dvasios.“

„Vilniuje žmonės atrodo labiau atsipalaidavę. Mažiau rūpinasi tuo, kaip juos įvertins aplinkiniai“, – pridūrė M.Runkauskas.

Į gimtinę sugrįžta retai

Dar Arvydas Macijauskas prieš 17 metų pramynė klaipėdiečių taką iki Vilniaus. Šiais laikais žaidėjų judėjimas LKL komandose nieko nebestebina.

Prieš keletą metų Kauno „Žalgiriui“ atstovavo keturi vilniečiai, šiuo metu „Neptūnas“ turi tiek pat vilniečių (vidurio puolėją Vytautą Šarakauską ir trenerį Dainių Adomaitį), kiek ir „Lietuvos rytas“ (Kšištofas Lavrinovičius ir Antanas Kavaliauskas).

Buvęs „Lietuvos ryto“ treneris D.Adomaitis vienas persikėlė į Klaipėdą, palikęs namuose Vilniuje žmoną ir tris dukras, nes vyriausia šiemet baigs mokyklą. Jis laisvą dieną dažnai skuba į sostinę arba laukia artimųjų Klaipėdoje.

Visi trys „Lietuvos ryto“ klaipėdiečiai į sostinę persikėlė su šeimomis, tad sezono metu greitkeliu Vilnius-Klaipėda kursuoja rečiau.

„Pasiilgstu savo artimųjų ir draugų, o 300 km nėra labai daug. Tačiau, kai teturi laisvą pusdienį ar dieną, labiausiai norisi pailsėti“, – sakė A.Gudaitis.

Sirgalių meilė išgaravo

„Lietuvos ryto“ trijulei bus proga grįžti į Klaipėdą šeštadienį per antrąsias pusfinalio rungtynes, o gal ir dar sykį, jei serijoje prireiktų ketvirtojo mačo (visi kiti mačai vyks sostinės „Siemens“ arenoje).

Mažai abejonių, kad D.Gailiaus, A.Gudaičio, M.Runkausko laukia karštas sutikimas „Švyturio“ arenoje.

Ten šalia varžovų komandos suolo sėdinti solidaus amžiaus vyrų kompanija leidžia tokias tiradas varžovų ir teisėjų adresu, jog mamos turi užkimšti savo vaikams ausis.

„Jaučiu Klaipėdai simpatijas, o „Neptūnas“ visada liks man svarbus klubas, bet ten nuvykus visko būna. Parodo įvairių ženklų, – sakė D.Gailius. – Kai žaidžiau Klaipėdoje, labai mane mylėjo, bet dabar ta meilė baigėsi.“

Kelionė ilga, dvikova sunki

Užpernai „Lietuvos rytas“ ir „Neptūnas“ nesusidūrė atkrintamosiose varžybose, nes vilniečiams pusfinalyje pritrūko vieno taiklaus metimo ir po pralaimėjimo serijoje 1:2 „Žalgiriui“ teko žaisti dėl trečiosios vietos.

„Neptūnas“ tąkart pirmą kartą per klubo istoriją pasipuošė LKL sidabru, finale nusileidęs „Žalgiriui“ 2:4.

Pernai „Lietuvos rytas“ pusfinalyje 3:1 įveikė „Neptūną“ ir finišavo antras, o klaipėdiečiai – ketvirti.

Ir šiemet šių komandų dvikovoje laukiama daugiau intrigos nei kitoje pusfinalio poroje tarp „Žalgirio“ ir Utenos „Juventus“.

Nors A.Gudaitis pusiau juokais tvirtino, kad rungtynės su „Neptūnu“ išskirtinės dėl ilgiausios kelionės į LKL varžybas svečiuose, kova krepšinio aikštėje tarp Vilniaus ir Klaipėdos pamažu įgauna vis didesnę reikšmę.

„Visi žino, kaip Klaipėdoje kyla krepšinis. Ir patys suprantame, kad bus sunku, turėsime kovoti kaip su „Žalgiriu“, – pabrėžė D.Gailius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.