EUROLYGA 2023

2015 m. čempionas J.Mačiulis numano, kas perims Eurolygos karūną

Praėjusių metų Eurolygos čempionas Jonas Mačiulis spėja, kad šį savaitgalį Berlyne finalo ketverto turnyre nugalės Maskvos CSKA krepšininkai, bet jiems pirma reikės perlipti kito Rusijos klubo barjerą.

Maskvos CSKA laikoma Eurolygos finalo ketverto favorite, o jos lyderis N.de Colo išrinktas naudingiausiu sezono žaidėju.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Maskvos CSKA laikoma Eurolygos finalo ketverto favorite, o jos lyderis N.de Colo išrinktas naudingiausiu sezono žaidėju.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Madrido „Real“ puolėjas J.Mačiulis, pernai tapęs Eurolygos čempionu, mano, kad šįkart finalo ketverte triumfuos Maskvos CSKA klubas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Madrido „Real“ puolėjas J.Mačiulis, pernai tapęs Eurolygos čempionu, mano, kad šįkart finalo ketverte triumfuos Maskvos CSKA klubas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis prieš metus su Madrido „Real“ tapo Eurolygos čempionu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis prieš metus su Madrido „Real“ tapo Eurolygos čempionu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis prieš metus su Madrido „Real“ tapo Eurolygos čempionu.<br>„Reuters“ nuotr.
J.Mačiulis prieš metus su Madrido „Real“ tapo Eurolygos čempionu.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

May 13, 2016, 7:57 AM, atnaujinta May 25, 2017, 7:19 PM

Aptilus Eurolygos ir FIBA krepšinio karui kabinetuose, į sceną kopia tikrieji krepšinio kariai.

Penktadienį Berlyne prasideda Eurolygos finalo ketverto kovos.

Rusiškoje pusfinalio poroje Maskvos CSKA kovos su Krasnodaro „Lokomotiv“, o antrajame pusfinalyje Stambulo „Fenerbahce“ žais prieš Vitorijos „Laboral Kutxa“.

Naujas Eurolygos čempionas paaiškės sekmadienio vakarą.

Čempionų mašina strigo

Eurolygos čempionų sostas tapo laisvas, kai iš jo buvo nuverstas Madrido „Real“.

Ispanijos klubas buvo nesulaikomas prieš metus, įtikinamai įveikęs „Fenerbahce“ ir Pirėjo „Olympiakos“ komandas ir užlipęs ant auksinės pakylos finalo ketverte Madride.

Lietuvos rinktinės puolėjas J.Mačiulis prieš metus daug prisidėjo prie nepakartojamo Madrido komandos sezono, kai „Real“ susišlavė net keturis titulus.

Tačiau šiemet „Real“ žvaigždynas taip ryškiai nespindėjo.

„Praėjęs sezonas buvo pasakiškas, nes laimėjome visus titulus, – prisimena J.Mačiulis. – Bet šį sezoną visi susirinkome į Madridą vėlai.

Aš su Lietuvos rinktine žaidžiau Europos čempionato finale, ispanai Sergio Lullis, Sergio Rodriguezas, Felipe Reyesas, Willy Hernangomezas, Rudy Fernandezas žaidė ten pat, o meksikietis Gustavo Ayonas ir argentinietis Andresas Nocioni užtruko Amerikos pirmenybėse.

Tiesiai iš Europos pirmenybių keliavome į Tarpžemyninės taurės varžybas Brazilijoje.

Iš inercijos jas pavyko laimėti, tačiau krūvis buvo didelis ir po to viskas ėmė krypti žemyn. Prasidėjo traumos, trūko visaverčių treniruočių – daug priežasčių lėmė, kad mūsų mašina įstrigo.“

CSKA atrodo solidžiausiai

„Real“ krito Eurolygos ketvirtfinalio serijoje prieš „Fenerbahce“ ir suteikė šansą kitiems.

CSKA yra tituluočiausia tarp į Berlyną atvykusių keturių komandų, laimėjusi Eurolygą šešis kartus, bet jau spėjusi primiršti pergalės skonį – pastarąjį kartą čempione Maskvos komanda tapo 2008 metais, kai jai atstovavo Ramūnas Šiškauskas.

Kitos trys komandos dar nėra triumfavusios Eurolygoje.

„Laboral Kutxa“ dusyk kovojo finale, ten patekusi padedant lietuviams – 2001-aisiais Vitorijai atstovavo Saulius Štombergas ir Mindaugas Timinskas, o 2005-aisiais šiame klube rungtyniavo Arvydas Macijauskas.

Željko Obradovičiaus treniruojama „Fenerbahce“ antrą kartą iš eilės iškopė į finalo ketvertą, bet dar nėra žaidusi finale.

Geriausiai šį sezoną besiginanti Eurolygos komanda Krasnodaro „Lokomotiv“ tarp keturių geriausių pateko pirmą sykį.

„Finalo ketverte silpnų komandų nėra – juk jos bent po tris kartus įveikė tokias geras komandas kaip „Real“, „Barcelona“ ar „Panathinaikos“, – sakė J.Mačiulis. – Tačiau jei reikėtų spėti, sakyčiau, kad finale žais CSKA su „Fenerbahce“.

Mano nuomone, Maskva laimės. CSKA atrodo rimčiausiai subalansuotas, šį sezoną stabiliausiai rungtyniavęs klubas.

Bet finalo ketverte reikia gerai sužaisti dvejas rungtynes.

Kaip sakoma, kam geriau „paeis ant seilės“, tas ir nugalės.

Tas pats „Lokomotiv“ irgi turi šansą.“

Naudingiausias – prancūzas

Naudingiausiu sezono žaidėju ketvirtadienį Berlyne pirmą kartą paskelbtas Nando de Colo.

CSKA klubo 28 metų 195 cm ūgio gynėjas iš Prancūzijos šį sezoną buvo lyderis Eurolygoje ir pagal naudingumo balus (vidutiniškai po 24), ir pagal pelnytus taškus (18,9).

N.de Colo išrinktas į geriausių žaidėjų simbolinį penketą kartu su serbu Milošu Teodosičiumi (CSKA), amerikiečiu Malcolmu Delaney („Lokomotiv“), čeku Janu Vesely („Fenerbahce“) ir graiku Ioanniu Bourousiu („Laboral Kutxa“).

„Man šį sezoną labiausiai patiko I.Bourousis ir N.de Colo, – sakė J.Mačiulis. – Prancūzas yra įvairiapusis įžaidėjas, sugebantis žaisti ir komandai, ir prisiimti atsakomybę, kai to reikia. Jis puikiai moka ir prasiveržti, ir pataikyti iš toli.

I.Bourousis traukė komandą, kuri pateko į finalo ketvertą, nors prieš sezoną niekas to neprognozavo. Keturias savaites Ioannis buvo išrinktas Eurolygos turų naudingiausiu žaidėju.“

Galiausiai J.Mačiuliui atrodo, kad antrojo pagal naudingumą lygoje ir pirmojo pagal atkovotus kamuolius I.Bourousio įtaka komandos pergalėms net buvo didesnė nei N.de Colo.

Ne vien todėl, kad graikų milžinas buvo lietuvio komandos draugas Madride pernai.

„N.de Colo turi daugiau lygiaverčių partnerių, kurie jam padėjo pasiekti finalo ketvertą.

„Laboral Kutxa“ turi 2–3 aukšto lygio žaidėjus, bet žaidė kaip komanda ir turėjo I.Bourousį – jis pasirodė fantastiškai.“

* * *

Finalo ketverto dalyvių patirtis

Maskvos CSKA. Finalo ketverte žais 13-ąjį kartą. Nuo 2003 m. Maskvos klubas baigiamąjį turnyrą praleido tik sykį – 2011 m. 2006 ir 2008 m. CSKA tapo čempionu, bet tris praėjusius sezonus pralaimėjo pusfinalio rungtynes.

Vitorijos „Laboral Kutxa“. Į finalo ketvertą pateko penktąjį kartą, tačiau jame žais po ilgokos pertraukos. Vitorijos klubas baigiamajame etape kovojo keturis iš eilės sezonus 2005–2008 m. Be to, Vitorijos komanda 2001 m. žaidė pirmojo šiuolaikinės Eurolygos sezono finalo serijoje (finalo ketvertas tuomet nebuvo rengiamas). Tapti Eurolygos čempione Baskų krašto ekipai nepavyko nė karto.

Stambulo „Fenerbahce“. Į geriausiųjų ketvertą prasibrovė vos antrąjį kartą. Pirmasis buvo pernai. Tuomet Stambulo ekipa pusfinalyje nusileido „Real“ klubui.

Krasnodaro „Lokomotiv“. Į finalo ketvertą pateko pirmąjį kartą.

„Lokomotiv“ gali pakenkti turkams

Pirmąkart finalo ketverte dalyvaujanti, bet apie pergalę svajojantis „Lokomotiv“ gali iškrėsti piktą pokštą Stambulo „Galatasaray“ ekipai.

Šio sezono Europos taurės savininke tapusi Turkijos komanda jau rengiasi kitą sezoną startuoti 16 komandų Eurolygos turnyre, nes, pagal Eurolygos įstatus, klubas, laimėjęs Europos taurę, gauna metinę C licenciją.

Tačiau krepšinio ekspertai priminė Eurolygai nuostatą, kuri nėra džiuginanti „Galatasaray“. Daugiau kaip prieš 16 metų priimtame dokumente teigiama, kad Eurolygos turnyrą laimėjusi komanda automatiškai gauna kvietimą į kito sezono varžybas. Tuo metu Europos taurės laimėtojas teisę varžytis Eurolygoje gauna tik tuo atveju, jei Eurolygą laimi klubai, turintys A arba B licencijas.

Per visą istoriją dar nebuvo atvejo, kad Eurolygą laimėtų klubas, kuris nebūtų pasirašęs ilgalaikės sutarties, arba tam tikros šalies čempionas, kuris gauna B licenciją. Tačiau šįkart Berlyne kovos Europos taurę praėjusį sezoną laimėjusi ir C licenciją gavusi Krasnodaro komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.