EUROLYGA 2023

Finalo ketverto geografija: be lietuvių, bet su senegaliečiais

Eurolygos finalo ketvertas be lietuvių, bet su latviu, vengru ir senegaliečiais

M.Jamesas – vienas iš daugelio užsieniečių „Laboral Kutxa“ komandoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Jamesas – vienas iš daugelio užsieniečių „Laboral Kutxa“ komandoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

May 13, 2016, 3:38 PM, atnaujinta May 25, 2017, 5:51 PM

Latvijos, Vengrijos, Makedonijos ar Čekijos krepšinio autoritetas nepalyginamai žemesnis negu Lietuvos. Tačiau šį savaitgalį minėtų šalių krepšininkai kovos Eurolygos finalo ketverte, o paskutinis lietuvis, Madrido „Real“ atstovaujantis Jonas Mačiulis iš svarbiausio žemyno turnyro pasitraukė jau ketvirtfinalyje.

Šiuolaikinės Eurolygos finalo ketvertas be mūsų šalies krepšinio auklėtinių vyks vos ketvirtą kartą. Iki šiol Lietuva savo atstovų baigiamuosiuose turnyruose neturėjo 2002, 2006 ir 2014 metais.

Amerikiečiai – visose ekipose

Finalo ketverte žais du Rusijos (Maskvos CSKA ir Krasnodaro „Lokomotiv“), vienas Ispanijos (Vitorijos „Laboral Kutxa“) ir vienas Turkijos (Stambulo „Fenerbahce“) klubas. Tačiau televizijos komentatoriai per lemiamus Eurolygos mačus dažniau minės ne rusų, ispanų ar turkų, o amerikiečių pavardes – legionierių iš JAV turi visos keturios komandos.

Didžiausią užjūrio legioną subūrė „Lokomotiv“ klubas, kuriame rungtyniauja penki krepšinio tėvynės atstovai, o amerikietišką atspalvį dar labiau sustiprina JAV studijavęs australas Ryanas Broekhoffas.

Ketvirtfinalio serijoje Malcolmo Delaney ir Anthony Randolpho vedamas amerikiečių penketas pelnė net 76,3 proc. „Lokomotiv“ taškų, palikdamas visai nedidelę dalį R.Broekhoffui, ispanui Victorui Claveriui ir trumpai žaidžiantiems Kubanės klubo rusams.

„Laboral Kutxa“ atstovauja tik du amerikiečiai Dariusas Adamsas ir Mike‘as Jamesas. Jie visą sezoną buvo vieni svarbiausių Vitorijos ekipos krepšininkų, bet itin ryškiai atsiskleidė ketvirtfinalio serijoje, per kurią pelnė 44,8 proc. komandos taškų.

Kitose dviejose komandose JAV krepšininkų dalis mažesnė, bet irgi svari. Ketvirtfinalyje keturi CSKA amerikiečiai pelnė 40,2 proc. komandos taškų, trys „Fenerbahce“ amerikiečiai – 35,6 proc. taškų. Kyle‘o Hineso, Cory Higginso (CSKA), Ekpe Udoh ir Bobby Dixono („Fenerbahce“) rezultatyvumo vidurkis šį sezoną yra dviženklis arba beveik dviženklis.

Skirtingi rusų vaidmenys

Dviejose Rusijos komandose žaidžiančių rusų vaidmuo nepalyginamas. CSKA treneris Dimitris Itoudis stengiasi suteikti galimybių visiems krepšininkams, o į starto penketą kartais patenka net tie, kurių lygis akivaizdžiai per žemas Eurolygai (pavyzdžiui, Ivanas Lazarevas ar Pavelas Korobkovas). Tuo tarpu „Lokomotiv“ strategas Giorgos Bartzokas kai kurių rusų žaidėjų nekelia nuo suolo net jo komandai įgijus didelį pranašumą.

Abiejų Rusijos komandų paraiškose yra po aštuonis rusus, bent trumpai žaidė po septynis, tačiau CSKA vietiniai žaidėjai pelnė 26,6 proc. taškų, „Lokomotiv“ – 16 proc. taškų.

Daugiau nei 20 min. aikštėje praleidžia tik du CSKA aprangą vilkintys rusai. Tai – Andrejus Voroncevičius ir Nikita Kurbanovas. 10-16 min. žaidžia Vitalijus Fridzonas (CSKA), Jevgenijus Voronovas, Sergejus Bykovas ir Andrejus Zubkovas („Lokomotiv“).

Turkai lieka ant suolo

Turkai „Fenerbahce“ klube užspausti dar labiau nei rusai „Lokomotiv“ ekipoje. „Fenerbahce“ paraiškoje yra šeši turkų krepšininkai, bet treneris Željko Obradovičius neskuba jų siųsti į aikštę net esant aiškiam rezultatui.

Iki finalo ketverto turkai įmetė vos 5,1 proc. Stambulo komandos taškų, o iš vietos krepšininkų tik Melihas Mahmutoglu žaisdavo ilgiau nei 10 min. Tačiau ir jis ant parketo žengė anaiptol ne visose rungtynėse.

Beje, kitose dviejose į „Top 16“ patekusiose Stambulo komandose Turkijos krepšinio auklėtinių žodis buvo daug garsesnis. „Darussafaka“ ekipai turkai pelnė 26 proc. taškų, „Anadolu Efes“ – 17,9 proc. taškų.

Baskai vengia ispanų

Šiais metais finalo ketverte bus neįprastai mažai Ispanijos krepšinio auklėtinių – vos du: Alberto Corbacho iš „Laboral Kutxa“ ir V.Claveris iš „Lokomotiv“.

Baskų krašto klubas „Laboral Kutxa“ labai nenoriai įsileidžia žaidėjus iš kitų Ispanijos dalių ir mieliau remiasi užsieniečiais. O šį sezoną vienintelis Vitorijos komandai atstovaujantis Ispanijos krepšinio auklėtinis yra iš Maljorkos kilęs A.Corbacho. Jis nėra svarbus žaidėjas ir pelnė vos 3,1 proc. Vitorijos ekipos taškų.

Tiesa, Ispanijos pilietybę turi „Laboral Kutxa“ rungtyniaujantys broliai Mamadou ir Ilimane Diopai. Tačiau jie iš pradžių krepšinio paslaptis krimto gimtajame Senegale ir tik gerokai prakutę buvo pakviesti į Ispanijos klubus, o vėliau gavo ir šios šalies pasus.

Beje, kituose stipriausiuose Ispanijos klubuose vaizdas vietos krepšininkams daug linksmesnis. Penki Malagos „Unicaja“ ispanai įmetė 22,9 proc., trys „Barcelona“ ispanai – 27,7 proc., penki „Real“ ispanai – 47 proc. komandos taškų.

Europietiškas legionas

„Laboral Kutxa“ yra tikras tautų katilas. Vitorijos ekipoje be ispano A.Corbacho, dviejų amerikiečių ir dviejų natūralizuotų senegaliečių registruoti krepšininkai, išugdyti net septyniose Europos šalyse: Graikijoje (Giannis Bourousis), Prancūzijoje (Fabienas Causeur ir Kimas Tillie), Slovėnijoje (Jaka Blažičius), Latvijoje (Davis Bertanas), Bosnijoje ir Hercegovinoje (Kroatijos pasą gavęs Darko Planiničius), Gruzijoje (Tornike Šengelia) ir Vengrijoje (Adamas Hanga). O jiems vadovauja kroatas treneris Velimiras Perasovičius.

Mokytis Europos geografijos galima ir tyrinėjant „Fenerbahce“ sudėtį. Serbo Ž.Obradovičiaus treniruojamoje Stambulo komandoje žaidžia krepšininkai iš Serbijos (Bogdanas Bogdanovičius ir Nikola Kaliničius), Graikijos (Kostas Sloukas), Italijos (Luigi Datome), Čekijos (Janas Vesely) bei Makedonijos (Pero Antičius).

Abiejose Rusijos komandose (beje, jas abi treniruoja Graikijos specialistai) europiečių legionierių nedaug: „Lokomotiv“ – tik ispanas V.Claveris, CSKA – abu lyderiai prancūzas Nando De Colo ir serbas Milošas Teodosičius. Tiesa, CSKA paraiškoje dar yra dėl traumų finalo ketvertą praleisiantys anglas Joelas Freelandas ir natūralizuotas ukrainietis Viktoras Chriapa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.