EUROLYGA 2023

Krepšinio ekspertas – apie vilniečių bėdą ir D. Adomaičio didybę

Klaipėdos „Neptūnas“ sekmadienį sukūrė sensaciją, kai Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pusfinalyje eliminavo Vilniaus „Lietuvos rytą“, laimėdamas seriją 3:2. Žinomas šalies treneris Šarūnas Sakalauskas šios pergalės nuopelnus priskiria klaipėdiečių strategui Dainiui Adomaičiui.

„Neptūnas“ žengė į finalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Neptūnas“ žengė į finalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Neptūnas“ žengė į finalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Neptūnas“ žengė į finalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Neptūnas“ žengė į finalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Neptūnas“ žengė į finalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Neptūnas“ žengė į finalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Neptūnas“ žengė į finalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 10:38 AM, atnaujinta May 24, 2017, 2:37 PM

Nors pats 42-ejų D.Adomaitis po penktųjų rungtynių nusilenkė savo komandai ir jos lyderiui Danieliui Ewingui, Š.Sakalauskas įsitikinęs, kad būtent treneris buvo pagrindinis pergalės režisierius.

„Taip sakau dėl to, kad pusfinalio serijoje „Neptūno“ žaidėjai stebino geru žaidimu, sprendimais. Sužaisdavo visi žaidėjai, kurie įeidavo į aikštę ir tai buvo netikėtumas varžovams. Svarbiose rungtynėse sprendimus priimdavo ir tie žaidėjai, kurie paprastai nėra sprendimų priėmėjai. Čia yra trenerio nuopelnas, kuris randa tinkamą laiką ir taktinę situaciją žaidėjui.

D.Adomaičiui geriau pavyko valdyti komandą kritinėse situacijose ir psichologiškai nuimti įtampą“, – pabrėžė Š.Sakalauskas.

Treneris įsitikinęs, kad D.Adomaitis laimėjo dvikovą prieš Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerį Tomą Pačėsą. Š.Sakalauskas neslepia – jis buvo vienas tų, kurie favoritu laikė vilniečius. Tad kaip nustebino „Neptūnas“?

„Trenerių štabai ruošė rungtynių planus ir kiekvienoms rungtynėms juos reikėjo keisti. „Neptūno“ komanda trenerių planą įgyvendino ir išnaudojo savo stipriąsias puses. O „Lietuvos rytas“, būdamas stipresnė komanda ir turėdamas aikštės pranašumą, neišnaudojo trenerių paruoštų planų, tam sutrukdė psichologija.

Tačiau vienas iš svarbių trenerio darbų – darbas su komanda psichologiškai, žaidėjų palaikymas, jų atskleidimas sezone ir rungtynėse.

Matėme, kad „Neptūno“ taktikos planas – įtraukti kuo daugiau žaidėjų į rungtynių eigą, kad šie būtų aktyvūs ir nuimtų atsakomybę nuo lyderių. Tai geriausiai įgyvendinta pirmose ir penktose rungtynėse. Žaidėjai, kurie mažai žaidė arba nepelnydavo taškų, rungtynių metu ryžosi priimti sprendimus ir pelnė taškus, jie turėjo trenerio pasitikėjimą ir jų neslėgė atsakomybė.

„Lietuvos rytas“ turėjo gerų idėjų visoje serijoje, tačiau jų nepavyko iki galo įgyvendinti. Sunku pasakyti, ar žaidėjai nebuvo tvirti, ar trenerių štabas nepadėjo pakankamai“, – svarstė Š.Sakalauskas.

Po šios pergalės daugelis skubėjo krikštyti „Neptūną“ naujuoju šalies grandu, nuplėšusiu šią etiketę nuo vilniečių. Tačiau Š.Sakalauskas – ne toks kategoriškas.

„Grandas esi tada, kai daug metų pasieki pergales, žaidi stabiliai ir tavo varžovai nelabai tiki, kad tave įveiks. Šį statusą Lietuvoje turi „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. „Neptūną“ reikia pagirti už tai, kad šis bando eiti kitu keliu. Jie ruošia gero lygio žaidėjus, matome, kad klube atsiranda žaidėjų, kurie kitur neatsiskleidė.

Labai svarbus klubo įvaizdis mieste, visuomenėje. Matome, kiek sirgalių yra už „Neptūno“ nugaros – „Žalgiris“ pagal palaikymą yra pirmas, „Neptūnas“ – jau antras. Pagal ruošiamus žaidėjus ir klubo įvaizdį, socialinį vaidmenį, „Neptūną“ priskirčiau prie grandų, bet trūksta pagrindinių faktorių – stabilių sezonų ir užimtų vietų“, – mano jis.

Po varginančios penkerių rungtynių serijos klaipėdiečiai jau trečiadienį turės žaisti Kaune, kur jų laukia šalies čempionas – „Žalgiris“. Šiame sezone „Neptūnas“ kauniečių dar nėra įveikęs.

„Neptūnui“ bus sudėtinga, nes serija ilga. „Žalgiris“ turi aikštės pranašumą, žaidė mažiau pusfinalio rungtynių. Šie faktoriai yra labai svarbūs, nes žaidėjai praranda ne tik fizines, bet ir psichologines jėgas, tad atlaikyti dar vieną seriją sunku.

Kauniečiai turi daugiau patirties ir jėgų“, – dar vienos sensacijos nesitiki Š.Sakalauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.