EUROLYGA 2023

A.Sabonis apie sūnų Domantą: „Buvo planas – reikia eiti į NBA“

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovas Arvydas Sabonis šiomis dienomis užsikrovęs darbais: tiek būsimi LKF vadovo rinkimai gegužės pabaigoje, tiek ir nacionalinės rinktinės pasirengimas olimpiadai, LKL prašymas skirti užsienio teisėjus lemiamoms dvikovoms, o kur dar sūnaus Domanto Sabonio siekis dar šiemet prasibrauti į NBA. Šalies krepšinio legenda, ne itin mėgstantis dalinti interviu ar pasakoti apie savo šeimą, trumpam pravėrė uždangą – išsakė nuomonę apie sūnaus galimybes NBA naujokų biržoje bei išdėstė, kodėl Klaipėdos „Neptūno“ ekipos pergalė LKL pusfinalyje prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“ jam buvo šiek tiek netikėta.

Arvydas Sabonis<br>P.Mantauto nuotr.
Arvydas Sabonis<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2016, 4:23 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:05 AM

„Buvo planas ir apsisprendimas – ar dabar, ar po dviejų metų eiti į NBA naujokų biržą. Reikėjo visą laiką galvoti, kaip seksis. Kol kas viskas gerai, o šį sprendimą, greičiausiai, jam pasiūlė krepšinio agentai“, – apie sūnaus Domanto apsisprendimą Gonzagos universitetą dar šiemet keisti į stipriausią planetos krepšinio lygą komentavo jo tėvas A.Sabonis.

Jaunasis Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjas D.Sabonis po svarstymų galiausiai pateikė savo kandidatūrą NBA naujokų biržai ir jau birželio 23 dieną sužinos, ar jo paslaugų reikia vienam ar kitam NBA klubui.

- Žiniasklaidoje buvo rašoma, kad dėl apsisprendimo Domantas tarėsi su šeima, – buvo paklaustas LKF prezidento poste jau penkerius metus esantis A.Sabonis.

– Juk sakau... Buvo galvota, buvo patarta... Du metai – jei viskas gerai universitete seksis, tuomet nereikia galvoti – reikia stengtis eiti į NBA. Birželio 23 dieną ir pamatysime, ar planas eiti į NBA buvo geras, ar ne...

- Ar D.Sabonis dalyvaus naujokų biržos renginyje? Juk artėja ir Lietuvos krepšinio rinktinės stovykla – gal vyks į Lietuvą?

– Jis dalyvaus biržoje – jei suprantate, kas tai yra... Jokių abejonių nėra, jis eina į priekį, o kaip bus pamatysime birželio 23 dieną. Ir nežinia, kas iš klubų pakviesti gali – juk tai savotiška ruletė.

- Kaip vertintumėte sūnaus šansus NBA naujokų biržėje?

– Aš nieko nevertinu – man norėtųsi. Yra sunku, o dar sunkiau patekti į komandą, į kurią norisi patekti, pas trenerį, kuris norėtų Domanto. Tuomet jis gautų daugiau galimybių žaisti ir tobulėti. Nes kol kas dar pas Domantą nieko nėra už nugaros – reikės viską įrodinėti. Ir pirmieji porą-trejetą metų būtų labai svarbūs – ar tu sėdėsi ant suolo, ar gausi žaisti. Kokią aš matau jam komandą? Aš tai turėjau savo komandą, o jo atveju yra trenerio klausimas, o ne ekipos. Jei treneris jo norės, matys jam vietą aikštėje, jis leis tobulėti.

- Lieka vis mažiau laiko iki pirmosios Lietuvos krepšinio rinktinės stovyklos. Yra kokių naujienų – kas atvyks, kas ne itin galės...

– Visi žaidžia. Apie ką kalbėti... Patys žinote, šie metai yra olimpiniai – lyg ir šioks toks chaosas, nes laiko nėra daug pasirengimui. Vieni baigia anksčiau savo čempionatus, kiti vėliau. Kad ir reikalai su Jonu Valančiūnu – matote, serija tapo 2:2 ir ten nieko neaišku. Gerai kad trauma jam gyja, bet, neduok Dieve, dar kažkas jam – to laiko ir vėl mažės. Kol kas nežinomybė – sėdime ir laukiame.

- Nenustebino LKL pusfinalis, kai Klaipėdos „Neptūnas“ iš finalo išstūmė Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir dabar klaipėdiečiai lemiamoje serijoje kovos su Kauno „Žalgiriu“.

– Sunkoka buvo patikėti „Neptūno“ sėkme. Pirmavo 2:0, po to prarado psichologinę pusiausvyrą dėl pralaimėtų dviejų mačų... Bet kad tuomet Vilniuje jie dar bandys laimėti – atrodė tai neįmanoma. Pasirodo, įmanoma. Tai tik įrodo, kad kamuolys apvalus, reikia kautis (juokiasi).

- Tai įrodymas, kad Klaipėda bando stotis į vieną eilę su Vilniumi ir Kaunu?

– Klaipėda yra potencialiai rimtas miestas ir rimta komanda – patys žinote, kad dalis sėkmės susideda ir iš finansų, ne tik vadyba viską lemia. Tai Klaipėda ir įrodinėja, kad ji turi finansinį potencialą, o šios ekipos pergalės leis greičiau apsispręsti būsimiems rėmėjams. Klubas miestui tikrai reikalingas – tai matosi iš sirgalių lankomumo. Beveik visi mačai vyksta sausakimšoje arenoje.

- LKL prieš lemiamus čempionato mačus siūlė kviestis krepšinio teisėjus iš kitų šalių, o Lietuvos krepšinio federacija buvo prieš. Kodėl?

– Nes tai yra nesąmonė. Esame juk krepšinio šalis. Turime teisėjų. Normalu, kad kai kada ir jie klysta. O jei būtume priėmę siūlomą sprendimą, saviškius nužemintume iki nežinia ko... Kiek aš žinau, FIBA teisėjų reitingas yra svarbiausias ir aukščiausias įvertinimas – pas mus yra tokie arbitrai. Kitas klausimas, kaip sukurti teisėjų paruošimo sistemą – per porą metų privalėsime tai padaryti. O jei kalbėtume atvirai, buvo keli tokie atvejai, kai kitos šalys kvietėsi teisėjus pas save teisėjauti – tai nepasiteisino. Nes po metų ar dviejų, vis tiek privalėjai sugrįžti prie savų arbitrų. Žalą tokiu sprendimu galėjome padaryti didelę – pabūkime nors kartą tikrais lietuviais ir palaikykime savus.

- Visi laukė „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ finalo, o šįkart vietoj vilniečių varžysis Klaipėda. Ar LKL finalas praras savo žavesį?

– Nežinau, reikia atsisukti dviejų metų senumo įvykius, kai finale tada kovojo Kaunas ir Klaipėda. Aš nežinau kaip bus – bet esmė, jei „Neptūnas“ laimėjo pusfinalį, vadinasi, jie buvo stipresni. Juk vyko ne vienas ir ne du mačiau, o penki. Ir atsitiktinumo nebuvo... Kaip sakė Rimas Kurtinaitis, tai nebuvo seksas – abiem malonu negalėjo būti. Kažkas privalėjo pralaimėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.