EUROLYGA 2023

Arvydo Sabonio žinutė LKL klubų vadovams: jūs neišmanėliai

Arvydas Sabonis parodė, ką mano apie Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubų vadovus. Paklaustas, ką mano apie LKL valdybos sprendimą pasitelkti lemiamoms kovoms arbitrų iš užsienio, šalies krepšinio federacijos (LKF) prezidentas atsakė: „Tai yra nesąmonė“.

LKF prezidentas A.Sabonis ir generalinis sekretorius M.Špokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LKF prezidentas A.Sabonis ir generalinis sekretorius M.Špokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2016, 12:44 PM, atnaujinta May 24, 2017, 7:48 AM

A.Sabonis aiškino, kodėl LKF užgniaužė LKL valdybos iniciatyvą: „Esame juk krepšinio šalis. Turime teisėjų. Normalu, kad kai kada ir jie klysta. O jei būtume priėmę siūlomą sprendimą, saviškius nužemintume iki nežinia ko... Kiek aš žinau, FIBA teisėjų reitingas yra svarbiausias ir aukščiausias įvertinimas – pas mus yra tokie arbitrai. Kitas klausimas, kaip sukurti teisėjų paruošimo sistemą – per porą metų privalėsime tai padaryti. O jei kalbėtume atvirai, buvo keli tokie atvejai, kai kitos šalys kvietėsi teisėjus pas save teisėjauti – tai nepasiteisino. Nes po metų ar dviejų, vis tiek privalėjai sugrįžti prie savų arbitrų. Žalą tokiu sprendimu galėjome padaryti didelę – pabūkime nors kartą tikrais lietuviais ir palaikykime savus“.

Pastaraisiais metais Lietuvos krepšinio teisėjai yra visiškai praradę autoritetą Europoje ir pasaulyje. Lietuviai nekviečiami dirbti jokiose svarbiose rungtynėse, o ir Eurolygos sezono metu teisėjauja tik epizodiškai.

Vienu geriausių Lietuvos arbitrų vadinamas Jurgis Laurinavičius šįmet kažkodėl iškeitė LKL pusfinalius į Eurolygos jaunimo turnyrą. Tačiau net ir ten lietuvis negavo teisės švilpti finale, nors nei Kauno „Žalgirio“, nei Vilniaus „Lietuvos ryto“ jaunimas lemiamame mače nežaidė.

Nuolatinio teisėjų neprofesionalumo arba neobjektyvumo neapsikentusi LKL valdyba balandį nubalsavo, kad lyga kreiptųsi į Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA) ir LKF dėl leidimo pasitelkti aukščiausio lygio krepšinio teisėjus iš užsienio.

Norėta, kad po vieną vyriausiąjį arbitrą iš svetur teisėjautų visose pusfinalių serijos rungtynėse, mačuose dėl 3-iosios vietos ir finalo dvikovose.

Beje, LKL valdyba dar vasarį buvo įpareigojusi atlikti visas tam būtinas procedūras lygos generalinį direktorių Romualdą Brazauską. Tačiau šis, pats buvęs teisėjas, reikalus dėl užsieniečių arbitrų pasitelkimo užvilkino.

Galiausiai LKF paniekino LKL klubų daugumos norą padėti tobulėti Lietuvos arbitrams pasitelkiant lemiamoms kovoms jų kolegas iš užsienio ir idėją numarino. Federacijos vadovų manymu, jie geriau žino, ko reikia LKL klubams nei patys klubai.

LKF vykdomajame komitete LKL vidaus reikalus sprendė ir žmonės, neturintys nieko bendra su vyrų profesionalų krepšiniu: pavyzdžiui, moterų, studentų, veteranų, moksleivių lygų atstovai, kurių dauguma yra etatiniai LKF darbuotojai ir balsuoja tik taip, kaip nurodo federacijos vadovai.

Būtent LKL klubuose, išlaikomuose daugiausiai privačių rėmėjų lėšomis, bręsta Lietuvos rinktinės žaidėjai. Savo ruožtu, būtent nacionalinė rinktinė garantuoja LKF beveik visas pajamas iš biudžeto ir rėmėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.