EUROLYGA 2023

Darbo stotelės ieškantis V.Chomičius: „Lietuvoje – neprasimuši“

Nuo 2012-ųjų trejus metus Dniepropetrovsko „Dnipro“ krepšinio komandą treniravusiam ir jai 2015 metais tapti Ukrainos vicečempione padėjusiam treneriui Valdemarui Chomičiui atostogos jau atsibodo. „Aš atviras pasiūlymams ir pats žiūrinėju variantus. Jau, manau, laikas vėl treniruoti ekipą. Prioritetas, žinoma, yra Lietuva, tačiau, kaip žiūriu, viskas pas mus yra nusistovėję ir įsiterpti į rinką nelengva, neprasimuši, komandos turi trenerius“, – tikino 57-erių Seulo olimpiados čempionas.

V.Chomičius<br>G.Šiupario nuotr.
V.Chomičius<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2016, 10:36 PM, atnaujinta May 23, 2017, 12:02 PM

Tačiau šiomis dienomis žinomo krepšininko ir trenerio keliai ves į Estiją: kartu su Kauno „Žalgirio“ veteranais jis birželio 2-ąją dalyvaus Taline vyksiančiame krepšinio turnyre pagerbiant vietos „Kalev“ komandą – paskutiniąją SSRS krepšinio čempionato nugalėtoją. 1991-siais, kai Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos sporto klubai atsisakė dalyvauti Sovietų Sąjungos čempionatuose, „Kalev“ prasimušė į pirmenybių finalą ir įveikė kovoje dėl aukso tuometinį Leningrado „Spartak“.

„Gerai, kad tokios datos nėra užmirštamos. Ir nesvarbu koks tai buvo laikas – žmonės kovojo už savo klubą. Sveikinimai „Kalev“ komandai. Buvau Taline ir 2006 metais, kai estai minėjo 15 metų pergalės iškilmes. Atvažiavo Madrido „Real“, buvo gera šventė, – savo linkėjimus siuntė Kauno „Žalgirio“ žaidėjas ir dabartinis Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Tiesa, patys estai tikina, kad tai nebuvo labai jau „švari“ „Kalev“ pergalė – tais metais SSRS čempionatas, pasitraukus „Žalgiriui“ ir Vilniaus „Statybai“, buvo labai keisto formato.

Ir Elito, ir pirmosios lygos komandos pradžioje buvo suskirstytos į keturias grupes po keturias komandas ir visos jos suvažiuodavo į vietą miestą, kad sužaistų taip vadinamą vieną turą.

Tik dvi ekipos iš grupės turėjo žengti tolyn – „Kalev“ pradžioje pralaimėjo visus tris mačus Saratove, vieną pergalę iš trijų šventė Krasnodare, o be dviejų laimėjimų Maskvoje jiems buvo būtina įveikti vietos „Dinamo“.

Kaip dabar aiškėja, Estijos klubo atstovai suskubo „pašnekėti“ su maskviečiais, kurie sutiko netikėtai nusileisti varžovams už 3 tūkst. rublių. Tiek tais laikais kainavo naujas „Moskvič“ automobilis. Pinigus sugebėjo surasti jaunas „Kalev“ žaidėjas Tairas Tenno, o Maskvoje „Kalev“ nugalėjo 104:82.

Po to sekė sėkmingas turas Taline ir kelialapis į atkrintamuosius mačus, kuris vainikavo galutinę pergalę.

„Manau, kad „Žalgirio“ vardas estams kur kas maloniau skamba nei tas pats „Spartak“ ar CSKA. Mes prieš pasitraukdami iš SSRS čempionato dominavome pirmenybėse ir, manau, reklamos prasme, esame tikrai labiau dėkingas klubas. Estijoje „Žalgirio“ vardas yra garsus“, – tikino 1988 metų olimpiado laimėtojas  V.Chomičius.

Jis jau trečiadienį skrenda į Taliną, kad galėtų pristatyti Estijai Lietuvos krepšinį ir „Žalgirį“. Tiesiai į mačą birželio 2-ąją atvyks „Žalgirio“ veteranai, kurie ketvirtadienio vakarą susigrums su „Kalev“ garsiaisiais estais.

Į žalgiriečių gretas pakviesti Romanas Brazdauskis, Vitoldas Masalskis, Virginijus Jankauskas, Darius Lukminas, Darius Dimavičius ir net Gintaras Einikis. Komandai vadovaus Anatolijus Čiupkovas.

„Tiitas Sokkas dabar ilsisi Ispanijoje, tačiau kai sužinojo, kad bus rengiamos 25 metų „Kalev“ pergalės minėjimo rungtynės, jis suskubo sutikti ir atvyks. Be jo bus Lietuvai tikrai žinomų pavardžių“, kalbėjo V.Chomičius.

– Nenustebino, kad buvote pakviestas paminėti tokią estų pergalę SSRS čempionate?, – lrytas.lt paklausė V.Chomičiaus.

– Nematau nieko blogo. Svarbu, kad pažaisime krepšinį, pabendrausime, populiarinsime mūsų sporto šaką. Galvoju, kad tai geras pavyzdys, kaip gerbti tai, ką esi padaręs, ką esi nuveikęs. Nereikia šiuo atveju ieškoti kokios nors politinės ar dar kokios potekstės – jos nėra. Yra tik krepšinis ir geros emocijos.

– Bet atsiras tokių, kurie norės kritikuoti už SSRS prisiminimą.

– Tai ši situacija yra kaip su NBA čempionato kovomis. Blogai sužaidi – tave sumala į miltus kritikai, gerai – dievina. Manau, prie to reikia priprasti – būti kritikuojamam. Tačiau jei pats žinai, kad svarbiausia šioje šventėje yra krepšinis bei veteranai – esi ramus.

– Grįžkime prie jūsų karjeros reikalų. Dirbote Lietuvoje, Rusijoje ir Ukrainoje. Metus netreniravote jokios ekipos. Turite pasiūlymų?

– Dar nesibaigė sezonas. Bet galvoju apie darbą. Tai galėtų būti Lietuva ar užsienis.

– Į kurią pusę labiau krypsta akys?

– Kaip jau sakiau, man miela būtų būti Lietuvoje, tačiau galvočiau apie pasiūlymus iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Ukrainos ar net tos pačios Rusijos. Nusiteikęs kalbėtis su visais, kuriuos domintų mano paslaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.