EUROLYGA 2023

Šarūnas Sakalauskas – apie „Žalgirio“ pirkinį ir psichologiją

LKL finalo antrajame mače „Žalgirio“ krepšininkai gavo skambų antausį Klaipėdoje, bet kauniečiai mąsto ir apie kitą sezoną. Kauno klubas naujuoju įžaidėju pasirinko prancūzą Leo Westermanną.

L.Westermannas talkins kauniečiams.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Westermannas talkins kauniečiams.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Lekavičius (su kamuoliu) ir kiti „Žalgirio“ įžaidėjai nesusidorojo su pareigomis. Kitą sezoną kauniečiams talkins prancūzas L.Westermannas<br>M.Bučnio nuotr.
L.Lekavičius (su kamuoliu) ir kiti „Žalgirio“ įžaidėjai nesusidorojo su pareigomis. Kitą sezoną kauniečiams talkins prancūzas L.Westermannas<br>M.Bučnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

May 31, 2016, 3:18 PM, atnaujinta May 23, 2017, 2:04 PM

Prancūzijos rinktinės krepšininkas žais Kaune nuo rudens, nors būtų pravertęs ir šiomis dienomis.

Su 23 metų 196 cm ūgio L.Westermannu sudaryta sutartis pagal formulę „1 plius 1“.

Lyg tyčia „Žalgirio“ klubas žinią apie naują įžaidėją pranešė po antrųjų LKL finalo rungtynių, kuriose visa Kauno komanda atliko tik 6 rezultatyvius perdavimus ir beviltiškai Klaipėdoje pralaimėjo „Neptūnui“ – 54:76.

Taktika – atgaivinti žaidėją

L.Westermannas prieš keletą metų buvo laikomas geriausiu savo kartos įžaidėju Europoje ir neatsitiktinai buvo pripažintas naudingiausiu 2012 metų Europos jaunimo čempionato žaidėju.

Vilniaus „Lietuvos rytas“ tuomet irgi domėjosi jaunuoju prancūzu, bet galiausiai į sostinę atkeliavo kitas talentingas gynėjas serbas Nemanja Nedovičius, o L.Westermannas sudarė sutartį su Belgrado „Partizan“.

Per pirmąjį sezoną Serbijos klube prancūzas rinko po 9,6 taško ir atliko po 4,1 rezultatyvaus perdavimo Eurolygoje, bet 2013 metų pabaigoje trūkę kryžminiai kelio raiščiai pristabdė žaidėjo karjerą.

2014 metais teises į L.Westermanną perėmusi „Barcelona“ iškart paskolino jį Limožo CSP klubui, kuriame įžaidėjas ir rungtyniavo pastaruosius du sezonus.

Praėjusį sezoną Eurolygoje jis Prancūzijos klubui pelnė po 10,1 taško ir atliko po 4,3 rezultatyvaus perdavimo.

„Kauno klubas jau taikė panašią metodiką, kai buvo įsigijęs po traumos pasveikusį Veljko Mršičių (kroatas „Žalgiryje“ žaidė 1996–1997 m. – Red.), – prisimena buvęs „Žalgirio“ sporto direktorius Šarūnas Sakalauskas. – Dalis klubų nusitaiko į talentingus žaidėjus, kurie rinkoje nebūtinai vertinami gerai dėl traumų ar prastesnių sezonų.

O „Žalgiris“ turi gerą treniruočių ir pasirengimo bazę, išugdo žaidėjų Lietuvos rinktinei. Tokie klubai gaudo žaidėjus už santykinai gerą kainą ir juos reanimuoja.“

Užims amerikiečio vietą?

„Žalgiris“ turi galiojančią sutartį su įžaidėju Luku Lekavičiumi, bet Š.Sakalauskas nedrįso spėlioti, ar L.Westermanno atvykimas reiškia, kad klube neliks kito dabartinio įžaidėjo amerikiečio Jerome’o Randle’o.

Vasario viduryje į Kauną iš pasibaigusio Australijos čempionato atvykęs J.Randle’as šį sezoną Eurolygoje rinko po 7,2 tšk. ir atliko po 3 perdavimus.

LKL varžybose amerikiečio svarbiausi rodikliai buvo aukštesni – 11,1 ir 3,7.

„Akivaizdu, kad „Žalgiriui“ reikės gero įžaidėjo, tik įdomu – L.Westermannas bus pagrindinis ar antras? – svarstė Š.Sakalauskas. – J.Randle’as nesužaidė taip, kaip tikėjosi „Žalgirio“ klubo vadovai.

Šį sezoną prasčiau nei praėjusį rungtyniavo ir L.Lekavičius.“

Žalgiriečiai strigo Klaipėdoje

Prastas „Žalgirio“ įžaidėjų pasirodymas šeštadienį Klaipėdoje buvo viena priežasčių, kodėl 5,8 tūkst. sirgalių užtvindytoje arenoje „Neptūnas“ išmaudė LKL reguliariojo sezono lyderius.

Nors J.Randle’as pelnė 12 taškų ir buvo rezultatyviausias Kauno komandoje, amerikietis neatliko nė vieno perdavimo.

„Žalgirio“ lyderis Paulius Jankūnas rungtynes baigė tuščia taškų sąskaita, nes Klaipėdos krepšininkai sumaniai gynėsi nuo atakų „du prieš du“, palikdami daugiau laisvės Kauno klubo įžaidėjams.

Rizika palikti daugiau laisvės varžovų įžaidėjams, bet susispausti prie P.Jankūno ir Iano Vougiouko pasiteisino. „Žalgiris“ pirmą kartą šį sezoną įmetė tik 54 taškus.

Visa Kauno komanda atliko vos 6 rezultatyvius perdavimus, o „Neptūnas“ – 15.

„Įžaidėjo svarbiausia pareiga – gerai organizuoti atakas, o jei nepavyksta perduoti kamuolio, – atakuoti pačiam, – sakė Š.Sakalauskas. – Nė vienas iš „Žalgirio“ įžaidėjų to neatliko, o „Neptūno“ įžaidėjai – Danielis Ewingas (15 taškų ir 4 perdavimai. – Red.) ir Mindaugas Girdžiūnas (9 taškai ir 5 perdavimai) savo pareigas atliko be priekaištų.“

Psichologija – stiprus ginklas

Š.Sakalausko nuomone, svarbiausias „Neptūno“ ginklas per antrąsias finalo rungtynes buvo psichologija.

„Tai komandos dvasia, pasitikėjimas savo jėgomis. Juk klaipėdiečiai žaidė prieš Eurolygos „Top 16“ komandą, – pažymėjo krepšinio specialistas. – Nors finale žaidžiama iki keturių pergalių ir nėra daug galimybių atsitiesti, „Neptūnas“ tikėjo savimi. O kai turi psichologinį tvirtumą, gali įgyvendinti ir taktinius sumanymus.“

Š.Sakalauskas atkreipė dėmesį į „Neptūno“ žaidėjų keitimus.

Treneris Dainius Adomaitis laisviau stumdo savo žaidėjus po pozicijas, kartais laikydamas tris gynėjus aikštėje ir Martyną Mažeiką paversdamas lengvuoju puolėju, o kartais į sunkiojo puolėjo poziciją perstumdamas Arvydą Šikšnių.

„Tokie keitimai ir jėgų išsaugojimas padeda ilgoje serijoje, – sakė Š.Sakalauskas. – Be to, Klaipėdoje „Neptūno“ krepšininkai gerai atitvėrė varžovus kovodami dėl kamuolio, neleido „Žalgiriui“ surengti greitų atakų, o patys gerai žaidė vienas prieš vieną.“

Antradienį LKL serija vėl sugrįžta į Kauną, kur „Žalgiris“ įtikinamai laimėjo pirmąjį mačą (83:72), bet po netikėto rezultato Klaipėdoje kauniečių favoritų statusas nebėra toks ryškus, kaip iki finalo.

„Žinoma, „Žalgiris“ yra pajėgesnė komanda, bet kartais ir iš lyderių ekipos kūno kalbos nematyti galios ir dominavimo, – kalbėjo Š.Sakalauskas. – Aš klubų galimybes finale vertinu 50 procentų su 50.

Vis dėlto finale psichologinis pasitikėjimas ir komandinė atmosfera labai svarbu.

Žaidėjai gali atsiskleisti, kai yra psichologiškai laisvi. Matome, kad „Neptūne“ ne tik starto penketo žaidėjai, bet ir šeštas, septintas, aštuntas ar devintas žaidėjas kyla nuo suolo ir sužaidžia geriau, nei žaidė visą sezoną.

Tuo metu „Žalgiryje“ po keitimų aikštėje pasirodę krepšininkai nesužaidžia geriau nei sezono metu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.