EUROLYGA 2023

Š. Marčiulionis: „Ar Ž. Ilgauskas ką nors sukūrė Lietuvoje?“

Rašytojas Markas Twainas kadaise padovanojo šmaikštų posakį ateities kartoms: „gandai apie mano mirtį gerokai perdėti“. Šiuos žodžius trečiadienio vakarą galėjo kartoti ir Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos įkūrėjas ir vadovas Šarūnas Marčiulionis.

Š.Marčiulionis paskutinį kartą įteikė mokyklos baigimo raštus jauniesiems krepšininkams ir apdovanojimus kitems Raitininkų gatvėje esančioje salėje.
Š.Marčiulionis paskutinį kartą įteikė mokyklos baigimo raštus jauniesiems krepšininkams ir apdovanojimus kitems Raitininkų gatvėje esančioje salėje.
Š.Marčiulionio krepšinio akademijos sporto salė
Š.Marčiulionio krepšinio akademijos sporto salė
Š.Marčiulionio krepšinio akademijos sporto salė
Š.Marčiulionio krepšinio akademijos sporto salė
Š.Marčiulionio krepšinio akademijos sporto salė
Š.Marčiulionio krepšinio akademijos sporto salė
Š.Marčiulionio krepšinio akademijos sporto salė
Š.Marčiulionio krepšinio akademijos sporto salė
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 2, 2016, 4:42 PM, atnaujinta May 23, 2017, 6:54 AM

Ne vienerius metus įvairiausių gandų apipinta Š.Marčiulionio krepšinio akademija vakar išleido 21-ąją savo laidą ir tyliai atsisveikino su savo būstine Raitininkų gatvėje: nuo šiol jaunosios krepšinio kartos traukos objektu bus sostinės Vytenio gatvėje esanti „Statybos“ salė. Mat akademijos pastatas ir šalia esantis „Šarūno“ viešbutis yra jau parduoti bei vasarą bus nušluoti nuo Vilniaus paviršiaus – juos pakeis gyvenamasis kvartalas ir komercinės paskirties objektai.

„Jau senokai visiems buvo žinoma vieša paslaptis – akademijos salė buvo avarinės būklės ir vargiai galima kalbėti apie pilnavertį sportininkų parengimą. Sentimentų gal ir gali likti arenai, tačiau reikia žengti į priekį. Kiek jau dirbu, tiek ir girdžiu, kad Š.Marčiulionio akademija bankrutuoja, užsidaro, naikinama ar visi išsiskirsto. Kai ką nuvilsiu pasakęs, kad jau baigiame sudėlioti kito treniruočių sezono grafikus, turime išsinuomavę kitas sales mūsų grupėms“, – teigė Š.Marčiulionio akademijos direktoriaus pavaduotojas Rolandas Jarutis.

Šis sezonas vienai iš keturių sostinėje esančių krepšininkų kalvių ir vėl buvo sėkmingas: iš 18 mokyklos komandų savo amžiaus grupėse Elito čempionatuose trys iš jų laimėjo aukso ir dar trys – bronzos medalius, o dvi ekipos žemesniame divizione džiaugėsi antrąja ir trečiąja vietomis.

„Kaune krepšinio mokyklų ant kiekvieno kampo... O štai Vilniuje jų nedaugėja: kritikuojančių ir šiaip aiškinančių, ką turėčiau daryti, pilna, tačiau suprantančių, jog visą tai dariau ir darau iš savo kišenės ir subūręs bendraminčius – vienetai. Galime kalbėti apie labdarą, saviraišką, tačiau problema kita – visi nori skaičiuoti ne savo pinigus. Jei tai būtų tų kritikų pinigai – greičiausiai šauktų atvirkščiai, sakytų, kad neįmanoma išgyventi. O mano įkurta akademija jau 23 metus gyvuoja“, – apie akademijos ateitį dėstė savo poziciją krepšinio legenda 51-erių Š.Marčiulionis.

Lietuvos sostinėje be garsiosios akademijos savo veiklą vysto Vilniaus krepšinio mokykla, Sostinės krepšinio mokykla, Vilniaus krepšinio akademija bei Tomo Keršio organizacija „Visi kartu“.

Tačiau seniausia Lietuvoje privati krepšinio mokykla šią vasarą yra priversta sugriauti nusistovėjusią veiklos tėkmę – buvo parduoti viešbučio ir akademijos pastatai.

„Viskas turi pradžią ir pabaigą“, – lakoniškai aiškino Š.Marčiulionis, kalbėdamas apie 1992-siais pastatytus pastatus.

Žemę, ant kurios vis dar stovi krepšinio mokykla ir „Šarūno“ viešbutis, praėjusių metų spalį įsigijo įmonė „YIT Kausta būstas“.

„Puikiai suprantu, kad esame viena pajėgiausių mokyklų šalyje ir esame po padidinamuoju stiklu, tačiau galiu pasakyti, kad ir po tokių pasikeitimų tęstinumas liks – akademija veiks. Tik pobūdis gal dar labiau pasikeis: kalbame apie tikrų grynuolių paiešką“, – aiškino buvęs garsus krepšininkas.

Jis vis dar laukia ir kitų esamų ar buvusių žvaigždžių indėlio į Vilniaus ar Lietuvos krepšinį ar sportą. „Laukiu – įdomu, kiek darbo vietų sukūrė Lietuvoje tas pats Žydrūnas Ilgauskas, Linas Kleiza, Šarūnas Jasikevičius, kiti, kuriuos ant kojų pastatė šalis. Kūrė pridėtinę vertę? Akademija per visą tą laiką buvo apie 400 darbo vietų sukūrusi. Ar to mažai? Taip ir norisi garsiai pasakyti – sporto naštą būtina kažkam nešti, kas nori perimti? – klausė pastaruoju metu labiau padelio tenisą populiarinantis Š.Marčiulionis.

Akademija nuo šiemet sieks bendradarbiauti ir su Vilniaus krepšinio mokykla. Bet Š.Marčiulionis tikisi, kad bent viena šių dienų krepšinio žvaigždė vis dėlto nutars žengti jo pramintu taku – pusę lūpų kalbama, kad savo vardo mokyklą norėtų atidaryti ir „Toronto Raptors“ bei Lietuvos krepšinio rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas.

„Buvome su Jonu susitikę. Nežinau, kažkas jam kažką pripasakojo apie kalnus pinigų už treniruotes. Sakau, Jonai, einame į buhalteriją, parodysime visus dokumentus, pamatysi viską. Jei norėsi, neišsigąsi tų išlaidų, patarimais tikrai padėsiu – nuo ko pradėti kurti mokyklą“, – kalbėjo Š.Marčiulionis, konstatavęs, kad tai kol kas galimas vienintelis naujas veidas krepšininkų ugdymo padangėje.

Bet ar žengs J.Valančiūnas šį žingsnį, buvusi NBA „Golden State Warriors“ garsenybė Š.Marčiulionis nežino.

Š. Marčiulionio akademija buvo įkurta 1992 metais. Nuo to laiko mokyklos komandos apie 60 kartų tapo įvairių amžiaus grupių Lietuvos čempionėmis.

Raitininkų gatvėje esančioje akademijos sporto salėje kamuolį bumbsėti mokėsi broliai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai, Martynas Gecevičius, Martynas Pocius, Antanas Kavaliauskas, Simas Jasaitis, Mindaugas Kuzminskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.