EUROLYGA 2023

Miuncheno teismas nusprendė: FIBA sankcijos būtų neteisėtos

FIBA ir „FIBA Europe“ sulaukė teisinio atkirčio. Eurolyga šeštadienį paskelbė, kad Miuncheno regioninis teismas birželio 2 dieną priimtu sprendimu uždraudė FIBA ir „FIBA Europe“ taikyti sankcijas dėl klubų dalyvavimo Eurolygos rengiamose varžybose.

Lietuvos krepšinio federacija aklai pakluso FIBA reikalavimams, kurie buvo neteisėti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos krepšinio federacija aklai pakluso FIBA reikalavimams, kurie buvo neteisėti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2016, 3:57 PM, atnaujinta May 23, 2017, 12:59 AM

Tai pat paskelbta, kad bet kuri nacionalinė komanda, iškovojusi teisę žaisti FIBA ir „FIBA Europe“ rengiamose varžybose, negali būti pašalinta dėl klubų sprendimo dalyvauti Eurolygos varžybose.

Bet kokios tiesioginės ar netiesioginės sankcijos ar grasinimas sankcijomis, taip pat ir spaudimas klubams elgtis prieš jų valią reikš šio teisėjo sprendimo pažeidimą.

Lietuvoje sankcijomis buvo grasinama Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubui, kuris yra pareiškęs ketinimą dalyvauti Eurolygos rengiamose Europos taurės varžybose.

Lietuvos krepšinio federacija buvo viena pirmųjų, pareiškusių, kad besąlygiškai paklus FIBA ir „FIBA Europe“ reikalavimams.

Skundas buvo pateiktas Miuncheno teismui, nes šiame mieste yra įsikūrusi „FIBA Europe“ būstinė.

Skundą pateikė Eurolyga, klubai ir nacionalinės lygos.

Už teismo sprendimo sulaužymą numatoma bausmė – bauda iki 250 tūkst. eurų arba kalėjimas iki 6 mėnesių. Tokios bausmės grėstų „FIBA Europe“ direktoriui ir FIBA generaliniam direktoriui.

„FIBA Europe“ gegužės 27 dieną teigė, jog „jokia federacijai nepajuto neigiamo poveikio“ dėl savo „teigiamos reakcijos“ į „FIBA Europe“ sprendimą taikyti sankcijas nacionalinėms federacijoms.

Tačiau Prancūzijos, Rusijos ir Slovėnijos krepšinio federacijų prezidentai neseniai patvirtino, kad spaudimas tęsėsi.

Teismo sprendime teigiama, kad profesionalios sporto organizacijos negali veikti nesilaikydamos teisės normų.

Šių metų vasario mėnesį Eurolyga taip pat yra pateikusi skundą Europos Komisijai, kuri jį dar nagrinėja.

Eurolyga pareiškė apgailestavimą, kad nacionalinės federacijos, patyrusios žalą dėl grasinimų, nesiėmė jokių veiksmų ginti iškovotas savo teises dalyvauti tarptautinėse varžybose, bet pasirinko paklusti „FIBA Europe“ instrukcijoms.

Todėl Eurolyga sveikina tokį teismo sprendimą, kuris gina sporto laisvę ir savanoriškumą bet kokiu lygiu ir aiškiai patvirtina, kad klubai gali priimti geriausiai jų interesus atitinkančius sprendimus be jokių neigiamų pasekmių.

Toks teisimo sprendimas leidžia klubams toliau planuoti dalyvavimą 2016–2017 metų sezono varžybose, taip pat biudžetą, sutartis su rėmėjais, žaidėjų sutartis ir kitus dalykus, kurie galėjo būti paveikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.