EUROLYGA 2023

FIBA kerta atgal Eurolygai per teismą: mums neleido pasisakyti

„Jei būtų išklausyta FIBA ir „FIBA Europe“ pozicija nagrinėjant Eurolygos skundą, greičiausiai būtų visiškai kitas sprendimas. Teisme nebuvo išklausyti FIBA pasiūlymai ir argumentai – teismas nutartį pateikė išklausęs tik vieną pusę. Todėl FIBA ir „FIBA Europe“ apskundė Miuncheno teismo nutartį ir tikisi, kad bus panaikintas regioninio teismo sprendimas aukštesne teismo institucija“, – rašoma pirmadienį FIBA išplatintame pranešime. Šeštadienį Eurolyga viešai pateikė Vokietijos teismo nutartį, kurioje buvo teigiama, kad visi FIBA bandymai šantažuoti nacionalines federacijas ar klubus, pasiryžusius varžytis ne FIBA rengiamose varžybose, yra uždrausti.

Lietuvos krepšinio rinktinė<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2016, 5:55 PM, atnaujinta May 22, 2017, 8:09 PM

Šeštadienį FIBA ir „FIBA Europe“ sulaukė teisinio atkirčio į savo grasinimus. Miuncheno regioninis teismas birželio 2 dieną priimtu sprendimu uždraudė FIBA ir „FIBA Europe“ taikyti sankcijas dėl klubų dalyvavimo Eurolygos rengiamose varžybose.

FIBA tikino, kad kiekviena federacija, kuri leis savo šalies klubui dalyvauti Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre bus diskvalifikuota, o jos rinktinėms nebus leidžiama žaisti Rio de Žaneiro olimpiadoje ir „Eurobasket 2017“ čempionate.

Buvo viešai pranešama, kad dėl Ispanijos ir Lietuvos ekipų noro žaisti Europos taurėje, FIBA pasirengusi abi rinktines išbraukti iš Rio de Žaneiro olimpiados krepšinio turnyro dalyvių sąrašo.

Tad savaitgalį paskelbta, kad bet kuri nacionalinė komanda, iškovojusi teisę žaisti FIBA ir „FIBA Europe“ rengiamose varžybose, negali būti pašalinta dėl klubų sprendimo dalyvauti Eurolygos turnuruose

Bet kokios tiesioginės ar netiesioginės sankcijos ar grasinimas sankcijomis, taip pat ir spaudimas klubams elgtis prieš jų valią reikš šio teisėjo sprendimo pažeidimą.

„Kei teismas būtų gavęs pilną esamos situacijos vaizdą, tai nebūtų šio sprendimo. Be to, teismas atmetė ieškovo prašymą įpareigoti FIBA ir „FIBA Europe“ viešai pareikšti, kad bet koks klubas gali registruotis Europos taurės turnyrui. Reikia suprasti, kad klubų registracija vienam ar kitam turnyrui gali vykti tik laikantis nacionalinių federacijų taisyklėms ir tai nepriklauso nuo jokio teismo sprendimo“, – Eurolygos poziciją ir teismo nutartį atakavo FIBA.

Ir galiausiai FIBA konstatavo: „Todėl teismo sprendimas leisti registruotis klubams Eurolygos turnyruose yra laikinoji priemonė, nes FIBA jau pateikė apeliaciją, visus argumentus ir tikisi, kad Euroolygos monopolinė praktika bus panaikinta“.

„FIBA Europe“ sporto direktorius Kosta Ilievas jau sekmadienį jau viešai pranešė, kad krepšinio organizacija teismo sprendimą laiko laikinu ir tikrai nesirengia jo laikytis.

„FIBA yra patenkinta visų jos narių šalių pozicija ir elgesiu, kad rinktinės nebūtų diskvalifikuotos. Mūsų bendradarbiavimas pastaruoju metu yra labai aukšto lygio. Tačiau mes pasižiūrėsime į situaciją tuomet, kai reikės klubams tarti galutinį žodį dėl dalyvavimo Europos krepšinio turnyruose. Jei nors vienas klubas žais Europos taurėje, tą šalį mes diskvalifikuosime – neatsižvelgdami į nieką“, – toliau Europos krepšinį, nacionalines federacijas ir klubus šokdina FIBA atstovas.

Lietuvoje sankcijomis grasinama Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubui, kuris yra pareiškęs ketinimą dalyvauti Eurolygos rengiamose Europos taurės varžybose. Lietuvos krepšinio federacija buvo viena pirmųjų, pareiškusių, kad besąlygiškai paklus FIBA ir „FIBA Europe“ reikalavimams.

Skundas buvo buvo pateiktas Miuncheno teismui, nes šiame mieste yra įsikūrusi „FIBA Europe“ būstinė.

Skundą pateikė Eurolyga, klubai ir nacionalinės lygos. Už teismo sprendimo sulaužymą numatoma bausmė – bauda iki 250 tūkst. eurų arba kalėjimas iki 6 mėnesių. Tokios bausmės grėstų „FIBA Europe“ direktoriui ir FIBA generaliniam direktoriui.

„FIBA Europe“ gegužės 27 dieną teigė, jog „jokia federacijai nepajuto neigiamo poveikio“ dėl savo „teigiamos reakcijos“ į „FIBA Europe“ sprendimą taikyti sankcijas nacionalinėms federacijoms. Tačiau Prancūzijos, Rusijos ir Slovėnijos krepšinio federacijų prezidentai neseniai patvirtino, kad spaudimas tęsėsi. Teismo sprendime teigiama, kad profesionalios sporto organizacijos negali veikti nesilaikydamos teisės normų.

Šių metų vasario mėnesį Eurolyga taip pat yra pateikusi skundą Europos Komisijai, kuri jį dar nagrinėja. Eurolyga pareiškė apgailestavimą, kad nacionalinės federacijos, patyrusios žalą dėl grasinimų, nesiėmė jokių veiksmų ginti iškovotas savo teises dalyvauti tarptautinėse varžybose, bet pasirinko paklusti „FIBA Europe“ instrukcijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.