EUROLYGA 2023

Nėra kur trauktis: ar L. Jamesas atsakys į svarbiausią klausimą?

Tikro didingumo požymis visada buvo ne tik gebėjimas blizgėti pačiam ir vesti paskui save partnerius, bet mokėjimas atsilaikyti prieš kritikų armiją. Ar toks yra LeBronas Jamesas?

L.Jamesas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jamesas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jamesas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jamesas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jamesas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jamesas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jamesas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jamesas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

championat.com

Jun 13, 2016, 11:03 PM, atnaujinta May 21, 2017, 8:45 PM

Koks jis?

Žaidėjas, žadinantis prisiminimus apie Magicą Johnsoną – stulbinančiai nesavanaudį, aukščiausio krepšinio intelekto krepšininką, mokėjusį įtraukti kitus į komandinį puolimą? Ar žaidėjas, galintis diktuoti sąlygas aikštėje brutalia galia? Fizikos dėsniams nepavaldus garvežys, viską šluojantis nuo kelio krepšinio link?

Žinoma, L.Jamesas įrodė, kad gali būti ir toks, ir anoks. Bet tam, kad NBA finale išgelbėtų „Cleveland Cavaliers“ iš, atrodo, beviltiškos situacijos („Golden State Warriors“ pirmauja serijoje 3:1), jis privalo tapti egocentrišku LeBronu, persijungęs į gariausio planetos krepšininko režimą, koks buvo pernykštėje finalo serijoje.

Šį sezoną L.Jamesas daug pastatęs ant kortos. Jeigu penktajame mače šiąnakt „Cavaliers“ pasieks stebuklą ir grąžins finalo seriją į Klyvlandą, komanda gaus šansą tokiam pat impulsui, kuris padėjo „Warriors“ pergalingai apversti analogišką situaciją Vakarų konferencijos finale atsiliekant nuo „Oklahoma City Thunder“ 1:3.

Bet jei „Cavaliers“ finalą pralaimės, ar kas nors dėl to kaltins Kyrie Irvingą ar Keviną Love? Labai abejotina.

Kaip minėti krepšininkai bepasirodytų per likusias rungtynes, visa kaltė kris L.Jamesui. Būtent tai buvo viena priežasčių, dėl kurios L.Jamesas subūrė ekipos draugus tunelyje prieš pat trečiąją dvikovą ir paragino sekti paskui jį. Tada lyderis įkvėpė „Cavaliers“: J.R.Smithas pagaliau iššovė 20 taškų, K.Irvingas sužibėjo pirmajame ketvirtyje, garantavęs komandai plius 20 taškų ir „Warriors“ buvo nublokšti 120:90.

Bet pirmiausia pavyzdį parodė pats L.Jamesas, kuris pataikė 14 iš 26 metimų, tik dukart atakavęs nuo tritaškio linijos. Praradus smegenų sutrenkimą patyrusį K.Love, L.Jamesas pradėjo rungtynes sunkiojo krašto pozicijoje ir tai pasiteisino.

Be to, „Cavaliers“ lyderis sustabdė vieną svarbiausių „Warriors“ ramsčių Draymondą Greeną, o Stephenas Curry buvo arti to, kad trečiose iš eilės rungtynėse liktų giliame šešėlyje.

Tiesiog stebėtina, kad S.Curry dėl to pavyko išvengti kritikos strėlių, kurios paprastai lydi tokio kalibro žaidėjų nesėkmingą pasirodymą svarbiose varžybose. Bet L.Jamesas gali nesitikėti panašaus atlaidumo. Kaip jis bežaistų, jo nedraugai jau pasirengę žerti pretenzijas ir kaltinimus.

Juk būtent L.Jamesas kaltas, kad „Cavaliers“ treneris Davidas Blattas buvo atleistas vidury sezono, nepaisant to, jog komanda pirmavo Rytų konferencijoje. Būtent LeBronas sukludė J.R.Smithui ir K.Irvingui atsiskleisti pirmuose dviejuose finalo mačuose. Būtent L.Jameso įtaka privertė „Cavaliers“ išleisti Andrew Wigginsą į Keviną Love.

Tokios neobjektyvių kritikų armijos buvimas yra vienas ryškiausių požymių, kad žmogus priklauso iškiliausių talentų kategorijai.

Žinoma, didžioji dalis kritikos L.Jamesui yra neteisinga ir net absurdiška. Bet nuo nekentėjų armijos niekur nedingsi. Tokia pat kariuomenė savo laiku kovėsi ir prieš Michaelą Jordaną. Tokia pat nepavargstanti armada stodavo į mūšį su Kobe Bryantu.

Daug sirgalių atsimena, kaip nusiteikę į svarbiausias dvikovas eidavo M.Jordanas ir K.Bryantas. Nei vienas, nei kitas neketino kliautis komandos draugais, kai įtampa pasiekdavo maksimumą. Penktosios dvikovos šiame finale kaina L.Jamesui išties milžiniška. Pergalė gali perlaužti situaciją ir suteikti „Cavaliers“ viltį. Bet jei L.Jamesas ir atves savo komandą į pergalę serijoje, ar nedraugai bent kuriam laikui paliks jį ramybėje?

Rodos, tiek daug klausimų kyla apie dukart NBA čempioną ir keturiskart lygos naudingiausią krepšininką, kuris šeštą sezoną iš eilės žaidžia finale. Bet iš tiesų klausimas tik vienas. Tad kas toks yra L.Jamesas? Atsakymo galime sulaukti jau šiąnakt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.