EUROLYGA 2023

Ypatinga diena D. Saboniui: legendos sūnus veržiasi į NBA glėbį

Visa Sabonių šeima šią savaitę susirinko į Niujorką. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį NBA naujokų biržoje Domantas Sabonis turėtų išgirsti savo pavardę vos įsisiūbavus jaunųjų talentų turgui.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
20-metis D.Sabonis, du sezonus žaidęs Gonzagos universiteto komandoje, bus pašauktas NBA naujokų biržoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
20-metis D.Sabonis, du sezonus žaidęs Gonzagos universiteto komandoje, bus pašauktas NBA naujokų biržoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jun 23, 2016, 9:26 PM, atnaujinta May 20, 2017, 7:41 PM

Kai Lietuvos rinktinės krepšininkai pradėjo pasirengimo olimpinėms žaidynėms stovyklą Palangoje, D.Sabonis su dviem broliais ir seserimi vaikštinėjo po Niujorką.

Tėvas Arvydas ir mama Ingrida irgi nuskrido į Jungtines Valstijas, nes jauniausias jų sūnus sulaukė išskirtinės dienos.

Portlande gimęs, prie Malagos augęs 20-metis 208 cm ūgio lietuvis taps tryliktuoju Lietuvos krepšininku, pašauktu per NBA naujokų biržą.

Pakviestas į žaliąjį kambarį

NBA apžvalgininkai įvairiose krepšinio interneto svetainėse prognozuoja nuo 8-ojo iki 20-ojo šaukimo D.Saboniui, šiemet pasirengusiam iš Gonzagos universiteto žengti į elitinę pasaulio krepšinio lygą.

Aštuntą šaukimą turinčiai „Sacramento Kings“ praverstų tvirtas priekinės linijos žaidėjas.

O galbūt devintoji žaidėją pasirinksianti „Toronto Raptors“ ekipa po krepšiais norės turėti lietuvišką duetą – prie Jono Valančiūno pridės D.Sabonį.

„Sports Illustrated“ paskutiniame savo reitinge prieš naujokų biržą spėja, kad lietuvis gali nutūpti „Phoenix Suns“, nes bus tryliktasis: „Sabonis žaidžia taip pat, kaip manote, kad turėtų žaisti Šlovės muziejaus nario sūnus.

Puikūs įgūdžiai, imlios rankos, stiprus vidinis variklis ir aukštas krepšinio intelektas.

Gonzagoje jis buvo labai produktyvus. Jam kiek trūksta paslankumo ir lengvumo, dėl to kyla klausimų, kaip jam pavyks peršokti į dar aukštesnį lygį. Bet pirmojo rato viduryje Sabonis būtų saugus pasirinkimas.“

Iki šiol aukščiausiu šaukimu – penktuoju – tarp Lietuvos krepšininkų buvo pasirinktas J.Valančiūnas, kurį prieš penkerius metus pasirinko „Toronto Raptors“.

Manoma, kad D.Sabonis bus tarp pirmųjų keturiolikos žaidėjų, nes pateko į vadinamąjį žaliąjį kambarį. Į jį kviečiami tie būsimi lygos naujokai, kuriuos labiausiai pageidauja matyti NBA klubai.

Žaliajame kambaryje jaunieji krepšininkai stebi NBA biržą kartu su savo artimaisiais, todėl ir D.Sabonis jaudinančią akimirką turės galimybę būti drauge su savo garsiuoju tėvu.

Nuo šaukimo eilės priklauso NBA naujokų pirmosios sutarties dydis, bet krepšinio agentas Tadas Bulotas siūlo nesureikšminti numerio.

„Nėra skirtumo, ar Domas bus aštuntas, ar dvidešimtas. Šis numeris nenulems žaidėjo sėkmės lygoje.

Svarbu, kad jis patektų į klubą, kuris tikrai jo nori ir turi numatęs vietą aikštėje, – sakė Donato Motiejūno interesais besirūpinantis T.Bulotas. – Taip, nuo pozicijos biržoje priklauso pirmasis atlyginimas, bet tokio žaidėjo tikslas nėra užsidirbti pinigų vos patekus į lygą.

Pavyzdžiui, Draymondas Greenas buvo pasirinktas antrajame rate, bet pernai sudarė pelningą sutartį su „Warriors“ (5 metų 85 mln. dolerių vertės. – Red.).

Didieji pinigai ateina su antrąja ar trečiąja sutartimi, kai krepšininkas įsitvirtina NBA.“

Juodadarbis gaus vaidmenį

Nuo kito sezono įsigaliojant naujai televizijos transliacijų sutarčiai NBA algų limitas gerokai išaugs, o kartu stiebsis ir NBA naujokų atlyginimai.

Jeigu D.Sabonis būtų pašauktas aštuntas, per pirmuosius iš trejų sutarties metų jis uždirbtų 2,4 mln. dolerių, jei tryliktas – 1,8 mln., jei devynioliktas – 1,3 mln.

Tačiau dar svarbiau, koks klubas jį pasirinks, kokioje terpėje jaunuolis galės augti ir tobulėti.

„Žinoma, daug krepšininkų svajoja apie „San Antonio Spurs“ – tokiame klube tikrai malonu žaisti, – šyptelėjo T.Bulotas. – Kiekvienam žaidėjui būtų gera patekti į komandą, kuri moka dalytis kamuoliu.

Kita vertus, Domantas gali rasti vietą bet kuriame klube, nes yra juodadarbis, kuris bet kuriuo atveju atkovos daug kamuolių, labai stengsis ir ras savo vaidmenį.

„East Players“ vadovas mano, jog D.Sabonis turėtų apsišarvuoti kantrybe ir pirmąjį sezoną NBA nesitikėti daug žaidimo laiko.

„Jei jo nebus pirmajame penkete, žaidimo laikas bus ribotas, – kalbėjo J.Valančiūno agentas. – Galbūt jam teks nukeliauti į antrinę lygą.

Pirmieji metai daugumai NBA pirmamečių būna sunkūs, tai jokia naujiena.

Linas Kleiza, net ir Dirkas Nowitzki pirmą sezoną žaidė mažai. Donatas Motiejūnas irgi turėjo pakovoti dėl savo laiko.

Tik jei žaidėjas pakviečiamas pirmajame penkete, kaip Jonas Valančiūnas ar Kristapas Porzingis, jis gauna daugiau žaidimo laiko, nes klubų vadovai purto už atlapų trenerius ir reikalauja, kad aukštu numeriu pasirinktas talentas rungtyniautų daug.“

J.Valančiūno agentas mano, kad D.Sabonis į NBA žengia tinkamu metu: „Jei nuogirdos yra teisingos, kitais metais NBA naujokų birža bus stipresnė, vadinasi, bus ir didesnė konkurencija.

Todėl Domantui naudinga eiti šiemet, kai yra didesnė tikimybė, jog kortos naujokų biržoje sukris sėkmingai.“

Kito lietuvio reikės palaukti

Ne tik D.Sabonis, bet ir dar vienas lietuvis gali išgirsti savo pavardę NBA naujokų biržoje.

Auksinės Lietuvos jaunimo krepšinio kartos, kuri su J.Valančiūnu priešakyje laimėjo penkerias jaunimo pirmenybes, atstovas Egidijus Mockevičius šiemet baigė studijas JAV.

23 metų 208 cm ūgio vidurio puolėjo rodikliai NCAA varžybose buvo įspūdingi (po 15,7 taško, po 14 atkovotų kamuolių), bet Evansvilio ekipa nebuvo stipri, tad E.Mockevičiaus galimybės patekti tarp 60 naujokų biržoje nėra didelės.

Labiau tikėtina, jog reikės palaukti, ir tikriausiai ne vienus metus, kol po D.Sabonio NBA naujokų biržoje vėl nuskambės lietuviška pavardė.

Dabartinių NBA žaidėjų agentai mano, kad po kelerių metų į biržą pretenduos dabartiniai aštuoniolikamečiai puolėjai Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Kutxa Laboral“), Arnoldas Kulboka (Bambergo „Brose“), vidurio puolėjas Laurynas Birutis („Žalgiris-2“).

Galbūt ir kiti „Žalgirio“ dublerių ekipos žaidėjai – atakuojantysis gynėjas Martynas Varnas ar puolėjas Martynas Echodas – arba Las Palmaso „Gran Canaria“ jaunimo klubo 17-metis vidurio puolėjas Rokas Gadiliauskas.

„Kažin ar bent vienas jų bus taip aukštai kaip Domantas Sabonis, bet ir šie vaikinai jau yra atkreipę skautų dėmesį ir turi daugiausia šansų tarp bendraamžių Lietuvoje“, – sakė T.Bulotas.

Pirmasis savo pavardę išgirs australas?

NBA apžvalgininkai mano, kad naujokų biržoje pirmąjį šaukimą šiemet turintis „Philadelphia 76ers“ klubas pasirinks Beną Simmonsą arba Brandoną Ingramą.

Jei būtų pasirinktas australas B.Simmonsas, jis taptų trečiuoju svetimšaliu Nr. 1 per ketverius pastaruosius metus naujokų biržoje.

Melburne gimęs B.Simmonsas prieš trejus metus persikėlė į JAV ir pastarąjį sezoną žaidė Luizianos universiteto komandoje. 208 cm ūgio puolėjas JAV studentų pirmenybėse (NCAA) rinko po 19,2 taško, atkovojo po 11,8 kamuolio ir atliko po 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

B.Simmonsas nebus vienintelis svetimšalis, pašauktas pirmajame biržos rate. Jame savo pavardes turėtų išgirsti 19 metų 193 cm ūgio kanadietis Jamalas Murray (Kentukio universitetas), 18 metų 216 cm ūgio kroatas Draganas Benderis (Tel Avivo „Maccabi“), 21 metų 216 cm ūgio austras Jakobas Poltlis (Jutos universitetas), 20 metų 208 cm ūgio lietuvis Domantas Sabonis (Gonzagos universitetas), 23 metų 218 cm ūgio kinas Zhou Qi („Xinjiang Flying Tigers“), 20 metų 206 cm ūgio ispanas Juanas Hernangomezas (Madrido „Estudiantes“), 21 metų 198 cm ūgio prancūzas Timothe Luwawu (Belgrado „Mega Leks“), 18 metų 203 cm ūgio turkas Furkanas Korkmazas (Stambulo „Anadolu Efes“.

Manoma, kad pirmajame NBA naujokų biržos rate bus pakviesti 8–9 už JAV ribų gimę jaunuoliai. Iki šiol daugiausia – dvylika – užsieniečių pirmajame rate buvo pašaukti 2013 m.

NBA naujokų biržoje pakviesti lietuviai

1986 m. Arvydas Sabonis („Portland Trail Blazers“) – 24.

1987 m. Šarūnas Marčiulionis („Golden State Warriors“) – 127.

1995 m. Eurelijus Žukauskas („Seattle SuperSonics“) – 54.

1996 m. Žydrūnas Ilgauskas („Cleveland Cavaliers“) – 20.

2001 m. Robertas Javtokas („San Antonio Spurs“) – 55.

2002 m. Darius Songaila („Boston Celtics“, iškeistas į „Sacramento Kings“) – 50.

2005 m. Linas Kleiza („Denver Nuggets“) – 27.

2005 m. Martynas Andriuškevičius („Cleveland Cavaliers“) – 44.

2007 m. Renaldas Seibutis („Dallas Mavericks“) – 50.

2011 m. Jonas Valančiūnas („Toronto Raptors“) – 5.

2011 m. Donatas Motiejūnas („Minesotta Timberwolves“, iškeistas į „Houston Rockets“) – 20.

2015 m. Artūras Gudaitis („Philadelphia 76ers“, iškeistas į „Sacramento Kings“) – 47.

Pastaba. E.Žukauskas, R.Javtokas, R.Seibutis, A.Gudaitis niekada nežaidė NBA klubuose.

Arvydas Macijauskas ir Šarūnas Jasikevičius niekada nebuvo pašaukti NBA naujokų biržoje, bet žaidė šioje lygoje. Sutartį su „Timberwolves“ buvo sudaręs ir Virginijus Praškevičius. Pernai NBA vasaros lygoje žaidė Mantas Kalnietis, o pastaruoju metu keli NBA klubai aktyviai domisi Mindaugu Kuzminsku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.