EUROLYGA 2023

Kodėl D.Sabonis ir Lietuva turėtų džiaugtis „Thunder“ sprendimu

Domantas Sabonis žengė į NBA pro paradines duris, o kitas Lietuvos krepšininkas Egidijus Mockevičius bandys patekti į pasaulio krepšinio elito lygą pro kitą įėjimą.

Domantas Sabonis.<br>AFP nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AFP nuotr.
E.Mockevičiaus laukia iššūkiai „Brooklyn Nets“ gretose.<br>AFP nuotr.
E.Mockevičiaus laukia iššūkiai „Brooklyn Nets“ gretose.<br>AFP nuotr.
E.Mockevičiaus laukia iššūkiai „Brooklyn Nets“ gretose.<br>AFP nuotr.
E.Mockevičiaus laukia iššūkiai „Brooklyn Nets“ gretose.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jun 28, 2016, 11:40 AM, atnaujinta May 20, 2017, 11:03 AM

Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas nebebus vieninteliai Lietuvos krepšininkai NBA pirmenybėse kitą sezoną. D.Sabonis ten tikrai žais, kai grįš iš Lietuvos olimpinės krepšinio rinktinės.

Nacionalinėje komandoje Domantas laukiamas liepos pirmosiomis dienomis, kai pasirašys sutartį su „Oklahoma City Thunder“ komanda, gavusia 20-metį 208 cm ūgio lietuvį po mainų su „Orlando Magic“ naujokų biržoje birželio 23-iosios vakarą.

E.Mockevičius neišgirdo savo pavardės NBA naujokų biržoje tarp 60 pašauktų žaidėjų, tačiau 23 metų 208 cm ūgio vidurio puolėjas sudarė negarantuotą sutartį su „Brooklyn Nets“.

Priekinę liniją buriantis Bruklino klubas nori išbandyti Evansvilio universitetą šiemet baigusį lietuvį NBA vasaros lygos varžybose Las Vegase kitą mėnesį.

Mindaugas Kuzminskas jaučia NBA klubų dėmesį, o Artūras Gudaitis su „Sacramento Kings“ žais vasaros lygoje.

Kokios Lietuvos krepšininkų galimybės įsitvirtinti NBA planetoje? Apie tai „Lietuvos rytas“ vakar kalbėjosi su Lietuvos rinktinės ir „Boston Celtics“ skautu Benu Matkevičiumi.

Praėjusią savaitę jis Bostone kartu su „Celtics“ vadovais dėliojo NBA biržos dėlionę, o vakar prisidėjo prie Lietuvos rinktinės trenerių štabo Palangoje.

– D.Sabonis spėjo nusifotografuoti su „Orlando Magic“ kepurėle NBA naujokų biržoje, bet iškart buvo išmainytas į „Thunder“. Kaip būtų galima paaiškinti tokius manevrus?

– NBA klubai dažnai būna susitarę dėl sandorių prieš naujokų biržą arba priima sprendimus naujokų biržos metu atsižvelgdami, ar jų pageidaujamas žaidėjas tebėra biržoje.

Daug ėjimų truputį anksčiau nei televizijos transliacijoje būna paskelbti socialiniame tinkle „Twitter“. Ten darbuojasi vienas žmogus, kuriuo NBA klubai pasitiki ir per kurį skelbiama tiksli informacija.

Pavyzdžiui, Bostono arenoje į uždarą patalpą susirinko 15 klubo darbuotojų, o pagrindiniai keli klubo vadovai skambino ir priėmė sprendimus.

Ne paslaptis, jog D.Sabonis buvo gerai vertinamas NBA klubų. Kai kurie jų Domanto troško labiau, o kai kurios komandos žaidėją būtų panaudojusios kaip mainų dalį.

Šiuo metu Oklahomos klubo lyderis Kevinas Durantas yra laisvasis agentas, tad „Thunder“ bando lipdyti komandą taip, kad jis būtų laimingas, liktų Oklahomoje ir vėl keliautų kartu iki Vakarų konferencijos finalo arba toliau.

– Ar Domantas pateko į tinkamą terpę Oklahomoje? Ten žaidžia galingi vidurio puolėjai Enesas Kanteras ir Stevenas Adamsas, bet gal daugiau šansų būtų tarp sunkiųjų puolėjų, nes šioje pozicijoje yra tik Ersanas Ilyasova?

– Domantas ir E.Ilyasova yra labai skirtingi žaidėjai. „Thunder“ treneris Billy Donovanas sugeba išmintingai manevruoti sudėtimi, aikštėje pasitelkti skirtingus penketus, kad maksimaliai pasinaudotų kiekvienu savo žaidėju.

Ir D.Saboniui vaidmuo turėtų būti numatytas. Nors galbūt pirmaisiais metais, kaip daugumai NBA naujokų, jam gali tekti pakeliauti tarp NBA ir antrinės lygos.

O galbūt Domantas tiks „Thunder“ išsyk. Šio klubo vadovas Samas Presti yra atėjęs iš „San Antonio Spurs“ – jis pasižymi etiška ir profesionalia veikla.

Manau, kad Domantas turėtų džiaugtis patekęs į gerų vadovų rankas. Turėtų džiaugtis ir Lietuva, nes žaidėjui patekti į gerai organizuotą NBA klubą yra labai svarbu.

– Domantas nusprendė šią vasarą atstovauti Lietuvos rinktinei ir nežais NBA vasaros lygoje, kurioje rungtyniauja dauguma naujokų. Ar tai sudėtingas sprendimas?

– Ne visos NBA komandos būtų išleidusios savo žaidėją į olimpiadą. Todėl verta išreikšti pagarbą „Thunder“ klubui, kuris vertina tarptautinį krepšinį ir tą patirtį, kurią mūsų Saboniukas gaus dirbdamas su Lietuvos rinktine. Juk olimpinių žaidynių lygis yra labai aukštas, patekti į Lietuvos rinktinės galutinį dvyliktuką yra didelis pasiekimas.

– E.Mockevičius sudarė negarantuotą sutartį su „Nets“ – ką reiškia tokie santykiai?

– Jis gaus kvietimą į „Nets“ stovyklą, o atlygis priklausys nuo žaidėjo ir komandos tarpusavio susitarimo.

Jei sutartis nėra garantuota, klubas gali atsisakyti žaidėjo po stovyklos. Tačiau ir pakvietimas į stovyklą yra proga, kurią reikia vertinti.

„Nets“ vadovu šiemet tapo Seanas Marksas, persikėlęs į Brukliną iš „Spurs“ klubo, tad jis irgi vertina tarptautinį krepšinį ir stengiasi dirbti kūrybingai – juolab kad turi nedaug šaukimų naujokų biržoje per artimiausius metus.

Be jų sunku surinkti gerą komandą, tačiau „Nets“ ieško kitų būdų sustiprėti.

Nežinau, kokius žaidėjus jie pasikvietė į vasaros lygą, bet, matyt, ten „Nets“ treneriai ir vadovai stebės kandidatus, juos lygins ir vertins.

Kitaip nei Europoje, kur iš žaidėjo norima daug, NBA klubams kartais reikia krepšininko tam tikram vaidmeniui – kamuoliui atkovoti, pasigrumti po krepšiais. Tai E.Mockevičius atlieka visai gerai.

– Ar M.Kuzminskas tebėra karšta prekė NBA turguje?

– Negaliu komentuoti (kalbama, jog M.Kuzminsku domisi ir „Boston Celtics“. – Red.). Ne paslaptis, kad žaisdamas kelerius metus Eurolygoje jis patobulėjo, pasiekė gerų rezultatų ir tikriausiai galėtų parodyti dar daugiau – tai lemia ir žaidimo laikas. Suprantama, kad tokio amžiaus ir gabumų krepšininkas yra stebimas NBA klubų.

– Kokios yra A.Gudaičio galimybės patekti į „Sacramento Kings“?

– Sunku nuspėti klubo požiūrį, bet daug lems ir Artūro pasirodymas vasaros lygoje.

O jūs pats, Benai, ar planuojate ir toliau darbti Bostono klube?

Mano sutartis galioja ir kitą sezoną, tad niekas keistis neturėtų.Tačiau dabar prasidės darbas su rinktine – su „Celtics“ klubu esame sutarę, jog vasarą man palikta laisvė darbuotis su Lietuvos komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.