EUROLYGA 2023

Jonas Kazlauskas atviras: įvardijo, kas jį kamuoja labiausiai

Jonas Kazlauskas neslepia, kad labai laukia laiko, kai Lietuvos rinktinės stovykloje turės visus krepšininkus. Dabar jis priverstas verstis su gerokai trumpesniu suoleliu ir be pagrindinių aukštaūgių.

J.Kazlauskas norėtų ilgiau būti Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Kazlauskas norėtų ilgiau būti Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Kazlauskas norėtų ilgiau būti Lietuvoje.<br>M.Kulbio nuotr.
J.Kazlauskas norėtų ilgiau būti Lietuvoje.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2016, 12:17 PM, atnaujinta May 20, 2017, 8:59 AM

O šių trečiadienį tikrai prireiktų. Lietuvos rinktinės treneris pirmąjį kartą per pasiruošimą Rio olimpiadai stebės, kaip aikštėje prieš varžovus atrodo Europos vicečempionai.

18 valandą 30 minučių Klaipėdoje Lietuvos rinktinė susitiks su gerai pažįstama Naujosios Zelandijos ekipa, kuri jau ne kartą parodė, kaip galima aikštėje pritaikyti regbio elementus.

Pasirengimo starte jau įprasta, kad tikėtis gražaus krepšinio nereikėtų. Jokių išimčių neturi ir šios rungtynės.

Lietuvos rinktinės kandidatai visai neseniai pradėjo pasiruošimą, o dalis svarių krepšininkų dar nėra prisijungę prie komandos.

„Turime dar vieną blogybę be to, kad trūksta daug krepšininkų. Šiais metais labai anksti išvyksime iš Lietuvos. Įprastai mėgstu viską pasiruošti namuose, o tada šlifuoti. Dabar, deja, dėl visų aplinkybių turėsime daug darbo įdėti tada, kai prasidės rungtynės ir turnyrai. Laiku nespėtume visko pakartoti“, – problemomis dalijosi J.Kazlauskas.

Jis su savo komanda Lietuvą paliks liepos 18 dieną, kai išvyks į Madridą. Tuomet lietuviai keliaus į Argentiną, Braziliją ir galiausiai pradės Rio de Žaneiro olimpiadą.

Sugrįžta didysis krepšinis

Tačiau rinktinės bėdos neturėtų sugadinti sirgalių nuotaikų. Priežasčių žiūrėti krepšinį –  daugiau nei viena.

Trečiadienį Europos futbolo čempionate pertrauka prieš ketvirtfinalį ir laisvą vakarą J.Kazlauskas su kompanija siūlo neeilinę pramogą.

J.Kazlauskas iškart pradeda Manto Kalniečio dublerio paieškas. Reikia pamatyti, kaip atrodys sezono pabaigoje po sunkios traumos pakilęs Robertas Javtokas, ką sugeba pirmąjį kartą į rinktinės stovyklą pakviesti krepšininkai.

„Džiaugtis krepšiniu, – paklaustas, ką patartų krepšinio aistruoliams sakė J.Kazlauskas. – Į Lietuvą vėl sugrįžta didysis krepšinis. Šįkart turėsime net olimpines žaidynes. Bet dar anksti į kažką atkreipti dėmesį.“

Priversti galvoti netradiciškai

J.Kazlauskas rungtynėse su Naująja Zelandija turės išmėginti netradicinius penketus. Dabar stovykloje jis turi dvylika krepšininkų, bet jam trūksta ketvirtųjų numerių. Treneris teigė, kad čia būtų pagelbėjęs Domantas Sabonis, kuris turėjo grįžti anksčiau ar į savęs tobulinimą bei NBA vasaros lygą susitelkęs Artūras Gudaitis.

Dabar krepšinio gerbėjai ketvirtojo numerio pozicijoje matys greitą Mindaugą Kuzminską ar Edgarą Ulanovą.

Į kandidatų stovyklą dar neatvyko po NBA naujokų biržos reikalų turintis D.Sabonis bei svaiginantį sezoną su „Toronto Raptors“ sužaidęs Jonas Valančiūnas.

Nėra ir Donato Motiejūno, kuris dar negali pasakyti, ar galės rungtyniauti rinktinėje. D.Motiejūnas dabar siekia gauti naują sutartį NBA. (pataisyta: tekste buvo paminėta nugaros problema. Krepšinio agentas lrytas.lt Virginijus Bulotas teigė, kad informacija buvo klaidinga, – red.).

Trečiadienio rytą prie komandos turėjo prisijungti ir Italijos čempionu su Milano „Emporio Armani“ tapęs Mantas Kalnietis ir Kauno „Žalgirio“ lyderis Paulius Jankūnas, bet abu krepšininkai atvykti galėjo tik vakare.

Su Madrido „Real“ Ispanijos čempionu tapęs ir pernai rinktinėje žvėrišką žaidimą parodęs Jonas Mačiulis irgi negalėjo prisidėti prie ekipos. Darjušo Lavrinovičiaus istorija jau baigta – kandidatų sąraše Italijos lygos finale žaidęs aukštaūgis buvo, bet medikai jam nurodė gydytis.

„Žinoma, kad tai komplikuoja. E.Ulanovas – perimetro žaidėjas, bet aš jį statysiu į kitą poziciją, kur jis nėra pratęs žaisti. Taip pat ir M.Kuzminskas. Taip, tai komplikuoja. Mums po krepšiu trūksta ir ūgio, ir jėgos. Iš kitos pusės – kiti žaidėjai turi didelį šansą pasirodyti ir parodyti, kas yra kas. Tik gaila, kad tai – pirmosios rungtynės. Galbūt jiems dar reikia įsibėgėjimo“, – apie krepšininkų trūkumą kalbėjo treneris.

Pergalė – ne pirmoje vietoje

Paskutinį kartą Lietuvos rinktinė su Naujosios Zelandijos krepšininkais žaidė 2014 metų pasaulio čempionate. Tuomet aštuntfinalyje lietuviams prireikė puikaus J.Valančiūno žaidimo. Lietuva 76:71 nugalėjo Naująją Zelandiją, o JV surinko 35 naudingumo balus, kai pelnė 22 taškus ir atkovojo 13 kamuolių.

Naujoji Zelandija ruošiasi liepos 5-10 dienomis Filipinuose vyksiančioms atrankos į olimpiadą kovoms. Naujoji Zelandija dėl vienintelio kelialapio varžysis su Prancūzija, Turkija, Kanada, Filipinais ir Senegalu.

Tai reiškia, kad lietuvių varžovai – jau pajutę ritmą.

„Galbūt yra (nerimo, – Red.). Bet jūs spręsite pagal tai, kaip mes pasirodysime ten (olimpiadoje, – Red.), o ne per draugiškas rungtynes. Norisi laimėti ir stengsimės, bet daug svarbiau, kaip sugebėsime pasiruošti“, – sakė J.Kazlauskas.

– Treneri, ar komandos nekamuoja traumos?

– Išskyrus tai, kad Deividas Gailius rungtyniaus su sulaužyta nosimi, problemų neturime.

– O kaip Roberto Javtoko kojos skausmai?

– Jam galbūt dar nėra pakankamai pasibaigusi reabilitacija, bet jis ir „Žalgiryje“ žaidė su skausmais. Situacija pagerėjusi, bet dar ne šimtaprocentinė.

–  Dirbate kartu jau daugiau nei savaitę. Kaip vertinate šį etapą?

– Nauji žaidėjai gerokai patobulėjo, bet gaila, kad trūksta daug krepšininkų. Praktiškai neturime ketvirtosios pozicijos krepšininkų. Kažkiek planavome, kad pradžioje bus kitaip, bet D.Sabonis dėl aplinkybių vėluoja. Nėra ir A.Gudaičio. Jeigu jie būtų buvę, būtume dirbę taip, kaip planavome.

– Kam ketinate patikėti darbą ketvirtojoje pozicijoje?

– Dar anksti kalbėti. Dabar versimės su M.Kuzminsku, E.Ulanovu. Ta pozicija jam bus neįprasta, bet reikia išsisukti iš situacijos. Varžovai gerai pasirengę, nes jų laukia atranka, o mes dar tik pradedame. Šį etapą skyrėme individualiam darbui ir daug derinių nekartojome, taip kad... Pradžioje norime pamatyti, kas yra kas.

– Turite naujokų. Kaip jiems sekasi?

–  Viskas paaiškės per rungtynes. Visi nori atvykti į rinktinę ir gerai dirbti, todėl čia problemų neturime. Bet ir šiandieną jiems akcentavau, kad svarbu, kaip jie susitvarkys su pirmuoju jauduliu. Atsakomybė čia kitokia nei jie įpratę klubuose. Svarbu, kaip jie įsilies į komandos gretas. Prireiks daugiau nei vienerių rungtynių, bet tai bus pagrindinė jų užduotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.