EUROLYGA 2023

Į rinktinę grįžęs Mantas Kalnietis – vėl bebaimis: įvyko lūžis

Mantas Kalnietis išgyveno banguotą sezoną. Su Lietuvos rinktine Europos vicečempionu tapęs pirmasis Jono Kazlausko pasirinkimas trečiadienio vakarą vėl prisijungė prie komandos. Sunkiai sezoną Kauno „Žalgiryje“ pradėjęs 29 metų įžaidėjas persikėlė į Milano „Emporio Armani“, kur turėjo labai sudėtingų akimirkų, bet galiausiai viską užbaigė sėkmingai – iškovojo du trofėjus. Įvykęs psichologinis lūžis staigiai sugrąžino tą M.Kalnietį, kokį buvome įpratę matyti.

M.Kalnietis teigė, kad jau nejaučia kontakto baimės.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kalnietis teigė, kad jau nejaučia kontakto baimės.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kalnietis teigė, kad jau nejaučia kontakto baimės.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kalnietis teigė, kad jau nejaučia kontakto baimės.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kalnietis teigė, kad jau nejaučia kontakto baimės.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kalnietis teigė, kad jau nejaučia kontakto baimės.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 30, 2016, 5:43 PM, atnaujinta May 20, 2017, 5:40 AM

M.Kalnietis tapo čempionu, spėjo šiek tiek pailsėti ir ketvirtadienio vakarą jau pats judėjo treniruotėje.

„Kaip visada sakau – ne raumenys turi pailsėti, o galva. Tų dienų užteko ir dabar vėl kibsime į darbus“, – sakė M.Kalnietis.

Toliau ieško dublerio

Jo pavardė dar net neatvykus į rinktinę atsidūrė antraštėse. J.Kazlauskui jau tradiciškai tenka spręsti klausimą, kas aikštėje keis M.Kalnietį ir galų gale, kas taps ta pamaina, kuri perims iš įžaidėjo visą naštą?

Lietuvos rinktinėje šįkart tai mėgins padaryti į rinktinės stovyklą pakviesti Vaidas Kariniauskas, Marius Grigonis ir Mindaugas Girdžiūnas.

Ir kol amžinosios paieškos tęsiasi, visa našta gula ant M.Kalniečio pečių.

„Klubai yra klubai, o rinktinė – rinktinė. Čia viskas vyksta kitaip. Treneris ieško ir atsirinko tuos kandidatus, kurių nebuvo komandoje. Jis turi viziją, o kaip jiems seksis – priklauso nuo jų“, – vertinti naujokų nesiryžo M.Kalnietis.

Išgaravo baimės

M.Kalnietis sezoną užbaigė pakilia nata, bet iki to laiko turėjo rimtų sunkumų. Kai Kauno „Žalgiris“ paskelbė, kad komanda turės geriausią Lietuvos įžaidėją, kuris diriguos kitiems pajėgiems šalies krepšininkams, sirgalių lūkesčiai pramušė lubas.

Bet tada visi aikštėje išvydo visai kitokį vaizdą. J.Kazlausko rinktinę tvirtai už vadžių tampęs įžaidėjas „Žalgiryje“ buvo tarsi pervargęs.

M.Kalnietis su „Žalgiriu“ patyrė nemažai antausių. Eurolygoje 50:80 pralaimėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ klubui, tada 82:88 LKL čempionate nusileido Kėdainių „Nevėžiui“.

Įžaidėjas matė, kaip trenerio posto netenka Gintaras Krapikas, o „Žalgiriui“ vadovauti pradeda Šarūnas Jasikevičius.

Bet ilgai dirbti su Šaru jam neteko. „Emporio Armani“ pateikė pasiūlymą „Žalgiriui“ ir M.Kalnietis išvyko.

„Mano žaidimas netenkino nei manęs, nei klubo. Aš pats nesijaučiau gerai, jaučiausi negerai“, – tada sakė M.Kalnietis.

Ar jis jau atsigavo?

„Patys visi rašėt, kad buvau mažai agresyvus ir antroje sezono pusėje man pavyko išnaudoti savo stipriąsias puses: greitį, veržlumą, šuolį. Padėjo ir italų, ir lietuvių daktarai. Man pavyko visiškai panaikinti skausmus ir užmiršau, ką reiškia kontakto baimė. Tai buvo vienas svarbiausių veiksnių, kodėl sezono pabaigoje pavyko demonstruoti geresnį krepšinį“, – sakė M.Kalnietis.

Sulaukė daug kritikos

Išvykęs į Milaną M.Kalnietis sužaidė puikų mačų, bet ten jį pasivijo prasto žaidimo šešėlis. Italai tikėjosi, kad šis iškart rodys auksinį žaidimą. Kai to greit nepamatė, M.Kalnietį ėmė maišyti su žemėmis.

Pūlinys trūko, kai „Emporio Armani“ 50:64 pralaimėjo „Enel Brindisi“ komandai. Ekipai, kuriai pralaimėti nebuvo galima. M.Kalnietis tada pelnė 7 taškus, bet padarė 7 klaidas.

Krepšinio analitikas Werther Pedrazzi piktinosi: „M.Kalniečio gynyba nėra verta net pusės Andrea Cinciarini kojos.

„Gazetta dello Sport“ žurnalistas Vincenczo di Schiavi rašė: „Lietuvis nejaučia komandos, nejaučia ritmo ir pats nežaidžia ritmingai. Jis turėtų būti pagrindiniu įžaidėju, bet Kalnietį sunku panaudoti netgi kaip A.Cianciarini pamainą. Komanda neturi lyderio ir tai problema.“

M.Kalnietis Italijoje tada buvo sužaidęs 8 mačus, vidutiniškai rinko 6,8 taško ir darydavo 2,6 klaidos. Atrodė, kad dar Kaune pasakyti žodžiai, jog nepasitiki savimi, jį pasivijo ir Italijoje.

„Nebuvo taip, kad labai savimi abejočiau, bet po ankstesnių traumų nebuvau atgavęs psichologinio pasitikėjimo. O Italijoje antrojoje sezono pusėje pradėjau žaisti agresyvesnį krepšinį“, – prisiminė krepšininkas.

Jau žaidžia taip, kaip ir norėjo

Vėliau kreivė ėmė kilti ir M.Kalnietis svariai prisidėjo prie to, kad „Emporio Armani“ pasiekė finalą ir galiausiai jame palaužė Darjušą Lavrinovičių ir Rimantą Kaukėną turinčią Emilijos Redžo „Grissin Bon“.

Panašu, kad M.Kalnietis į rinktinę sugrįžo toks, kokį J.Kazlauskas jį išleido – energingas ir nusiteikęs dar vienam rimtam žygiui.

„Įžaidėjui įsilieti į komandą viduryje sezono nėra lengva. Pirmą kartą patekau į komandą, kur tokia didelė konkurencija, kur tiek žaidėjų nori išsikovoti minutes. Teko praeiti tą kelią. Aš irgi nebūčiau patenkintas, jeigu kažkas atvyktų viduryje sezono ir kėsintųsi į tavo vietą. Buvo ir nuopolių, ir pakilimų. Sezono pabaigoje pavyko rasti tą vietą, ramybę ir pasitikėjimą savimi. Pradėjau žaisti taip, kaip norėčiau pats ir kiti“, – sakė M.Kalnietis.

Sprendimas, kurio nesigaili

– Italijos spauda dabar rašo, kad kitą sezoną Milane tęsis ta kova dėl vietų. Gal jau žinote, kaip pakryps jūsų karjera?

– Daug ką rašo. Nuo manęs tie dalykai nepriklauso. Mano sutartis – garantuota. Kai su klubo vadovais atsisveikinau, sakė: „Iki rudens“. Tai turbūt grįšiu. 

– Išvykimas iš „Žalgirio“ buvo emocingas. Ar pažvelgus atgal galima sakyti, kad sprendimas – teisingas?

– Sunku pasakyti, kaip būtų. Sprendimus visada priimu pats, kad nereikėtų kažko kaltinti. Nežinau, kaip būtų nutikę ir kokia būtų sezono antra pusė „Žalgiryje“. Pasirinkau sprendimą ir tikiu juo. Esu patenkintas tuo, kas vyksta. 

– Italijos lygos finale matėte ir neįtikėtiną R.Kaukėno žaidimą. Iš kur jis semiasi tiek energijos?

– Visas pasaulis spėlioja. Galiu patvirtinti, kad jis žaidė įspūdingai. Man teko jį dengti ir jis bėgioja, kaip nenormalus. Nėra taip, kad jis gauna laisvą metimą ir jį pataiko. Ne, jis bėgioja lyg išprotėjęs visas 40 minučių. Jo komandos draugai neturi atsakymo, tad man sunku pasakyti.

– Ar penktadienį per rungtynes su Tunisu sirgaliai galės jus pamatyti?

– Abejoju. Aš ką tik iš pliažo atėjęs (pažiūrėjo į šlepetes ir ėmė juoktis). Dabar bus pirma mano treniruotė ir abejoju, ar treneris lieps žaisti.

– Paulius Jankūnas sakė, kad darė mankštas. O jūs?

– Darė mankštas (juokiasi). Nieko nedariau. Laiko daug nebuvo. Svarbiausia buvo pabėgti nuo sporto. Dar yra laiko ir mus greitai sugrąžins į tą ritmą, kokiame esame įpratę būti. 

– Ar bus lengviau įsilieti, nes nebuvo didesnės pertraukos?

– Net nežinau tų dalykų. Nemanau, kad bus kažkas ypatingo. Ne pirmas kartas, kai poilsio ne tiek ir daug. Prieš ketverius metus turėjome žaisti atrankos turnyre ir dabar džiaugiamės, kad jos nėra. Ne pirmas kartas. Porą dienų raumenis po treniruočių paskaudės, bet nieko tokio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?