EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio problemai – gydomosios injekcijos Palangoje

Mindaugas Kuzminskas gynėsi tarsi Jamesas Hardenas: nedėjo pastangų, pakankamai lėtai kėlė rankas. Taip juokėmės kartu su kolega, kai stebėjome Lietuvos rinktinės nario judesius krepšinio aikštėje. Galiausiai vienas devynmetis vos jo neprigavo, kai atliko keletą klaidinančių judesių. Vaikino, kurio blauzdas dengė sportiniai šortai, pastangos buvo įvertintos pagyrimu. Ir bloku.

Broliai Kuzminskai stovykloje šįkart sulaukė daugiau vaikų.<br>M.Suslavičiaus nuotr.
Broliai Kuzminskai stovykloje šįkart sulaukė daugiau vaikų.<br>M.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-30 13:58, atnaujinta 2017-05-20 06:01

Sunku nuspėti, kaip tokia M.Kuzminsko gynybą įvertintų Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

Žinoma, tai – pokštas.

Leidžia pajusti tikrą krepšinio ritmą

M.Kuzminskas po trečiadienio rungtynių ilsėtis nuo krepšinio neturėjo kada. Lietuvos rinktinė 88:58 sutriuškino Naujosios Zelandijos krepšininkus ir pergalingai pradėjo draugiškų rungtynių seriją.

O ketvirtadienio rytą M.Kuzminskas jau dirbo salėje kartu su savo broliu Sauliumi. Čia jie mokė krepšinį pamilusius vaikus, kurie jau ne pirmi metai rinkosi brolių Kuzminskų krepšinio stovykloje. Ją jie rengė kartu su šv. Ignaco Lojolos kolegija. 

„Kuo daugiau žmonių darys tokias stovyklas, tuo geriau. Vietoj to, kad vaikai vasarą būtų kiemuose ar gatvėse, dabar jie kasdien treniruojasi po du kartus, sveikai maitinasi. Trečiadienį jiems pavyko gyvai pamatyti Lietuvos rinktinės rungtynes. Kai kuriems – pirmąjį kartą“, – sakė M.Kuzminskas.

Vaikams kone smagiausia treniruotės dalimi ir tapo momentas, kai krepšio link teko veržtis būtent pro M.Kuzminską, kuriam yra tekę stabdyti ne vieną aukščiausio lygio žaidėją.

Buvo tokių, kuriems pavyko pataikyti. Buvo ir tokių, kuriems M.Kuzminskas išrašė blokų. Profilaktiškai.

O tada M.Kuzminskas duodavo ir patarimų.

Stovykla plečiasi

Su stovykloje dirbo ir daugiausia jai laiko skiriantis Mindaugo brolis Saulius. Taip pat – krepšininkas Povilas Čukinas ir fizinio rengimo treneris Rėjus Pociūnas.

Jeigu Jonas Valančiūnas ar Donatas Motiejūnas orientuojasi į jaunimo rinktinės žaidėjus, tai Kuzminskai stovyklą rengia vaikams. Jie priėmė 9-13 metų vaikus, o kitą savaitę dirbs ir vyresni.

„Šiemet buvo labai daug norinčių. Negalėjome priimti visų, o turime po dvi pamainas. Galėjome surinkti gal dar daugiau, bet nukentėtų kokybė. Pavyko surinkti maksimalų skaičių: po 15 vaikų vienoje ir kitoje stovyklose. Dirbam su visais. Pernai susitelkėme į centrų stovyklą, bet tai buvo klaida, nes vaikams įdomu ne tik pratimai. Jiems patinka pažaisti, varytis kamuolį, kovoti vieni su kitais. Dabar yra įvairių pozicijų vaikams ir jiems įdomiau žaisti penki prieš penkis“, – šypsojosi M.Kuzminskas.

Vaikai ir prajuokina

Jam teko ir ne kartą raminti įsiaudrinusius vaikus. Štai per vieną pratimą jie mėtė nuo tritaškių linijos: trys komandos kovojo, kuri greičiau sumes metimus. Kai vieno berniuko metimas išmušė kito kamuolį iš lanko, keletas ėmė šaukti.

„Viskas gerai, viskas gerai“, – juokdamasis ramino M.Kuzminskas.

Vaikų aistros jo nė kiek nevargina.

„Asmeniškai pravesti pamokėles, pabendrauti – smagu. Man ir pačiam patinka vaikai“, – pridūrė jis.

M.Kuzminskas per treniruotę labai dažnai juokėsi. Vieni kiti vaikų nesutarimai dabar atrodo juokingai.

„Vaikai ateina, vieni kitus skundžia, nes jaunesnių neįleidžia į kambarį, ar kažkas nusikeikė. Treniruotės vyksta apie porą valandų ir jie turėtų būti išsikrovę, bet grįžę vis tiek nori prie jūros, žaisti slėpynių, laksto. Baterijos nesibaigia“, – juokėsi M.Kuzminskas.

Treneriu dirbti nenorėtų

26 metų M.Kuzminskui prieš akis dar visa karjera. Ir geriausi metai, kaip sako jis pats. Ateityje treneriu dirbti jis nenorėtų, nors sako: „Niekada nesakyk niekada“.

„Keista, kai prieina vaikas ir sako: „Treneri, kaip man daryti pratimą?“. Keistai jaučiuosi, nes aš joks treneris. Tiesiog žaidimo patirtis ir pas kitus, ir pas mane – nemaža, todėl galima daug suteikti, – sakė M.Kuzminskas. – Neplanuoju, nes nemanau, kad tai – man. Asmeniškai pravesti pamokėles – smagu.“

Trenerio kelias labiau priimtinesnis Mindaugo broliui Sauliui.

„Jis ir dabar individualiai treniruoja vaikus. Turi nemažą grupę. Dalis čia esančių yra vaikai, su kuriais jis dirba ir sezono metu. Bet jis nori individualiai dirbti“, – sakė M.Kuzminskas.

Naudinga krepšiniui

Lietuva įpratusi girtis puikiu komandiniu krepšiniu, kuris stebina visą pasaulį. Bet pasaulinės tendencijos spaudžia ir mūsų šalį – reikia ruošti ne tik komandinio žaidimo virtuozus, bet ir individualiai labai pajėgius žaidėjus.

„Lietuvos krepšiniui dažnai trūksta to individualaus darbo. Amerikoje daugiau dirbama individualiai. Dėl to aukščiausiame lygyje gal ir nėra tų krepšininkų, kiek būdavo anksčiau. Mūsų rinktinė rodo puikius rezultatus, bet individualiai itin stiprių žaidėjų tarsi nėra. Nesakau, kad darysime perversmą, bet dalelė individualaus darbo turi būti“, – sakė M.Kuzminskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.