EUROLYGA 2023

Serbija pratrūko ant FIBA: griausite ir Lietuvos čempionatą?

Serbijos krepšinio federacijos prezidentas, politinės partijos „Demokratska Stanka“ vadovas bei Belgrado meras Draganas Dilas ilgai tylėjo. Laukė, stebėjo ir tylėjo, kai šių metų kovą „FIBA-Europe“ pradėjo aršų puolimą prieš visas federacijas ir klubus, kurie siekė bendradarbiauti su komercine Eurolygos organizacija, rengiančia Eurolygos ir Europos taurės turnyrus.

Serbijos ir Lietuvos krepšinio rinktinių mačas.<br>AFP nuotr.
Serbijos ir Lietuvos krepšinio rinktinių mačas.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2016, 7:50 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:01 AM

Tylėjo jis ir nuolankiai sutiko vykdyti visus FIBA reikalavimus susipykti su Eurolyga tik tam, kad nacionalinės komandos nebūtų diskvalifikuotos iš tarptautinių čempionatų ir olimpiados. Sankcijų grėsmės priremtas D.Dilas sutiko net imtis botago prieš savo šalies krepšinio klubus, tačiau kantrybės taurę perpildė šią savaitę paskelbti Europos taurės turnyre ir naujai kuriamoje FIBA Čempionų lygoje žaisiančių komandų sąrašai.

Sunervino D.Dilą ir dar vienas FIBA laiškas, kuriame buvo reikalaujama iš savo čempionatų diskvalifikuoti visas komandas, kurios sutiko varžytis Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre. Greičiausiai, panašų laišką turi gauti ir Lietuvos krepšinio federacija – šią savaitę Eurolyga tik patvirtino, kad jos varžybose kovos Vilniaus „Lietuvos rytas“.

Tad Serbijos krepšinio federacijos vadovas, kurio moterų krepšinio rinktinė Europos reitinge užima pirmąją vietą, o Serbijos vyrų nacionalinė ekipa – pasaulyje yra šešta, o Europoje – antra, viešai atsakė „FIBA Europe“ organizacijai ir jos Vykdančiajam direktoriui Kamilui Novakui.

Pradžioje D.Dilas patvirtino, kad iš federacijos gretų dėl dalyvavimo Europos taurėje šalinamas Belgrado „Partizan“, tačiau jau po to užsipuolė griovimu užsiimančia FIBA – ar ji tikrai pasiruošusi naikinti stipriausių valstybių čempionatus.

Tad D.Dilo laiškas „FIBA Europe“:

„Ponas Kamilai Novakai, į Jūsų atsiųstą laišką su klausimu apie sankcijas prieš tuos klubus, kurie sutiko žaisti Europos taurės turnyre, aš tik noriu priminti, kad Serbijos krepšinio federacija (KSS) dar balandžio 19 dieną priėmė nutarimą ir pateikė jį jums, kuriame aiškiai parašyta apie tai, kad kiekviena komanda, pamynusi „FIBA Europe“ reikalavimą, automatiškai diskvalifikuojama.

Tad mes jau seniai Jums atsakėme į Jūsų šių dienų klausimą, kokie žingsniai bus ar yra žengiami klubams-pažeidėjams.

Tačiau dabar aš Jums ir „FIBA Europe“ vadovybei norėčiau užduoti kelis bendrus klausimus.

Jau labai aiškiai matosi, kad visi klubai, kurie norėjo žaisti Europos taurės turnyre, šia galimybe pasinaudojo.

Tik Prancūzijos ekipos ir vienas Serbijos klubas – „Mega Leks“ šia galimybe negalėjo pasinaudoti ir jie tapo išimtimi. Jau dabar aiškiai galime matyti ir pasakyti, kad „FIBA Europe“ kare su Eurolyga patyrė visišką pralaimėjimą. Tad mano klausimas: kokių žingsnių toliau imsis „FIBa Europe“?

Ar ši organizacija ir toliau sukiš galvą į smėlį ir vaidins, kad nieko neatsitiko, ar vis dėlto, matydama šių dienų realijas, atsisakys tos politikos, kuri griauna visą Europos krepšinį.

Ar ir toliau bus vykdoma diskvalifikacijų, bauginimo noro nubausti visus ir viską politika, kuri sugriaus pačius geriausius Europos nacionalinius čempionatus: norite, kad neliktų Ispanijos, Italijos, Lietuvos, Graikijos, Rusijos ir Serbijos krepšinio pirmenybių? Juk be stipriausių Eurolygoje ir Europos taurėje kovojančių komandų, nacionaliniai čempionatai taps nykūs ir nereikalingi.

Ką darote Jūs ir „FIBA Europe“ bei viski kiti likę FIBA organizacijos valdininkai šioje sunkioje situacijoje? Ar jaučiate asmeninę atsakomybę už tragišką situaciją Europos krepšinyje ir kokie būsimi Jūsų žingsniai?

Su viltimi, kad labai greitai išsispręs ši tragiška ir paini situacija, Serbijos krepšinio federacijos prezidentas D.Dilas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.