EUROLYGA 2023

Krepšinio olimpinė atranka. Pirmyn, Europa!

Teisę dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių krepšinio turnyre jau turi keturios Amerikos ir tik dvi Europos šalių rinktinės. Tačiau europiečiai nesutinka taikytis su atsiliekančiųjų vaidmeniu ir šią savaitę vykstančiuose atrankos turnyruose bando iškovoti visus tris likusius kelialapius.

Latvijos krepšinio rinktinė kovoja dėl vienintelio kelialapio į Rio varžybose Serbijoje<br>AFP nuotr.
Latvijos krepšinio rinktinė kovoja dėl vienintelio kelialapio į Rio varžybose Serbijoje<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2016-07-07 19:18, atnaujinta 2017-05-19 13:59

Azija ir Afrika iškrito

Į atrankos turnyrų pusfinalį pateko visos aštuonios Senojo žemyno šalių rinktinės, o pirmajame etape žaisdami su kitų žemynų komandomis europiečiai laimėjo 11 iš 12 rungtynių. Silpnoji grandis buvo Turkijos komanda. Ji Maniloje nusileido Kanados rinktinei.

Belgrado ir Turino turnyruose žaidžia po tris Europos komandas. Po dvi pergales šiuose turnyruose iškovojo Serbijos, Latvijos, Italijos ir Graikijos rinktinės.

Belgrado turnyro pusfinalyje penktadienį žais Serbija – Čekija ir Latvija – Puerto Rikas, Turino turnyro pusfinalyje susitiks Italija – Meksika ir Graikija – Kroatija.

Manilos turnyre po dvi pergales pasiekė Prancūzijos ir Kanados krepšininkai. Šeštadienį pusfinalyje prancūzai žais su Turkijos rinktine, kanadiečiai – su Naujosios Zelandijos komanda. Belgrado ir Turino turnyrų finalai vyks šeštadienį, Manilos turnyro – sekmadienį. Kelialapius į Rio de Žaneirą iškovos tik visų trijų turnyrų nugalėtojai.

Jau po pirmojo etapo iš kovos pasitraukė visos trys Azijos (Japonija, Iranas ir Filipinai) ir visos trys Afrikos (Angola, Tunisas ir Senegalas) komandos.

Latviai „kovojo vyriškai“

Europiečių pranašumas prieš kitų žemynų atstovus keliuose mačuose buvo milžiniškas. Didžiausiu skirtumu baigėsi Belgrade vykusios rungtynės, kuriose Latvijos krepšininkai sutriuškino Japonijos komandą net 88:48.

Vis dėlto latviams daug svarbesnė buvo kita pergalė. Įveikę Čekijos rinktinę 71:59, Ainaro Bagatskio auklėtiniai užsitikrino pirmąją vietą grupėje ir išvengė dvikovos pusfinalyje su turnyro šeimininke Serbijos komanda.

„Tai buvo tikra kova, – apie mūšį su čekais kalbėjo labiausiai patyręs Latvijos rinktinės žaidėjas Janis Blūmas. – Kovojome vyriškai ir žaidėme gerai. Buvo pakilimų ir nuosmukių, bet visą laiką kontroliavome žaidimą“.

Tiesa, latviams labai padėjo keli prieštaringi teisėjų sprendimai, ypač techninės pražangos Jiri Welschui ir Tomašui Satoransky. Abu Čekijos krepšininkai buvo nubausti iškart po to, kai teisėjai neužfiksavo akivaizdžių taisyklių pažeidimų, kuriuos padarė Latvijos rinktinės žaidėjai. Tokių dovanų gavę latviai greitai padidino skirtumą nuo 1 iki 10 taškų (63:53).

„Teisėjai baudė abi komandas, mes irgi nesupratome kai kurių sprendimų“, – tvirtino J.Blūmas.

Latvių užduotis pusfinalyje gali būti palengvinta, nes jų varžovės Puerto Riko komandos lyderis Jose Juanas Barea praėjusio mačo nebaigė dėl traumos. Tiesa, J.J.Barea nuramino savo aistruolius „Twitter“ paskyroje paskelbęs žinutę, kad jokie skausmai jam nesutrukdys žengti į aikštę.

Serbai svečių neskriaudė

Belgrado turnyro favoritė Serbijos rinktinė pirmajame etape varžovų smarkiai neskriaudė ir laimėjo mažesniu skirtumu. Šeimininkai Puerto Riko komandą nugalėjo 87:81 (serbai pirmavo net 20 taškų, bet paskutinę atkarpą pralaimėjo 0:14), Angolos ekipą įveikė 83:60.

Treneriui Aleksandarui Džordževičiui to užteko, kad būtų visiškai patenkintas: „Einame į priekį pakėlę galvą. Mūsų rezultatai geri, o visi krepšininkai nori laimėti“.

A.Džordževičius jau sulaukė ir klausimų apie galimą finalo varžovę Latvijos rinktinę. „Negalvoju apie finalą, kol nežaidėme pusfinalio, – atsakė serbų treneris. – Latvijos rinktinės žaidžia gražiai. Tą sakiau pernai per Europos čempionatą, tą galiu pakartoti dabar. Jie tiki savo žaidimo sistema ir tai padeda jiems laimėti“.

Naujas italų veidas

Po pirmojo etapo tvirtai jaučiasi ir Turino turnyro šeimininkė Italijos rinktinė – vienintelė komanda, kuriai dėl olimpinio tikslo pavyko suburti visus geriausius krepšininkus.

Tiesa, nors žaidėjai liko tie patys, „mėlynųjų“ veidas ženkliai pasikeitė. Anksčiau, treniruojant Simone Pianigiani, italai pasižymėjo audringu puolimu, o šiame atrankos turnyre pelnė labai nedaug taškų: Tuniso rinktinę įveikė 68:41, Kroatijos komandą nugalėjo 67:60.

„Mūsų puolimas stringa, bet mes gerai ginamės, o treneris Ettore Messina labiausiai akcentuoja gynybą, – paaiškino Italijos rinktinės puolimo lyderis Danilo Gallinari. – Treneris nori, kad rezultatus lemtų ne metimų taiklumas. Mūsų pagrindinis ginklas privalo būti intensyvi gynyba“.

Kad ir koks būtų žaidimo stilius, svarbiausia, kad jis padėtų laimėti.

„Ši komanda brendo ne vienerius metus. Anksčiau patyrėme daug nusivylimų, bet dabar atėjo laikas skinti vaisius. Visi susirinkome, esame sveiki, jaučiamės puikiai, turime puikius trenerius, kurie mus visą mėnesį rengė šiam turnyrui. Dabar mus nuo tikslo skiria tik dvejos rungtynės“, – sakė Italijos rinktinės žaidėjas Danielis Hackettas.

Pirmoji iš dviejų likusių kliūčių neturėtų būti sudėtinga. Be Gustavo Ayono žaidžianti Meksikos rinktinė, su kuria italai susitiks pusfinalyje, neatrodo labai galingai. Tačiau finale žaisti su Graikijos arba Kroatijos komanda nebus paprasta. Nors šios ekipos atvyko nestipriausių sudėčių, be kovos olimpinio kelialapio neatiduos.

Silpnoji Europos grandis

Europos garbės neapgynusi Turkijos rinktinė Manilos turnyro pirmajame ture pralaimėjo Kanados komandai 69:77. „12 milžinų“ patyrė dvigubą smūgį, nes dvikovos su kanadiečiais ketvirtajame kėlinyje čiurnos traumą patyrė vienas svarbiausių žaidėjų Cedi Osmanas. Jis olimpiniame atrankos turnyre padėti komandai nebegalės.

„Mums nuo pirmųjų minučių nepavyko pulti. Visi mūsų puolimo lyderiai žaidė blogai, nepataikėme net baudos metimų, o Bobby Dixonas sužaidė blogiausias rungtynes nuo tada, kai jį pirmą kartą pamačiau“, – baisėjosi Turkijos komandos treneris Erginas Atamanas. Jo paminėtas natūralizuotas amerikietis B.Dixonas nepataikė nė vieno iš 8 metimų ir pelnė vos 1 tašką.

B.Dixonas taikiklį suderino tik rungtynių su Senegalo rinktine ketvirtajame kėlinyje. Per tris su puse kėlinio vos 3 iš 18 metimų pataikęs amerikietis, paskutinėje mačo dalyje pratrūko ir išplėšė Turkijos rinktinei sunkią pergalę 68:62. Turkų didvyris B.Dixonas per paskutines 4 min. pelnė 15 taškų, o iš viso – 23.

Vis dėlto pusfinalyje vieno žaidėjo pastangų bus per mažai. Kitose rungtynėse reikės kovoti ne su afrikiečiais, o su Tony Parkeriu, Boris Diaw, Nando De Colo ir kitomis Prancūzijos ekipos žvaigždėmis.

Nemaloni Filipinų staigmena

Du iš trijų atrankos turnyrų vyksta Europoje, o dar šešios komandos kovojo Filipinuose. Ten jau pirmajame etape nesėkmę patyrė šeimininkų komanda.

Filipiniečiai labai gerai žaidė pirmosiose rungtynėse, kuriose po lygios kovos nusileido Prancūzijos ekipai 84:93.

„Galite didžiuotis savo komanda. Ji žaidė puikiai ir mums buvo labai sunku“, – vietos žurnalistams Filipinų krepšininkus gyrė „mėlynųjų“ žvaigždė Tony Parkeris.

Tačiau po antrųjų rungtynių filipiniečiai nebeturėjo kuo didžiuotis. Šeimininkai žaidė prastai ir pralaimėjo Naujosios Zelandijos rinktinei 80:89. Filipinų komandą gelbėti bandė tik natūralizuotas amerikietis Andray Blatche‘as, pelnęs 30 taškų. Tačiau jis komandos draugų pagalbos nesulaukė.

„Skaudu. Nenusiteikėme šimtu procentų, – tvirtino Filipinų rinktinės emocinis lyderis Marcas Pingrisas. – Galvojome, kad esame stipresni ir manėme, kad laimėsime. Tai – mums gera pamoka. Varžovai labiau troško pergalės, jie kovojo net dėl bevitiškų kamuolių“.

„Nežaidėme taip, kaip mokame, todėl ir pralaimėjome“, – sakė Filipinų rinktinės treneris amerikietis Tabas Baldwinas, kuris anksčiau ilgai dirbo Naujojoje Zelandijoje ir turi šios šalies pilietybę.

Lietuviai laukia varžovų

Teisę rungtyniauti Rio de Žaneire jau turi devynios komandos. Kovo mėnesį buvo ištraukti burtai, per kuriuos paaiškėjo, kad olimpinio vyrų krepšinio turnyro A grupėje žais JAV, Venesuela, Kinija ir Australija, B grupėje – Brazilija, Argentina, Ispanija, Nigerija ir Lietuva.

Šios komandos paskutiniuosius varžovus sužinos pasibaigus atrankos turnyrams.

Olimpinis vyrų krepšinio turnyras prasidės rugpjūčio 6 dieną, medaliai bus išdalinti rugpjūčio 21 dieną.

Pirmojo etapo grupių rikiuotė

Belgrado turnyras

A grupė: 1. Serbija – 2 ir 0, 2. Puerto Rikas – 1 ir 1, 3. Angola – 0 ir 2.

B grupė: 1. Latvija – 2 ir 0, 2. Čekija – 1 ir 1, 3. Japonija – 0 ir 2.

Pusfinalyje žais: Serbija – Čekija, Latvija – Puerto Rikas.

Turino turnyras

A grupė: 1. Graikija – 2 ir 0, 2. Meksika – 1 ir 1, 3. Iranas – 0 ir 2.

B grupė: 1. Italija – 2 ir 0, 2. Kroatija – 1 ir 1, 3. Tunisas – 0 ir 2.

Pusfinalyje žais: Italija – Meksika, Graikija – Kroatija.

Manilos turnyras

A grupė: 1. Kanada – 2 ir 0, 2. Turkija – 1 ir 1, 3. Senegalas – 0 ir 2.

B grupė: 1. Prancūzija – 2 ir 0, 2. Naujoji Zelandija – 1 ir 1, 3. Filipinai – 0 ir 2.

Pusfinalyje žais: Kanada – Naujoji Zelandija, Prancūzija – Turkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.