EUROLYGA 2023

Lietuvos treniruotes pratęs Baltarusija: kokie tai varžovai?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė šią vasarą sužaidė jau ketverias rungtynes, kurios veikiausiai buvo gerokai lengvesnės nei kasdienės treniruotės. Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms besirengiantys Lietuvos krepšininkai net neprakaituodami sutriuškino Naujosios Zelandijos, Tuniso, Venesuelos ir Nyderlandų komandas.

Lietuvos rinktinė triuškina varžovus lengvose rungtynėse.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos rinktinė triuškina varžovus lengvose rungtynėse.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 14, 2016, 2:34 PM, atnaujinta May 18, 2017, 9:57 PM

Į treniruotes panašių rungtynių seriją Lietuvos krepšininkai baigs ketvirtadienį. Jų penktoji varžovė – Baltarusijos rinktinė, kuri rengiasi paskutinę vasaros dieną prasidėsiančiam Europos pirmenybių atrankos turnyrui.

Baltarusijos rinktinė į Lietuvą atvyko beveik geriausios sudėties. Šiais metais nacionalinės komandos treneriu dirbti pradėjusiam Aliaksandrui Krucikavui trūksta tik dviejų galingų priekinės linijos žaidėjų: Vladzimiro Veramejenkos (praėjusį sezoną žaidė Italijos vicečempionu tapusiame Emilijos Redžo „Grissin Bon“ klube) ir Arciomo Parachovskio (atstovavo Jungtinės lygos vicečempionui Kazanės „Uniks“). Treneris tikisi, kad abu legionieriai prisidės per Europos pirmenybių atrankos turnyrą, bet šimtaprocentės garantijos nėra. Juo labiau kad V.Veramejenka pastarąjį kartą rinktinės aprangą vilkėjo labai seniai – 2007 metais.

O kol kas baltarusių sudėtis atrodo kukliai. A.Krucikavui daugiausia tenka remtis dviejų stipriausių Baltarusijos klubų – Minsko „Cmoki“ ir „Grodna-93“ – krepšininkais, o vienintelis legionierius yra praėjusį sezoną „Lulea“ komandoje (Švedija) žaidęs Mikita Meščerakovas.

M.Meščerakovas per šią vasarą žaistas rungtynes buvo vienas svarbiausių rinktinės krepšininkų. Kartu su juo komandos branduolį sudarė prieš kelis sezonus „Šiauliuose“ žaidęs Vitalis Liutyčius, Aliaksandras Semianiukas (abu iš „Cmoki“) ir Kirylas Sitnikas („Grodna-93“).

Baltarusijos komanda šią vasarą jau žaidė nemažai rungtynių. Baltarusiai pirmąją treniruočių stovyklą pradėjo dar gegužės pabaigoje, o birželį viešėjo Lenkijoje ir Kinijoje. Lenkijoje baltarusiai žaidė trejas rungtynes su komanda, sudaryta iš JAV studentų. Įveikti šią ekipą pavyko tik kartą.

Kinijoje baltarusiai dalyvavo aštuonių komandų turnyre ir užėmė septintą vietą. Baltarusijos krepšininkai dukart nugalėjo Japonijos rinktinę, bet pralaimėjo Naujosios Zelandijos rinktinei ir rezervinėms Kinijos bei Makedonijos rinktinėms.

Po šios išvykos krepšininkai gavo porą savaičių atostogų, o truputį pailsėję pradėjo antrąją stovyklą, kurios pirmoji dalis yra išvyka į Lietuvą.

Mūsų šalyje pietryčių kaimynai šią savaitę sužaidė dvejas rungtynes su tais pačiais varžovais, kuriuos egzaminavo Lietuvos krepšininkai. Lietuviai pasiekė dvi triuškinamas pergales, o baltarusiai neturėjo kuo džiaugtis. Jie pralaimėjo ir venesueliečiams 57:68, ir olandams 63:76.

Nors LRT televizijos anonse Baltarusijos rinktinė pristatoma kaip bandanti grįžti į Europos krepšinio elitą, iš tikrųjų baltarusiai niekada nebuvo elite ir prie jo nė nepriartėjo. Baltarusijos vyrų rinktinė nė sykio nežaidė Europos pirmenybėse ir turi nedaug galimybių pasiekti teigiamą rezultatą šiais metais vyksiančiame atrankos turnyre.

Baltarusijos komandos varžovės atrankos grupėje bus Lenkijos, Estijos ir Portugalijos rinktinės. Šios trys komandos yra neseniai žaidusios žemyno pirmenybėse ir šiuo metu jų krepšinis yra bent keliais laipteliais aukščiau, tad baltarusiams teks autsaiderių vaidmuo.

Kelialapį į Europos pirmenybes be papildomų sąlygų užsitikrins tik grupės nugalėtojai. Be to, į baigiamąjį etapą pateks keturios geriausios komandos, kurios grupėse užims antrąsias vietas (atrankos turnyre bus septynios grupės).

Šiuo metu daug geresnė Baltarusijos moterų krepšinio padėtis. Baltarusės pernai Europos čempionate užėmė ketvirtą vietą, o šiais metais olimpiniame atrankos turnyre iškovojo kelialapį į Rio de Žaneiro žaidynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.