EUROLYGA 2023

Naujoko tritaškiai iš rinktinės stumia Artūrą Milaknį

Per pirmąją savo vasarą nacionalinėje komandoje M.Grigonis joje jaučiasi taip, tarsi žaistų joje šimtą metų.

M.Gri­go­nis pui­kiai įsi­lie­jo į J.Kaz­laus­ko va­do­vau­ja­mą Lie­tu­vos rink­ti­nę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Gri­go­nis pui­kiai įsi­lie­jo į J.Kaz­laus­ko va­do­vau­ja­mą Lie­tu­vos rink­ti­nę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jul 14, 2016, 1:14 PM, atnaujinta May 18, 2017, 10:14 PM

Per pirmąsias ketverias kontrolines rungtynes 22 metų atakuojantis gynėjas pelnė po 10,3 taško ir buvo vienas rezultatyviausių olimpiadai besirengiančios Lietuvos rinktinės žaidėjų.

Per laimėtus mačus prieš Naująją Zelandiją, Tunisą, Venesuelą ir Olandiją 198 cm ūgio kaunietis pataikė 10 iš 17 tritaškių, atakuodamas taikliai visose rungtynėse Klaipėdoje, Vilniuje ir Alytuje.

Tokia solidi debiutanto pradžia kiek netikėta, bet ne visiems.

„Manęs jo toks žaidimas visiškai nestebina. Gerai žinau Mariaus galimybes ir jaučiau, kad netrukus jis gaus šansą ir juo pasinaudos“, – sakė trejus metus M.Grigonį treniravęs Lietuvos jaunimo (iki 20 m.) rinktinės treneris Tomas Masiulis.

Pasižymi kovotojo charakteriu

Iš Arūno Visocko talentingą krepšininką „Žalgirio“ dublerių komandoje ir Lietuvos jaunimo rinktinėje paveldėjęs T.Masiulis gerai pažįsta M.Grigonį.

Jis buvo laimėjęs sidabrą A.Visocko treniruojamoje rinktinėje 2012 m. Europos jaunimo pirmenybėse Vilniuje, o 2013 m. jau su T.Masiulio devyniolikmečių rinktine nuskynė bronzą pasaulio čempionate ir finišavo ketvirtojoje vietoje 2014 m. Europos jaunimo (iki 20 m.) pirmenybėse

„Jau tada supratau, kad M.Grigonis turi tikro sportininko charakterį, – sakė T.Masiulis. – Lemiamais momentais jis mėgdavo turėti kamuolį savo rankose – nebijodavo imtis atsakomybės.

Be to, jaunimo rinktinėje ir „Žalgirio“ dublerių komandoje jis rungtyniaudavo ir kaip įžaidėjas, tad dabar lengviau žaisti atakuojančiuoju gynėju ar lengvuoju puolėju – jis daug geriau skaito žaidimą.“

A.Milaknis nesuderina taikiklio

Prieš trejus metus iš „Žalgirio“ dublerių ekipos į Ispaniją persikėlęs M.Grigonis subrendo po sezono 2-ojoje Ispanijos lygoje ir po dviejų sezonų aukščiausiojoje lygoje Manresos ICL gretose

Nors prieš rinktinės stovyklą jo galimybės patekti į pagrindinį dvyliktuką nebuvo vertinamos aukštai, per kontrolines varžybas M.Grigonis į krepšį šaudo taikliau nei du praėjusių metų Europos vicečempionai, konkuruojantys dėl vietų lėktuve į Rio.

Deividas Gailius renka po 5,3 taško, bet atrodo laisviau lengvojo puolėjo pozicijoje, kurioje išstumti Joną Mačiulį ar Mindaugą Kuzminską nėra jokių šansų.

Artūras Milaknis yra tipiškas atakuojantysis gynėjas, tačiau 30-metis snaiperis per pirmąsias repeticijas pelno vos po 2,7 taško.

Keisčiausia, jog po pirmojo sezono užsienyje -- Kazanės „Uniks“ klube grįžusio A.Milaknio tritaškiai neįprastai dažnai skrieja pro šalį -- šią vasarą įkritę tik 2 iš 12.

„A.Milaknis yra snaiperis, kuriam dirba visa komanda. Jis tikrai geresnis metikas, tačiau M.Grigonis, išbandęs save kaip įžaidėją, moka žaisti „du prieš du“, perduoti kamuolį, veržtis, o tai daro jį dar pavojingesnį“, – žaidėjus lygino T.Masiulis.

Kandidatų ratas mažės

Lietuvos krepšininkams prie savų žiūrovų liko sužaisti dvejas kontrolines rungtynes – ketvirtadienį Kėdainiuose su Baltarusija ir pirmadienį Kaune su Ispanija.

Rinktinės treneris Jonas Kazlauskas yra užsiminęs, jog paskui į repeticijas Ispanijoje ir Argentinoje planuoja pasiimti keturiolika žaidėjų, o su dviem atsisveikinti anksčiau.

Adui Juškevičiui renkant po 15 taškų ir turint įgūdžių persikūnyti įžaidėju, šio gynėjo galimybės patekti į galutinį dvyliktuką ir beveik tiek pat aukštos kaip J.Kazlausko favorito atakuojančiojo gynėjo pozicijoje – Renaldo Seibučio.

Tad į likusią vietą atakuojančiajam gynėjui pagal rodiklius repeticijose ir perspektyvą realiausiai pretenduoja M.Grigonis.

„Treneriui J.Kazlauskui geriau matyti, nes jis mato visus ir per treniruotes. Tačiau aikštėje, viską, ką treneris prašo, M.Grigonis įvykdo – apsigina, pataiko. Jam nieko išskirtinio daryti nereikia, – kalbėjo T.Masiulis. – Šiais metais jo galimybės patekti į rinktinę tikrai geros, viskas jo rankose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.