EUROLYGA 2023

Didžiausi krepšinio sezono nuopuoliai – kas didžiausi nevykėliai

Kuo greičiau užversti negrabiai prikeverzotą puslapį ir baltame lape sukurti gražesnį paveikslą. Tokią užduotį sau kelia Tel Avivo „Maccabi“, Liublianos „Olimpija“ bei kitų tituluotų krepšinio klubų vadovai, nusivylę ką tik pasibaigusio sezono rezultatais ir nekantraujantys, kada galės ištaisyti pastarųjų mėnesių klaidas.

„Maccabi“ klubas šiame sezone patyrė visišką fiasko
„Maccabi“ klubas šiame sezone patyrė visišką fiasko
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas Varanauskas

Jul 25, 2016, 6:18 PM, atnaujinta Aug 19, 2022, 9:47 AM

„Maccabi“ ir „Olimpija“ galima drąsiai įtraukti į didžiausių 2015-2016 metų sezono nevykėlių sąrašą, kuriame taip pat atsirastų vietos staiga žemyn nugarmėjusiems Sasario „Banco di Sardegna“, Izmyro „Karsiyaka“, Limožo CSP bei dar keliems klubams.

Tel Avivo „Maccabi“

Šis sezonas garsiausiam Izraelio klubui buvo, jei ne prasčiausias istorijoje, tai vienas prasčiausių. „Maccabi“ patyrė visišką fiasko tarptautinėse varžybose, o paskui gavo stiprų antausį Izraelio lygoje.

Negandos prasidėjo dar prieš Naujuosius metus, kai „geltonieji“ pirmą kartą šiuolaikinės Eurolygos istorijoje nepateko tarp 16 geriausių žemyno komandų. Trenerį pakeitęs „Maccabi“ (vietoj Guy Goodeso atėjo Žanas Tabakas) gavo teisę pereiti į Europos taurės turnyrą, bet iš jo irgi iškrito labai greitai – jau „Last 32“ etape. Dviejuose europiniuose turnyruose Tel Avivo krepšininkai laimėjo vos 6 iš 16 rungtynių.

Ne ką geriau „Maccabi“ žaidė Izraelio lygoje. Tel Avivo ekipa jau reguliariajame sezone smarkiai atsiliko nuo pirmąją vietą užėmusio Jeruzalės „Hapoel“ klubo, o per atkrintamąsias varžybas antrus metus iš eilės net nenusikapstė iki finalo. Pusfinalyje favoritams krepšinio pamoką davė Rišono „Maccabi“.

Tel Avivo klubas šį sezoną iškovojo abi Izraelio taures, bet „geltoniesiems“ šie laimėjimai – menka paguoda.

Limožo CSP

Konkurencija Prancūzijos čempionate žiauresnė nei bet kurioje kitoje Europos nacionalinėje lygoje: „Pro A“ čempionai vis keičiasi ir keičiasi, per pastaruosius dvylika sezonų auksą iškovojo net devyni klubai, o titulą apgynė tik vienas – 2014 ir 2015 metais į viršūnę įkopęs CSP.

Tačiau atšventęs dvi paeiliui pergales Limožo klubas puolė labai žemai. Šiais metais „Pro A“ reguliariajame sezone CSP užėmė vos dešimtąją vietą ir net nepateko į atkrintamąsias varžybas. CSP gana anksti – jau ketvirtfinalyje – atsisveikino ir su viltimis iškovoti Prancūzijos taurę, o į Prancūzijos lygos taurės turnyrą visai nepateko.

Prastas Dušano Vujoševičiaus treniruojamos komandos finišas buvo gana netikėtas, nes Europos turnyruose CSP paliko anaiptol ne tragišką įspūdį. Limožo krepšininkai netgi turėjo nedidelių galimybių patekti į Eurolygos „Top 16“ etapą, o iškritę iš Eurolygos į Europos taurės turnyrą, jame pasiekė aštuntfinalį.

Sasario „Banco di Sardegna“

Pernai „Banco di Sardegna“ atsidūrė svajonių pasaulyje: pirmą kartą tapo Italijos čempione ir antrą kartą iš eilės iškovojo Italijos taurę. Tačiau praėjo labai nedaug laiko ir svajonė tapo košmaru – šiais metais Sardinijos klubas smarkiai atsiliko nuo Italijos krepšinio lyderių.

„Serie A“ reguliariajame sezone „Banco di Sardegna“ užėmė vos septintąją vietą, o atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje beveik be kovos pasidavė Rimanto Kaukėno ir Darjušo Lavrinovičiaus atstovaujamai Emilijos Redžo „Grissin Bon“ komandai.

Tai pačiai, kurią prieš metus įveikė finale.

Viltys dar kartą iškovoti Italijos taurę irgi žlugo jau ketvirtfinalyje. Maža to, „Banco di Sardegna“ buvo prasčiausia Eurolygos komanda – svarbiausiame žemyno turnyre savo sirgalių nenudžiugino nė viena pergale. Ne ką geriau sekėsi Europos taurės varžybose, iš kurių buvę Italijos čempionai pasitraukė „Last 32“ etape.

Izmyro „Karsiyaka“

Labai greitai žemyn nusirito ir 2015 metų Turkijos čempionė „Karsiyaka“. Izmyro komanda nacionalinės lygos reguliariajame sezone užėmė šeštąją vietą, o iš atkrintamųjų varžybų iškrito ketvirtfinalyje.

Tiesa, Izmyro krepšininkai spėjo pagadinti nervų ketvirtfinalio varžovui Stambulo „Galatasaray“ klubui. „Karsiyaka“ laimėjo pirmąsias rungtynes išvykoje, bet įtvirtinti įgytos persvaros nepajėgė.

Europos turnyruose „Karsiyaka“ sekėsi geriau nei „Banco di Sardegna“, bet buvę Turkijos čempionai labai toli irgi nenužygiavo. Eurolygoje jie laimėjo tik trejas rungtynes, o iš Europos taurės turnyro iškrito aštuntfinalyje, kuriame turėjo užleisti kelią „Galatasaray“ komandai.

Liublianos „Olimpija“

Labiausiai tituluotas Slovėnijos klubas nepastebimai tapo šalies krepšinio vidutinioku. Kada „Olimpija“ pastarąjį kartą tapo nacionalinės lygos čempione, šios komandos aistruoliai vargiai beprisimena (tai buvo 2009-aisiais), o greitai gali pamiršti ir, kada ji žaidė finale.

Šį sezoną, kaip ir praėjusį, „Olimpija“ į Slovėnijos lygos finalą nepateko (reguliariajame sezone užėmė trečiąją vietą, pusfinalyje pralaimėjo Laško „Zlatorog“ komandai). O nepatekusi tarp dviejų geriausiųjų, „Olimpija“ neiškovojo kelialapio į Adrijos lygą.

Tiesa, pernai „Olimpija“ kelialapio į Adrijos lygą irgi neiškovojo, bet sulaukė turnyro rengėjų malonės ir gavo vardinį kvietimą. Šį sezoną septintąją vietą Adrijos lygoje užėmusi „Olimpija“ tikisi, kad istorija pasikartos, bet norinčių žaisti buvusios Jugoslavijos šalių bendrame turnyre netrūksta, ir nemažai kitų klubų būtų labai nepatenkinti, jei vardinis kvietimas antrus metus iš eilės būtų skiriamas tai pačiai komandai.

Strasbūro SIG

Prancūzijos rinktinės trenerio Vincent‘o Collet vadovaujami Strasbūro krepšininkai iškovojo Prancūzijos supertaurę ir žaidė Prancūzijos lygos bei Europos taurės finaluose. Iš pirmo žvilgsnio, rezultatai neblogi, bet pralaimėjimas „Pro A“ finale nubloškė SIG į didžiausių sezono nevykėlių sąrašą.

Elzaso klubas į šalies pirmenybių finalą pateko ketvirtą sezoną iš eilės, ir visus keturis kartus finalo serijoje turėjo aikštės pranašumą. Tačiau čempionu per šį laikotarpį SIG netapo nė karto. Šią vasarą SIG finalą pradėjo dviem pergalėmis, o pridėjus reguliariojo sezono pabaigą ir du pirmuosius atkrintamųjų varžybų etapus, nacionaliniame čempionate laimėjo 13 rungtynių iš eilės. Tačiau paskui tris iš eilės pergales iškovojo Strasbūro ekipos varžovė Liono-Vilerbano ASVEL komanda, kuri ir tapo čempione.

Jeruzalės „Hapoel“

Tarp skaudžiausiai puolusių būtina paminėti antrąjį Izraelio klubą „Hapoel“, kurio apetitas labai padidėjo užpernai Jeruzalėje atidarius naują areną. Pernai „raudonieji“ patvirtino ambicijas pirmą kartą tapdami Izraelio čempionais, tačiau šį sezoną, skirtingai nei Tel Avivo „Maccabi“, neiškovojo nė vieno trofėjaus.

„Hapoel“ tapo šalies pirmenybių reguliariojo sezono nugalėtoju, bet finale nusileido pirmą kartą čempionu tapusiam Rišono „Maccabi“ klubui.

Abiejuose Izraelio taurės turnyruose Jeruzalės krepšininkai net nepateko į finalą, o iš kovos dėl Europos taurės pasitraukė kartu su su Tel Avivo „Maccabi“ – iškrito „Last 32“ etape.

Giusingo „Knights“

2015 metų Austrijos čempionas „Knights“ buvo sustabdytas ne aikštėje. Giusngo klubą sužlugdė finansinės problemos.

Austrijos lygos vadovybė dar prieš 2015-2016 metų čempionato startą Giusingo klubui dėl finansinių pažeidimų skyrė 9 taškų baudą. „Knights“ sugebėjo kompensuoti milžiniškus praradimus ir sezono viduryje vis tiek tapo Austrijos lygos lyderiu. Tačiau pavasarį „kunigaikščių“ žygis buvo sustabdytas – OBL panaikino klubo licenciją ir išmetė finansinių garantijų nepateikusį „Knights“ iš čempionato.

„Knights“ bėdos tapo gera žinia dviem komandoms, kuriose žaidė lietuviai. Į laisvą pirmąją vietą pakilo ir Austrijos čempionu tapo Obervarto „Gunners“ su Adomu Drungilu. O paskutiniąją vietą užėmęs „Graz“ su Povilu Gaidžiu, pirmojoje lygoje sumažėjus komandų skaičiui, išsigelbėjo nuo iškritimo į antrąją lygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.