EUROLYGA 2023

Eurolygos vasara (I): ką ruošia Kauno „Žalgirio“ varžovai?

Kitą sezoną Eurolygos komandos nebus suskirstytos į grupes, o Lietuvą aplankys ir su LKL čempionu Kauno „Žalgiriu“ kovos net 15 galingiausių žemyno ekipų. Tarp jų bus trys Ispanijos ir viena Italijos komanda.

„Real“ neišvengė pokyčių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Real“ neišvengė pokyčių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2016-08-05 19:04, atnaujinta 2017-05-16 18:19

Trims iš jų turėtų atstovauti Lietuvos krepšininkai. Sutartį su Madrido „Real“ pratęsė Jonas Mačiulis, su Milano „Emporio Armani“ – Mantas Kalnietis, o Vitorijos „Laboral Kutxa“ ketina suteikti šansą Tadui Sedekerskiui.

Madrido „Real“

Ką nuveikė? „Real“ vadovai tarpsezoniu nebuvo užsivertę darbais. Tiesa, šiais metais baigėsi daugelio krepšininkų sutartys, bet „karališkasis“ klubas yra stiprus traukos objektas, todėl jam nesunku susitarti su tais žaidėjais, kuriuos nori pasilikti arba prisivilioti.

Naujas sutartis su Ispanijos čempionais sudarė net penki senbuviai, tarp kurių – dar dviem sezonams savo ateitį su „baltaisiais“ susiejęs Jonas Mačiulis.

Madrido klubas paleido keturis žaidėjus, bet tikrai svarbus tik vienas praradimas – grįžti į NBA sumanęs Sergio Rodriguezas. Sparnus į NBA taip pat pakėlė du aukštaūgiai Willy Hernangomezas ir Maurice‘as Ndouras, bet jie Madrido ekipoje nebuvo nepakeičiami.

Spragas užpildė du praėjusį sezoną Krasnodaro „Lokomotiv“ žaidę amerikiečiai: po pertraukos į „Real“ grįžtantis Dontaye Draperis ir Anthony Randolphas.

Ko trūksta? Dar bent vienas naujokas „Real“ sudėtyje tikrai bus. Klubo vadovai teigia, jog ieško priekinės linijos žaidėjo.

Optimalus penketas. Sergio Llullis, Jaycee Carrollas, Rudy Fernandezas, Felipe Reyesas, Gustavo Ayonas. Treneris Pablo Laso.

Barcelona

Ką nuveikė? Katalonijos pasididžiavimas verčia naują puslapį, kuriame nebebus Barselonos krepšininkams aštuonis su puse sezono vadovavusio trenerio Xaviero Pascualio. Komandai du sezonus nelaimėjus nė vieno svarbaus titulo, vadovybė nusprendė įlieti šviežių idėjų ir pakvietė graiką Giorgą Bartzoką, už kurį, kaip teigiama, nepagailėjo milijono eurų išpirkos Krasnodaro „Lokomotiv“ klubui (antra tiek sumokėjo X.Pascualiui už sutarties nutraukimą).

Kartu su treneriu iš Kubanės atvyksta puolėjas Victoras Claveris, o iš kito Rusijos klubo „Chimki“ – buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ atakų organizatorius Tyrese‘as Rice‘as.

Šie krepšininkai pakeis iš Barselonos išvykstančius Tomašą Satoransky, Alexą Abrinesą (abu karjerą tęs NBA), Carlosą Arroyo ir Joey Dorsey. „Barcelona“ atsargiai dairėsi pamainos ir Justinui Doellmanui, bet galiausiai su juo pavyko susitarti dėl naujos trijų sezonų sutarties.

Ko trūksta? Atrodo, „Barcelona“ priekinei linijai nieko nebetrūksta, bet gynėjų grandis nėra pakankamai stipri. Į Ispanijos vicečempionų komandą vieną koją jau įkėlė Guillemas Vivesas iš „Valencia“, bet praėjusį sezoną dėl traumų stipriai kentėjusio klubo vadovai, regis, yra nusiteikę suformuoti itin ilgą atsarginių suolą, todėl naujokų gali būti dar ne vienas.

Optimalus penketas (jei žaisti reikėtų dabar). Tyrese‘as Rice‘as, Juanas Carlosas Navarro, Stratos Perperoglou, Justinas Doellmanas, Ante Tomičius. Treneris Giorgos Bartzokas.

Vitorijos „Laboral Kutxa“

Ką nuveikė? Tarp trijų Eurolygoje žaidžiančių Ispanijos klubų „Laboral Kutxa“ piniginė yra ploniausia. Palyginti su „Real“ ar „Barcelona“ – net labai plona. Todėl Baskų krašto klubas neturi galimybių išsaugoti jame sužibėjusius krepšininkus, o kviesdamas naujokus yra priverstas rizikuoti.

Iš Vitorijos į kitus miestus jau išvyko ir treneris Velimiras Perasovičius, ir dauguma buvusių lyderių: Giannis Bourousis, Davis Bertanas, Mike‘as Jamesas, Dariusas Adamsas, Fabienas Causeur.

Pasikeitusi komanda bus lipdoma apie du NBA patirties turinčius naujokus prancūzą Rodrigue‘ą Beaubois (iš Strasbūro SIG) ir italą Andrea Bargnani („Brooklyn Nets“). Vis dėlto abiejų karjeros kreivės staigiai šokinėjo aukštyn-žemyn, todėl nei jų, nei dar dviejų naujokų brazilo Rafaelio Luzo (Rio de Žaneiro „Flamengo“) ir vokiečio Johanneso Voigtmanno (Frankfurto „Skyliners“) negalima pavadinti patikimais pirkiniais.

„Laboral Kutxa“ žada suteikti galimybę ir lietuviui Tadui Sedekerskiui. 18-metis puolėjas, pernai jau debiutavęs ACB lygoje, tikrai rengsis sezonui pagrindinėje komandoje, o ar bus vertas joje žaisti per oficialias rungtynes, spręs naujasis treneris Sito Alonso. Jaunas, bet patyręs strategas, kuris būdamas vos 40-ies ACB lygos klubų vyriausiuoju treneriu dirba aštuntą sezoną, į Vitoriją atvyko iš kito Baskų krašto klubo Bilbao „Dominion“.

Ko trūksta? „Laboral Kutxa“ vis dar turi daug silpnų vietų, ypač – antrojoje linijoje. Vitorijos klubas turėtų įsigyti dar bent tris ar keturis krepšininkus, bet tikėtina, kad kai kurie svarbūs ėjimai bus atlikti prieš pat sezono pradžią.

Optimalus penketas (jei žaisti reikėtų dabar). Rodrigue‘as Beaubois, Jaka Blažičius, Adamas Hanga, Kimas Tillie, Andrea Bargnani. Treneris Sito Alonso.

Milano „Emporio Armani“

Ką nuveikė? Tarp gausybės krepšininkų, kurie susirengė iš Eurolygos klubų išvykti į NBA, buvo minimas ir Alessandro Gentile. Vis dėlto „Emporio Armani“ kapitonas nusprendė nepasinaudoti galimybe nutraukti sutartį („Milaną paliksiu tik dėl ypatingo pasiūlymo“, – pareiškė A.Gentile), ir klubo vadovybei grėsęs didžiausias galvos skausmas nuslinko savaime.

„Emporio Armani“ reikėjo ieškoti, kuo pakeisti penkis krepšininkus, su kuriais pratęsti sutarčių nenorėjo pats klubas. Tarp išvykusių – ir buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Oliveris Lafayette‘as.

Kito buvusio žalgiriečio Manto Kalniečio Italijos čempionai nepaleido, o naujais jo komandos draugais tapo Zoranas Dragičius (iš „Chimki“), Ricky Hickmanas (iš Stambulo „Fenerbahce“), Miroslavas Raduljica (iš Atėnų „Panathinaikos“) bei du italų krepšininkai, kurie daugiausiai laiko leis ant atsarginių suolo.

Šiam kolektyvui toliau vadovaus dažnai kritikuojamas, bet klubo vadovų pasitikėjimo nepraradęs treneris Jasminas Repeša.

Ko trūksta? Legionierių pozicijos Milano komandoje jau perpildytos (Italijos lygos rungtynėse galima registruoti septynis užsieniečius, o „Emporio Armani“ pasirašė sutartis su aštuoniais), tad daugiau naujokų neturėtų būti.

Optimalus penketas. Mantas Kalnietis, Krunoslavas Simonas, Alessandro Gentile, Jamelas McLeanas, Miroslavas Raduljica. Treneris Jasminas Repeša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.