EUROLYGA 2023

Eurolygos vasara (II): Kauno „Žalgiriui“ – varžovų spąstai

Kitą Eurolygos sezoną Kauno „Žalgiris“ susitiks net su 15 komandų. Tarp jų bus abu Graikijos krepšinio milžinai Pirėjo „Olympiakos“ bei Atėnų „Panathinaikos“, daugkartinis čempionas Tel Avivo „Maccabi“ ir pastaraisiais metais svarbiausiame žemyno turnyre įsitvirtinusi Belgrado „Crvena Zvezda“.

Š.Jasikevičiaus laukia rimti varžovų išbandymai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Š.Jasikevičiaus laukia rimti varžovų išbandymai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 8, 2016, 8:18 PM, atnaujinta May 16, 2017, 11:48 AM

Pirėjo „Olympiakos“

Ką nuveikė? Net jei Graikijos čempionų savininkai buvo patenkinti ne visais praėjusio sezono rezultatais (o rezultatais Eurolygoje jie negalėjo būti patenkinti), to neparodė. „Olympiakos“ patvirtino, kad pasitiki treneriu Gianniu Sfairopoulu, ir tik nežymiai pakeitė sudėtį.

Vienintelis ženklesnis praradimas – amerikietis Othello Hunteris, kurio išvykimą lėmė ir „nesutapę charakteriai“.

„Raudonieji“ pasirašė sutartis tik su dviem naujais krepšininkais. Abu naujokai gana jauni, bet Europoje truputį apsitrynę Šiaurės Amerikos krepšinio mokyklos atstovai Erickas Greenas (atvyko iš „Reno Bighorns“, NBDL) bei Khemas Birchas (Ušako „Muratbey“).

„Olympiakos“ pastiprinimu galima vadinti ir Patricą Youngą, kuris į Pirėjų atvyko prieš metus, bet praėjusį sezoną beveik nespėjo padėti komandai dėl rudenį gautos sunkios traumos.

Ko trūksta? „Komanda sukomplektuota“, – prieš kelias dienas paskelbė „Olympiakos“ vadovai. Jų manymu, „raudoniesiems“ nieko nebetrūksta ir jie gali jau šiandien pradėti visavertį pasirengimą sezonui.

Optimalus penketas. Vasilis Spanoulis, Mattas Lojeski, Kostas Papanikolaou, Giorgos Printezis, Patricas Youngas. Terneris Giannis Sfairopoulos.

Atėnų „Panathinaikos“

Ką nuveikė? „Panathinaikos“ nepatekus į Eurolygos finalo ketvertą labai staigiai nulėkė trenerio Aleksandaro Džordževičiaus galva. Jį pakeitęs Argyris Pedoulakis nesugebėjo iškovoti Graikijos lygos aukso, bet už šią nuodėmę karštakošis savininkas Dimitris Giannakopoulos ką tik paskirtam specialistui atleido ir paprašė jo dirbti toliau.

Vasarą „Panathinaikos“ atsikratė pernai A.Džordževičiaus pakviestų krepšininkų Miroslavo Raduljicos, Ognjeno Kuzmičiaus bei Sašos Pavlovičiaus, atsisveikino su karjerą baigusiu ilgamečiu kapitonu Dimitriu Diamantidžiu, tad tarpsezoniu klubo vadovams buvo ką veikti.

„Žalieji“ sudarė keturias sutartis. Į Atėnus persikels du buvę Vitorijos „Laboral Kutxa“ žaidėjai Giannis Bourousis ir Mike‘as Jamesas, K.C.Riversas iš Madrido „Real“ ir Chrisas Singletonas iš Krasnodaro „Lokomotiv“, grįš Niko Kalačio vyresnysis brolis Patrikas Kalatis iš „Astana“.

Dar keli krepšininkai nesusigundė „Panathinaikos“ kvietimu, o tarp klubų, kurie nuskriaudė atėniečius, buvo ir Kauno „Žalgiris“, pakvietęs Graikijos vicečempionų akiratyje buvusį Keviną Pangą.

Ko trūksta? Atėnų klubas į priekį juda daug lėčiau nei norėtų. Tiesa, šiuo metu „Panathinaikos“ sąraše yra daugiau nei dvylika pavardžių, bet išbraukus jaunus graikų krepšininkus, dar nepasirengusių Eurolygos kovoms, sąrašas sutrumpėja iki dešimties. Ir gali dar labiau sutrumpėti, nes „Sacramento Kings“ labai aktyviai vilioja N.Kalatį.

Optimalus penketas (jei žaisti reikėtų dabar). Nikos Pappas, Nikas Kalathis, K.C.Riversas, Chrisas Singletonas, Giannis Bourousis. Treneris Argyris Pedoulakis.

Tel Avivo „Maccabi“

Ką nuveikė? Po košmariško praėjusio sezono pirmoji „Maccabi“ užduotis buvo rasti komandai įkvėpti gyvybės galintį trenerį. „Geltonųjų“ vadovybės manymu, tinkamu smegenų centru turėtų tapti Izraelio rinktinės strategas Erezas Edelsteinas, pakeisiantis vos kelis mėnesius dirbusį Žaną Tabaką.

Šiek tiek keista, bet sudėties „Maccabi“ drastiškai nelaužė. Suprantama, išvaikyti izraeliečius nebūtų geras sprendimas, nes vietos žaidėjų pasirinkimas yra labai ribotas, o Yogevas Ohayonas, Guy Pnini ar Galis Mekelis yra tiesiog nepakeičiami. Taip pat sunkiai pakeičiamas ir komandos senbuvis Devinas Smithas.

Vis dėlto naujokų Tel Avivo komandoje bus nemažai. „Maccabi“ dar praėjusio sezono pabaigoje susigrąžino Richardą Hendrixą, o vasaros pradžioje, kitose šalyse net nepasibaigus nacionaliniams čempionatams, savo gretas papildė NBA laimės neradusiu Sonny Weemsu (atėjo iš „Philadephia 76ers“), D.J.Seeley (Las Palmaso „Herbalife“) bei buvusiu Belgrado „Crvena Zvezda“ priekinės linijos duetu Maiku Zirbesu ir Quincy Milleriu.

„Maccabi“ taip pat susigrąžino šią vasarą Izraelio pilietybę gavusį Joe Alexanderį.

Ko trūksta? Q.Milleris net nedebiutavęs Tel Avivo ekipoje patyrė sunkią kelio traumą ir žaisti galės tik 2017 metais. „Maccabi“ būtinai reikės rasti jam bent laikiną pamainą. Kitos pozicijos taip pat nėra nepriekaištingos. „Geltoniesiems“ trūksta dviejų antrosios linijos žaidėjų ir reikia kažkaip atsikratyti balasto – galiojančią sutartį turinčio, bet klube nepageidaujamo Tayloro Rochestie.

Derybos su keliais krepšininkais jau nutrūko, o „Maccabi“ patyrė dvejopą smūgį, nes viešoje erdvėje pasklido nemalonių atsiliepimų apie šio klubo derybų taiktiką.

Optimalus penketas (jei žaisti reikėtų dabar). Yogevas Ohayonas, D.J.Seeley, Sonny Weemsas, Devinas Smithas, Richardas Hendrixas. Treneris Erezas Edelsteinas.

Belgrado „Crvena Zvezda“

Ką nuveikė? „Crvena Zvezda“ komandoje krepšininkai ilgai neužsibūna. Vos suspindėję, jie iškeliauja į turtingesnius klubus, o belgradiečiams tenka ieškoti naujų talentų. Šią vasarą „Crvena Zvezda“ jau paliko priekinės linijos superduetas Quincy Milleris ir Maikas Zirbesas, naujos darbovietės ieško Tarence‘as Kinsey, Vladimiras Štimacas ir Vasilije Micičius.

„Crvena Zvezda“ neskuba užpildyti tuščias vietas, bet keletą svarbių darbų jau atliko: pratęsė sutartis su Serbijos rinktinės žaidėjais Marko Simonovičiumi ir Nemanja Dangubičiumi, susigrąžino amerikietį Charlesą Jenkinsą (iš Milano „Emporio Armani“) ir pateikė pakankamai solidžius pasiūlymus Ognjenui Kuzmičiui (Atėnų „Panathinaikos“) bei buvusiam Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjui Milko Bjelicai (Stambulo „Darussafaka“).

O dar prieš sudėdami parašus ant naujų sutarčių su krepšininkais, „Crvena Zvezda“ vadovai užsitikrino, kad komandą toliau treniruos Dejanas Radonjičius.

Ko trūksta? „Raudonų-baltų“ ekipoje paprastai žaidžia du amerikiečiai ir vienas legionierius iš Europos. Kol kas „Crvena Zvezda“ turi tik vieną užsienietį, tad svarbiausia darbo kyptis aiški. Tiesa, gali būti, kad klubo vadovai neskubės ir naujokus pristatys tik rudenį. Kol kas laisvų vietų liko ir bent dviem serbų krepšininkams, tačiau labiau tikėtina, kad tai bus jauni žaidėjai.

Optimalus penketas (jei žaisti reikėtų dabar). Stefanas Jovičius, Charlesas Jenkinsas, Marko Simonovičius, Milko Bjelica, Ognjenas Kuzmičius. Treneris Dejanas Radonjičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.