EUROLYGA 2023

Olimpinis krepšinis: kas nepakeičiami, o kas liko šešėlyje?

Vyrų krepšinio turnyro B grupėje nėra nei aiškių favoritų, nei autsaiderių. Taip buvo kalbama prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, bet pirmasis turas tą patvirtino ne visai.

M.Kalnietis tvirtai laiko Lietuvos rinktinės vadžias.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Kalnietis tvirtai laiko Lietuvos rinktinės vadžias.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 8, 2016, 12:09 PM, atnaujinta May 16, 2017, 1:22 PM

Jei šeštadienį A grupėje visi trys mačai baigėsi didesniu nei 20 taškų skirtumu, tai sekmadienį dvejose B grupės rungtynėse krepšininkai privertė sirgalius jaudintis iki paskutiniųjų minučių. 30 taškų persvarą iššvaisčiusi Lietuva įrodė pranašumą prieš Braziliją 82:76, o dviženklį atsilikimą panaikinusi Kroatija palaužė Ispaniją 72:70. Ir tik Argentina pasiekė triuškinamą pergalę – pranoko Nigeriją net 94:66.

Prisižaidė. Europos čempionai Ispanijos krepšininkai brangiai sumokėjo už lengvabūdišką požiūrį, savo galimybių pervertinimą ir varžovų nuvertinimą. Ispanai gana greitai įgijo dviženklę persvarą ir, jausdamiesi stipresni, dažnai bandė žaisti efektingai, bet nepasirūpino, kad jų veiksmai būtų efektyvūs ir patikimi.

Savo ruožtu kroatai pajuto varžovų atsipalaidavimo požymius ir griebė ispanus už gerklės. Trečiajame kėlinyje įsismaginusio Bojano Bogdanovičiaus vedama Kroatijos rinktinė pelnė 9 taškus be atsako ir ženkliai sumažino atsilikimą 45:50, o paskutiniame ketvirtyje persvėrė rezultatą ir pribaigė persitvarkyti nesugebėjusią Ispanijos komandą.

Didvyriai. 23 taškus įmetęs Boj.Bogdanovičius žaidė rezultatyviausia Kroatijos rinktinėje. Bet nugalėtojų komandoje buvo ir kitų didvyrių.

Virš galimybių žaidė Darko Planiničius. Prasto baudų metiko reputaciją turintis vidurio puolėjas stovėdamas jam baisiausioje aikštės vietoje atakavo beveik be klaidų ir pataikė net 9 iš 10 baudų.

Kitas priekinės linijos žaidėjas, debiutuoti NBA besirengiantis Dario Šaričius pataikė vos 1 iš 7 metimų, likus 12 sek. įmetė tik antrąją baudą ir pelnė tik 5 taškus, bet paskutinę sekundę blokavo varžovų superžvaigždės Pau Gasolio metimą. Iki tol 26 taškus įmetęs P.Gasolis galėjo išlyginti rezultatą ir priversti varžovus žaisti pratęsimą, tačiau D.Šaričius ištarė griežtą „ne“.

„Buliai“. Ispanijos rinktinei beveik du trečdalius taškų pelnė du krepšininkai, kurie praėjusius du sezonus kartu žaidė „Chicago Bulls“ klube. P.Gasolis surinko 26 taškus, Nikola Mirotičius – 19.

Tuo tarpu net trys kiti garsūs Ispanijos krepšininkai neatliko nė vieno taiklaus metimo. Taškų visai nepelnė Ricky Rubio, Rudy Fernandezas ir Juanas Carlosas Navarro.

Susikaupę. Argentinos krepšininkai pasimokė iš svetimų klaidų ir per dvikovą su Nigerijos rinktine neatsipalaidavo nė akimirką. Argentiniečiai pradėjo rungtynes galingu spurtu 11:0 ir visą laiką pirmavo. Vis dėlto lemiamą pranašumą triukšmingų sirgalių palaikoma Argentinos komanda susikrovė antrajame kėlinyje, kai įsisiautėjo žemiausias rungtynių žaidėjas Facundo Campazzo.

180 cm ūgio įžaidėjas, priklausantis Madrido „Real“ klubui, bet praėjusį sezoną paskolintas Mursijos UCAM ekipai per vieną kėlinį pataikė keturis tritaškius ir užgesino Nigerijos krepšininkų entuziazmą. Po didžiosios pertraukos F.Campazzo aprimo, bet, pelnęs 19 taškų, rezultatyviausiu rungtynių žaidėju.

O po dviejų kėlinių 19 taškų skirtumu atsilikę Afrikos čempionai paskutinėje dienos dvikovoje nė nepabandė pakartoti to, ką per pirmąsias rungtynes padarė lietuviams padus pasvilinę Brazilijos krepšininkai.

Šešėlyje. Šėlstant F.Campazzo šešėlyje atsidūrė su juo Argentinos rinktinės įžaidėjo pareigas besidalijantis Nicolasas Laprovittola. Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkas rungtynes pradėjo starto penkete, bet žaidė trumpiau nei F.Campazzo ir pelnė 7 taškus (2/8 metimų).

Nepakeičiami. Lietuvos rinktinėje sekmadienį rezultatyviausiai žaidė 16 taškų pelnęs Mantas Kalnietis. Rezultatyviausių turnyro krepšininkų sąraše jis tarp lyderių nepatenka, tačiau užima pirmąją vietą pagal kitą rodiklį. M.Kalnietis pirmajame ture aikštėje praleido net 36 min. 4 sek. – daugiausiai tarp visų krepšininkų.

Kroatijos komandoje taip pat sunkiai pakeičiamas buvo Boj.Bogdanovičius. Jis žaidė 35 min. 54 sek.

Kai kuriuos žaidėjus treneriai buvo priversti pakeisti. Pirmajame ture penki krepšininkai gavo po penkias pražangas. Tarp jų buvo net du lietuviai: Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

Dienos penketas

Leandro Barbosa (Brazilija). 21 taškas (8/13 dvitaškių, 0/4 tritaškių, 5/6 baudų) per 29 min.

Bojanas Bogdanovičius (Kroatija). 23 taškai (5/7 dvitaškių, 3/8 tritaškių, 4/5 baudų) per 36 min.

Paulius Jankūnas (Lietuva). 15 taškų (5/7 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 2/2 baudų) ir 7 atk.kam. Per 22 min.

Pau Gasolis (Ispanija). 26 taškai (8/13 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 1/2 baudų) ir 9 atk.kam. per 32 min.

Facundo Campazzo (Argentina). 19 taškų (1/2 dvitaškių, 5/8 tritaškių, 2/2 baudų), 5 rez.perd. ir 5 per.kam. per 23 min.

Dienos žaidėjas

Facundo Campazzo (Argentina).

Rezultatai

Lietuva – Brazilija 82:76. M.Kalnietis 16, P.Jankūnas 15, R.Seibutis 11, J.Mačiulis ir D.Sabonis po 10/ L.Barbosa 21, R.Neto 14, Nene 11.

Kroatija – Ispanija 72:70. Boj.Bogdanovičius 23, D.Planiničius 11, K.Simonas 10/ P.Gasolis 26, N.Mirotičius 19, S.Rodriguezas 10.

Argentina – Nigerija 94:66. F.Campazzo 19, L.Scola 18, P.Garino 15/ I.Diogu 15, E.Ere 14, A.Ogide 11.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.