EUROLYGA 2023

Iššūkis Lietuvai: po Nigerijos vardu – JAV krepšininkai

Ant žalių varžovų marškinėlių bus baltomis raidėmis parašyta „Nigeria“. Tačiau Lietuvos rinktinė antradienį per antrąsias olimpinio turnyro rungtynes kovos visai ne su Nigerijos, o su JAV krepšininkais. Didžiausios Afrikos valstybės krepšinio rinktinės branduolį tarptautiniuose turnyruose jau daug metų sudaro ne išugdyti Nigerijoje, o JAV užaugę žaidėjai.

Nigerijos rinktinėje – daugybė JAV užaugusių krepšininkų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Nigerijos rinktinėje – daugybė JAV užaugusių krepšininkų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Nigerijos rinktinėje – daugybė JAV užaugusių krepšininkų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Nigerijos rinktinėje – daugybė JAV užaugusių krepšininkų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Nigerijos rinktinėje – daugybė JAV užaugusių krepšininkų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Nigerijos rinktinėje – daugybė JAV užaugusių krepšininkų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 9, 2016, 9:41 PM, atnaujinta May 16, 2017, 9:14 AM

Nigerijoje gimė tik vienas

Šiais metais Nigerijos olimpinėje rinktinėje žaidžia net vienuolika JAV gimusių krepšininkų. Nigerijoje pasaulį išvydo tik Shane‘as Lawalis (beje, jis per pirmąsias olimpines rungtynes patyrė traumą ir su lietuviais nežais), tačiau ir jis žaisti krepšinį pradėjo jau gyvendamas JAV – Lawalių šeima per Atlantą persikėlė, kai Shane‘ui buvo vos aštuoneri.

Vienintelis Nigerijoje išugdytas „D‘Tigers“ žaidėjas turėjo būti ilgametis rinktinės kapitonas Olumide Oyedeji, tačiau jis išvyko iš treniruočių stovyklos, pagal oficialią versiją, dėl asmeninių priežasčių. Pagal neoficialią versiją, O.Oyedeji nepajėgė susitaikyti su sumažėjusiu vaidmeniu, kuris pasikeitė atėjus naujam treneriui. Sakoma, kad 35 metų veteranas nenorėjo būti tolimas atsarginis, todėl nusprendė visai pasitraukti iš komandos.

Tarp rinktinės kandidatų buvo daugiau Nigerijoje gimusių krepšininkų. Tarp jų – buvęs NBA čempionas Festusas Ezeli, kuris nedalyvauja olimpinėse žaidynėse, nes Nigerijos krepšinio federacija (NBBF) nerado lėšų jo draudimui. Tačiau F.Ezeli krepšinį taip pat pradėjo žaisti tik Amerikoje, kai tėvai 14-metį paauglį išsiuntė pas Kalifornijoje gyvenusį dėdę.

Išeivija gerokai išaugo

Visi Nigerijos rinktinės krepšininkai yra pirmosios arba antrosios kartos išeivių iš Nigerijos palikuonys. Daugumos jų tėvai arba seneliai prieš kelis dešimtmečius atvyko į JAV mokytis universitetuose arba pasitraukė iš gimtosios šalies, kai XX amžiaus devintajame dešimtmetyje Nigerijoje įvyko karinis perversmas ir į valdžią atėjo generolas Muhammadu Buhari, o paskui – jį nuvertęs kitas generolas Ibrahimas Babangida.

Kariniai perversmai sukėlė didelę emigracijos bangą, o daugiausia žmonių iš Nigerijos išsikraustė į Didžiąją Britaniją ir JAV. Amerikoje išeivių iš Nigerijos skaičius mažiau nei per pusę amžiaus padidėjo kelis kartus. 1980 metais JAV gyveno tik 25 tūkstančiai išeivių iš Nigerijos ir jų vaikų, o dabar jų yra beveik 400 tūkstančių.

Didžiausios išeivių iš Nigerijos kolonijos įsikūrė Niujorke, Hjustone (rinktinėje žaidžia trys šiame mieste užaugę krepšininkai), Vašingtone ir Atlantoje.

Nigerietiška diaspora nėra tokia uždara kaip išeivių iš kai kurių Rytų Azijos kraštų. Tačiau iš Nigerijos kilę JAV gyventojai neišsižada savo šaknų ir palaiko labai glaudžius ryšius su tėvynėje likusiais giminaičiais. Įdomu ir tai, kad šios bendruomenės išsilavinimo lygis yra gerokai aukštesnis negu JAV vidurkis.

Dėl stiprių išeivijos kultūrinių ryšių su istorine tėvyne Nigerijos krepšinio federacijai nėra sudėtinga įkalbinti nigerietiškų šaknų turinčius sportininkus apsivilkti „D‘Tigers“ aprangą, o sparčiai augant išeivių skaičiui vis didėja ir pajėgių žaidėjų pasirinkimas.

Pasirinko kitas šalis

Rio de Žaneire žaidžiančioje Nigerijos olimpinėje rinktinėje nemažai Europoje bei Amerikoje gerai žinomų pavardžių. Ike Diogu, Benas Uzoh, Joshas Akognonas yra žaidę NBA lygoje, Sh.Lawalis, Alade Aminu, Ebi Ere, Chamberlainas Oguchi, Michaelas Umeh, Stanas Okoye, Ekene Ibekwe – stipriose Europos lygose. Michaelas Gbinije šiais metais buvo pakviestas NBA naujokų biržoje ir sudarė sutartį su „Detroit Pistons“ klubu.

Tarp olimpinės komandos kandidatų buvo ir NBA rungtyniaujantys Al-Faruqas Aminu (jis kelias praėjusias vasaras jau žaidė rinktinėje) bei F.Ezeli. Tačiau NBBF nerado pinigų jų draudimui.

Vis dėlto NBBF kvietimą priima ne visi. Vienas buvusių „Orlando Magic“ lyderių Victoras Oladipo nusprendė siekti vietos JAV rinktinėje. Jis dalyvavo pernai surengtoje JAV olimpinės komandos stovykloje, bet į galutinį dvyliktuką nepateko.

Taip pat nigeriečių kilmės Thanasis Antetokounmpo, kurio abu tėvai buvo sportininkai ir baigę karjerą apsigyveno Atėnuose, pasirinko šalį, kurioje gimė ir kuriai jau anksčiau pradėjo atstovauti jo jaunesnysis brolis Giannis, – Graikiją.

Keista trenerio karjera

Visiškai suprantama, kad iš JAV krepšininkų sudarytai komandai vadovauja amerikietis treneris. Tačiau „D‘Tigers“ strategiją kuriantis Williamas Voigtas skiriasi nuo jo vadovaujamų žaidėjų tuo, kad jokių tiesioginių sąsajų su Nigerija neturi.

Vis dėlto trenerio asmenybė irgi verta išskirtinio dėmesio.

W.Voigto motina Ellen – poetė, tėvas Franas – kulinaras. Prieš daug metų jie pabėgo nuo miesto šurmulio į nedidelį Vermonto valstijos miestelį Kabotą (prie pat Kanados sienos), kuriame ir užaugo dabartinis Nigerijos rinktinės treneris.

Krepšinį W.Voigtas žaidė tik vidurinės mokyklos komandoje. Studijuodamas koledže jis atstovavo futbolo (europietiškojo) komandai, bet baigęs mokslus pasiryžo tapti krepšinio treneriu. Iš pradžių W.Voigtas dirbo techniniu darbuotoju keliuose NBA klubuose, paskui gavo trenerio padėjėjo pareigas Teksaso universiteto ekipoje, dar vėliau treniravo pusiau profesionalų komandas Norvegijoje (!) ir Vermonte.

2009 metais W.Voigtas buvo pakviestas treniruoti NBDL lygos „Bakersfield Jam“ komandos, kurioje tarp jo auklėtinių buvo ir šiuo metu Nigerijos rinktinėje žaidžiantys I.Diogu bei A.Aminu. Be to, W.Voigtas artimai susibičiuliavo su Nigerijoje gimusiu „Toronto Raptors“ vyriausiuoju vadybininku Masai Ujiri.

Prieš keletą metų W.Voigtas treniravo vaikus M.Ujiri Nigerijoje rengiamose jaunųjų krepšininkų stovyklose, o paskui „Raptors“ vadovas pasiūlė NBBF prezidentui Umarui Tijjani paskirti ambicingąjį vermontietį Nigerijos rinktinės treneriu.

Šiose pareigose W.Voigtas debiutavo pernai per Afrikos čempionatą. Jame Nigerijos krepšininkai iškovojo pirmuosius istorijoje žemyno pirmenybių aukso medalius ir atvėrė olimpinio Rio de Žaneiro vartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.