EUROLYGA 2023

R. Kurtinaitis: „Mąsčiau į ekipą prisivilioti rinktinės žaidėją“

„Jau atsibodo viską derinti telefonu – be to, ir sutartį galiausiai reikia pasirašyti. Todėl ir Italijoje“, – lrytas.lt tikino vienas garsiausių mūsų šalies krepšinio trenerių 56-erių Rimas Kurtinaitis, pirmadienio vakarą sparnus pakėlęs į 40 tūkstančių gyventojų turintį Italijos Kantu miestą. Nuo antradienio Lietuvos krepšinio specialistas jau dvejus metus ves į priekį Kantu „Pallacanestro“ klubą.

Rimas Kurtinaitis.<br>V.Balkūno nuotr.
Rimas Kurtinaitis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 4:21 PM, atnaujinta May 16, 2017, 7:19 AM

R.Kurtinaitis prie Kantu ekipos vairo pakeitė Rusijos krepšinio rinktinės trenerį Sergejų Bazarevičių, kuris dirbo pusę praėjusio sezono. Per tą laikotarpį Kantu klubas Italijos lygos reguliariajame sezone iškovojo 7 pergales, patyrė 9 pralaimėjimus ir, užėmęs vienuoliktąją vietą, liko už atkrintamųjų varžybų borto.

„Reikia viską suderinti – tiek treniruočių grafikus, apie galimas stovyklas pakalbėti, klubo biudžeto galimybes įvertinti, pasišnekėti apie žaidėjus – tų pavardžių pas komandos savininką yra krūva, tačiau reikia atsirinkti, į ką labiau kreipti dėmesį“, – aiškino R.Kurtinaitis, bandysiantis ekipą lipdyti pagal savo viziją.

Kovo pabaigoje darbo Maskvos srities „Chimki“ ekipoje netekęs lietuvis dar turėjo dvejus metus galiojančią sutartį su šiuo Rusijos klubu, tačiau vargais negalais sugebėjo ją nutraukti ir taip atsirišo sau rankas ieškotis naujos komandos.

Kantu klubą šiuo metu valdo skandalingasis Rusijos milijardierius Dmitrijus Gerasimenka, kuriam priklauso ir Volgogrado „Krasnyj oktiabr“ krepšinio komanda. Ne sykį įvairių kuriozų prikrėtęs savininkas vilkėdamas „Krasnyj oktiabr“ marškinėlius VTB Jungtinėje lygoje žaidė oficialias rungtynes.

„Normalus jis vyras – tiesa, prieš tai su juo kalbėjausi tik telefonu“, – lrytas.lt pasakojo Lietuvos krepšinio specialistas.

R.Kurtinaitis Rusijos „Chimki“ gretose praleido beveik penkis sezonus. Anksčiau jis dar dirbo Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje ir Azerbaidžane. Du sezonus jis treniravo Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubą ir 2010-aisiais su juo laimėjo net penkis trofėjus.

R.Kurtinaitis italų klubą perima gana sudėtingu laikotarpiu. Kitą sezoną Kantu krepšininkai buvo pasirengę kautis ULEB organizuojamame Europos taurės turnyre, kuriame pateko į vieną grupę su „Lietuvos rytu“. Tačiau Italijos krepšinio federacijai dėl FIBA spaudimo pagrasinus diskvalifikacija iš šalies pirmenybių Kantu ekipa pasitraukė iš šių varžybų ir kovos tik Italijos pirmenybėse.

– Jau pradedate darbą? – lrytas.lt paklausė R.Kurtinaičio.

– Esu jau kažkaip įpratęs, kad viską susidėlioju birželio mėnesį ir žinau visus komandos grafikus. Dabar viską teks daryti skubos tvarka – derinti, lipdyti...

–  Lietuvos treneris vyksta į užsienį, dažniausiai jo klausiama – ar į komandą imsite lietuvių?

– Dar pasižiūrėsiu. Šiek tiek anksti apie tai kalbėti. Esu porą mūsiškių nusižiūrėjęs. Reikės aiškintis, ar jie gali ir nori pas mane žaisti. Jau buvau mąstęs apie rinktinės narį Marių Grigonį – jis neturėjo jau Italijoje sutarties, bet tik šekite: skaitau, kad sudarė dvejų metų sutartį su ispanais. Tad ne viskas paprasta.

– „Pallacanestro“ ekipa dėl FIBA reikalavimų nežais tarptautinėje arenoje. Jūs interviu tikinote, kad norite su naujuoju klubu varžytis tarptautiniuose turnyruose.

– Na, matote – nauji klubo šeimininkai, nauji planai. Manau, kad ir gerai, kad pirmąjį sezoną naujose rankose esanti komanda varžysis tik šalies čempionate, o ne ners į tarptautinius vandenis. Galėsiu pasižiūrėti, ką mes turime, ko mums reikės dar kitą sezoną. Turėsime vieną mačą per savaitę ir galimybę daugiau pasitreniruoti. Juk realiai pradedame viską nuo nulio. Dabar turiu su kontraktais tik du žaidėjus.

– Tiek mažai?

– Tai buvo prašymas, kad be manęs labai jau tų sutarčių nepasirašinėtų. Ne visada brangi komanda – gera komanda. Galima ir su perpus mažesniais pinigais suburti ekipą. Nes juk istoriją žinau – klubas pasirašo, o jau sezono viduryje priverstas atleisti dalį krepšininkų. Tad geriau porą dienų su klubo prezidentu pasėdėti, sudėlioti viską ir pasižiūrėti, kas išeis.

– Kaip jums klubo prezidentas D.Gerasimenka?

– Kai buvome Rusijoje – „labas“, „labas“, ir viskas. Žinote, juk mūsų darbas labai nuspėjamas – kol nepradedi su komanda žaisti, viskas gerai. Bet jei žaidi ir kažkas, neduok Dieve, nepavyksta, tai patys žinote... Čia juk ne tas variantas – aš pažįstu prezidentą ir sėdžiu savo kėdėje ir alų grukšnoju. Mano situacijoje nėra draugų – yra labiau darbiniai santykiai.

– Lietuvoje nebandėte ieškoti darbo?

– Tai kad neturiu kur... Ir dar užtruko skyrybos su „Chimki“. Dabar kol kas viskas aišku – būsiu dvejus metus Italijoje, sąlygos geros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.