EUROLYGA 2023

Olimpinis krepšinis: Australijos ženklas ir NBA prieskoniai

JAV rinktinė tapo vienvalde A grupės lydere ir pirmoji užsitikrino teisę žaisti olimpinio vyrų krepšinio turnyro ketvirtfinalyje. Tačiau amerikiečiai trečiąją pergalę iškovojo daug sunkiau, negu tikėjosi – Rio de Žaneiro žaidynių favoritai tik paskutinėmis minutėmis palaužė australų pasipriešinimą ir laimėjo 98:88.

Amerikiečiai sulaukė rimto australų iššūkio.<br>AP nuotr.
Amerikiečiai sulaukė rimto australų iššūkio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 11, 2016, 12:12 PM, atnaujinta May 16, 2017, 5:25 AM

Kitose trečiadienį vykusiose A grupės rungtynėse nugalėtojai taip pat nebuvo aiškūs iki paskutiniųjų minučių. Prancūzija pranoko Serbija tik 76:75, Venesuela – Kiniją 72:68.

Po trijų turų JAV krepšininkai turi tris pergales, Australijos ir Prancūzijos – po dvi, Serbijos ir Venesuelos – po vieną, Kinijos – nė vienos.

Greitis. Australijos rinktinė parodė, kad gali žaisti taip pat greitai, kaip JAV komanda. Žaliojo žemyno krepšininkai nebandė mažinti tempo ir stengėsi įveikti varžovus jų pačių ginklu, gana ilgai pirmavo, bet rungtynių pabaigoje pamatė, kad amerikiečiai išsaugojo daugiau jėgų.

Daugiausiai jėgų turėjo vyriausias JAV rinktinės žaidėjas Carmelo Anthony, ketvirtojo kėlinio viduryje pataikęs keturis tritaškius ir tapęs pagrindiniu pergalės kalviu. Kai 32 metų puolėjas pradėjo savo šou, rezultatas buvo lygus 72:72 (33-ąją min.). Po ketvirtojo taiklaus jo metimo amerikiečiai pirmavo 88:80 (37-ąją min.).

Nepakeičiami. JAV rinktinėje žaidžia tik du olimpiniai čempionai C.Anthony ir Kevinas Durantas. Kiti dešimt krepšininkų olimpinėse žaidynėse dalyvauja pirmą kartą.

Būtent olimpinių čempionų duetui trečiadienį ir teko didžiausia našta. Treneris Mike‘as Krzyzewski labiausiai pastyrusiems krepšininkams ilsėtis leido labai nedaug: C.Anthony žaidė beveik 35 min., K.Durantas – beveik 34 min.

Būsimasis Mindaugo Kuzminsko komandos draugas „New York Knicks“ gretose, 2008 ir 2012 metų olimpinis čempionas C.Anthony aikštėje buvo labai reikalingas. Jis pataikė net 9 iš 15 tritaškių ir pelnė 31 tašką. 2012 metų olimpinio čempiono K.Duranto taikiklis buvo daug prasčiau suderintas, o indėlis – daug kuklesnis: 14 taškų ir tik 4 taiklūs metimai iš 16 bandymų.

Čempionai. JAV ir Australijai atstovauja daugiausiai krepšininkų, praėjusį sezoną žaidusių NBA lygoje. JAV komanda sudaryta vien iš NBA žaidėjų, o „Boomers“ dvyliktuke tokių krepšininkų lygiai pusė – šeši. Bet pagal kitą skaičių amerikiečiai ir australai yra lygūs – abiejose rinktinėse rungtyniauja po keturis dabartinius arba buvusius NBA čempionus.

Australijos aprangą vilkintys buvę NBA čempionai trečiadienį JAV rinktinei pridarė daugiausiai bėdų. Užpernai su „San Antonio Spurs“ triumfavęs Patrickas Millsas pelnė 30 taškų, pernai su „Golden State Warriors“ čempiono žiedą iškovojęs Andrew Bogutas – 15 taškų.

Šių metų NBA čempionai, skirtingose barikadų pusėse atsidūrę „Cleveland Cavaliers“ žaidėjai irgi nesnaudė. Australas Matthew Dellavedova pelnė 11 taškų ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų, o amerikietis Kyrie Irvingas įmetė 19 taškų.

Europiečiai. Abi A grupėje žaidžiančios Europos komandos kelialapius į olimpines žaidynes iškovojo tik šią vasarą. Serbijos ir Prancūzijos rinktinės liepą laimėjo olimpinius atrankos turnyrus.

Rio de Žaneire šių komandų dvikovos pradžioje buvo galima pagalvoti, kad prancūzų puolimo viesulas tuoj nupūs serbus už „Carioca“ arenos sienų. Krepšininkai nesužaidė nė pusės kėlinio, o „mėlynieji“ pirmavo baisiu skirtumu 20:4. Vis dėlto „ereliai“ liko aikštėje ir pamažu išskleidė sparnus. Jau pirmajame kėlinyje serbų atsilikimas aptirpo, o paskui jie neskubėdami vis artėjo prie varžovų, kol 29-ąją min. pakėlė iš vietų arenoje mačą stebėjusį pasaulio teniso lyderį Novaką Džokovičių bei kitus sirgalius ir pirmą kartą išsiveržė į priekį 55:54.

Ketvirtajame kėlinyje jau serbai priartėjo prie teigiamo rezultato, bet prancūzai pavijo, o Tony Parkeris sudėtingu dvitaškiu išplėšė pergalę.

„Armiečiai“. Per šias rungtynes varžovais tapo du šių metų Eurolygos čempionai prancūzas Nando De Colo ir serbas Milošas Teodosičius iš Maskvos CSKA klubo. M.Teodosičius patkimiau vadovavo savo komandos puolimui, pelnė 10 taškų ir atliko 9 rezultatyvius perdavimus, bet daug rezultatyviau žaidė 22 taškus įmetęs N.De Colo.

Autsaideriai. Grupės autsaiderių rungtynėse beveik visą laiką pirmavo Venesuelos rinktinė, jau pirmojo kėlinio viduryje įgijusi dviženklę persvarą 16:6, paskui pirmavusi net 25:10. Kinams pavyko pavyti, o trečiajame kėlinyje Azijos čempionai vieną kartą persvėrė rezultatą, bet pabaigoje tiksliau žaidė Amerikos čempionai, paskutinėmis sekundėmis po varžovų sąmoningų pražangų pataikę visus 6 baudos metimus.

Kas toliau? Ketvirtadienį vyks B grupės trečiojo turo rungtynės. Pirmosios į aikštę žengs po vieną kartą laimėjusios Brazilijos ir Kroatijos rinktinės, paskui kovos pergalių neturinčios Ispanijos ir Nigerijos komandos. Dienos programą pabaigs grupės lyderiai Lietuvos ir Argentinos krepšininkai.

A grupėje ketvirtojo turo mačai bus žaidžiami penktadienį. Tą dieną susitiks Kinija – Australija, JAV – Serbija ir Prancūzija – Venesuela.

Dienos penketas

Patrickas Millsas (Australija). 30 taškų (6/11 dvitaškių, 5/11 tritaškių, 3/4 baudų) per 34 min.

Nando De Colo (Prancūzija). 22 taškai (4/6 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 8/8 baudų) per 30 min.

Carmelo Anthony (JAV). 31 taškas (2/6 dvitaškių, 9/15 tritaškių, 0/1 baudos) ir 8 atk.kam. per 35 min.

Nestoras Colmenaresas (Venesuela). 16 taškų (8/10 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir 5 atk.kam. per 26 min.

Andrew Bogutas (Australija). 15 taškų (7/9 dvitaškių, 1/2 baudų) per 26 min.

Dienos žaidėjas

Carmelo Anthony (JAV).

Rezultatai

Prancūzija – Serbija 76:75. M.Raduljica 16, Bog.Bogdanovičius ir M.Teodosičius po 10/ N.De Colo 22, J.Lauvergne‘is 12, B.Diaw ir N.Batumas po 11.

JAV – Australija 98:88. C.Anthony 31, K.Irvingas 19, K.Durantas 14/ P.Millsas 30, A.Bogutas 15, D.Andersenas 13.

Venesuela – Kinija 72:68. N.Colmenaresas 16, G.Vargasas 13, J.Vargasas 10/ Yi Jianlianis 18, Guo Ailunis 17, Zhou Qi 11.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.