EUROLYGA 2023

Šlubčiojantys ispanai supranta – prieš Lietuvą reikės stebuklo

„Paprastai per čempionatus mes nuo apačios kylame į viršų. Darysime taip ir šiemet“, – ramina Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo.

Lietuvos ir Ispanijos rinktinėms ši olimpiada kol kas klostosi skirtingai.<br>AP nuotr.
Lietuvos ir Ispanijos rinktinėms ši olimpiada kol kas klostosi skirtingai.<br>AP nuotr.
P.Gasoliui ir Ispanijos rinktinei Rio olimpiada – kol kas labai sudėtinga.<br>AP nuotr.
P.Gasoliui ir Ispanijos rinktinei Rio olimpiada – kol kas labai sudėtinga.<br>AP nuotr.
S.Scariolo turi daug rūpesčių.<br>AP nuotr.
S.Scariolo turi daug rūpesčių.<br>AP nuotr.
Lietuvos rinktinė Rio žengia be pralaimėjimų.<br>AP nuotr.
Lietuvos rinktinė Rio žengia be pralaimėjimų.<br>AP nuotr.
P.Gasolis kol kas neturi kuo džiaugtis.<br>AP nuotr.
P.Gasolis kol kas neturi kuo džiaugtis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 12, 2016, 5:43 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:32 AM

55-erių italas olimpinėje krepšinio arenoje Rio kol kas turi daugiau rūpesčių nei priežasčių džiaugtis. Europos čempionai olimpiniame turnyre kol kas sunkiai iriasi į priekį. Pastaraisiais metai tarptautiniuose turnyruose vangiai įsibėgėjantys ispanai Rio de Žaneire kol kas balansuoja ties prarajos riba.

Turės žaisti geriau

Trejos rungtynės – du skaudūs niuksai. Pirmajame olimpiados mače ispanai pralaimėjo kroatams (70:72), o antrajame – šeimininkams brazilams (65:66). Regis, trečiosios rungtynės su Nigerija turėjo būti lengvas oro gūsis tituluotai ir patyrusiai komandai, tačiau pašėlęs Afrikos čempionų ritmas tapo dar vienu išbandymu.

Nors pirmajame kėlinyje ispanai turėjo solidų pranašumą (27:11), uraganinis Nigerijos puolimas ir pasipylę tritaškiai įpylė žibalo į ugnį – sugebėję persverti rezultatą nigeriečiai ilgai tampė varžovams nervus, o ketvirtajame kėlinyje atsiliko per žingsnį (82:83).

Vis dėlto labiau patyrę ispanai su Pau Gasoliu priešakyje nesupanikavo ir iškovojo pirmąją pergalę 96:87.

„Jau rungtynės su Lietuva parodė, kad Nigerija – labai pajėgi komanda. Ir ji pagavo ritmą, – po rungtynių sakė S.Scariolo. – Pasiruošimo olimpiadai cikle turėjome gerokai daugiau rūpesčių nei įprasta ir tai tikrai mums nepadėjo tobulinti žaidimo sistemos nuo pradžių.“

Dar vienos sudėtingos rungtynės parodė – šlubčiojanti Ispanija turės gerokai pasitempti, kad išneštų sveiką kailį iš B grupės ir nepatirtų vieno skaudžiausių fiasko per visą šios auksinės ispanų krepšinio kartos dešimtmetį.

„Esme buvę ir sudėtingesnėse situacijose“, – ramino Ispanijos rinktinės lyderis Pau Gasolis. – Žinome, ką turime daryti ir eisime tikslo link“.

Jėgų santykis pasikeitė?

Ispanai vos pasibaigus mačui su Nigerija bendraudami su savo šalies žurnalistais dažnai linksniavo Lietuvos vardą. Nes jau šeštadienį Europos čempionų laukia dar vienas sudėtingas barjeras – Rio žibanti Lietuvos rinktinė.

Praėjusią vasarą Ispanijos rinktinė sutriuškino Lietuvą Europos krepšinio čempionato finale, tačiau po metų tokia jėgų persvara jau nėra akivaizdi. Anaiptol.

Šią vasarą viena kitą puikiai pažįstančios rinktinės jau grūmėsi draugiškuose mačuose Kaune ir Madride ir abu kartus pranašumą įrodė lietuviai (78:73 ir 78:76). Nors ispanai retai pralaimi draugiškus mačus savo šalyje, po pralaimėjimo niekas panikos nekėlė.

Tačiau praėjus kiek daugiau nei trim savaitėms, Ispanijos rinktinėje nerimo gerokai daugiau. Nors patyrę komandos senbuviai bei šilto ir šalto matęs S.Scariolo kaip įmanydami stengiasi slėpti įtampą ir sunkumus, kurie pančioja talentingos komandos žaidimą,

Ispanų laukia labai sudėtingos akistatos su Lietuvos ir Argentinos rinktinėmis. B grupėje be pralaimėjimų žygiuojantys lietuviai gali tapti dar vienu labai sudėtingu ir galbūt net lemiamu Europos čempionų išbandymu Rio de Žaneire.

„Turėsime žaisti dar labiau susikaupę prieš tokias komandas kaip Lietuva, – kalbėjo S.Scariolo. – Turime atsiminti, kiek kartų mes esame buvę tokiose situacijos kaip dabar. Reikia ruoštis ir žaisti krepšinį. Ir būti viskam pasiruošus, ir žinoma, nebijoti.“

P.Gasolis tiki – Ispanija pakils

P.Gasoliui, Juanui Carlosui Navarro, galbūt net ir Rudy Fernandezui, Sergio Rodriguezui ir Sergio Lulliui tai gali būti paskutinė vasara rinktinėje, todėl talentingiausia krepšinio karta šalies istorijoje nori trinktelėti durimis.

Tačiau durys kol kas sunkiai atsidaro – nors individualiai pajėgių krepšininkų rinktinėje netrūksta, komandinis žaidimas nesiklijuoja, puolimas stringa, rezultatai – kuklūs.

Ispanai pagal per rungtynes pelnomus taškus turnyre kol kas užima kuklią 8-ąją vietą (77 taškų), dvitaškius mesdami 35 proc., tritaškius – 25 proc. taiklumu. Būsima ispanų varžovė Lietuvos rinktinė, per rungtynes pelnanti 84 taškus, demonstruoja vieną geriausių puolimų turnyre, užimanti ketvirtąją vietą ir nusileidžianti JAV (110 tšk.), Australijos (90 tšk.) ir šiek tiek – Argentinos (85,7 tšk.) rinktinėms.

„Lietuvos rinktinė – labai talentinga. Šiame turnyre ji žaidžia puikiai, turi didžiulį pasitikėjimą ir auga kaip komanda. Bus labai sunku“, – sakė P.Gasolis, olimpiadoje renkantis po 18 taškų ir atkovojantis po beveik 9 kamuolius.

2001 metais Ispanijos rinktinėje debiutavęs P.Gasolis su Lietuva žaidė dešimtis kartus, per kuriuos patyrė karčius pralaimėjimus, bet ir šventė įsimintinas pergales. 36-erių 213 cm ūgio vidurio puolėjas turi vilties, kad Rio olimpiadoje Ispanijos rinktinė pakils rungtynėse su Lietuva.

„Ne kartą įvairiuose čempionatuose esame strigę, tačiau vis pavykdavo susitvarkyti ir pakilti. Tikiuosi, kad susitvarkysime ir šį kartą. Nors bus sunku, tikiuosi, kad pakilsime ir rungtynėse su Lietuva“, – vylėsi P.Gasolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.