EUROLYGA 2023

S.Jovaiša: „Ko čia peikti rinktinę – tik gėdingas pralaimėjimas“

„Jono Kazlausko paklauskite, kas atsitiko. Sunku kalbėti apie tokį pralaimėjimą – dabar privalu kuo greičiau žaidėjams užmiršti šį mačą, ištrinti iš atminties“, – apie tragišką Lietuvos krepšinio rinktinės šeštadienio vakarą Rio de Žaneiro olimpiniame turnyre kalbėjo krepšinio specialistas Sergejus Jovaiša.

Sergejus Jovaiša<br>T.Bauro nuotr.
Sergejus Jovaiša<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2016, 12:08 PM, atnaujinta May 15, 2017, 11:56 PM

Pasibaigus šeštadienio Lietuvos ir Ispanijos krepšininkų rungtynėms Rio turnyro B grupės mače, komandas skyrė lygiai pusšimtis taškų.

Lietuviai netikėtai siaubingai dideliu skirtumu nusileido varžovams – 59:109 ir patyrė antrą didžiausią pralaimėjimą olimpinių turnyrų istorijoje.

„Net analizuoti neverta – tam jokios analizės nereikia. Ką galėtų pasakyti kroatai, pralaimėję šeštadienį Nigerijai? Nieko. Nors jie tikrai nėra silpnesni už Afrikos čempionus. Visas Lietuvos pralaimėjimas sutelpa į vieną paprastą sakinį – komanda nesugebėjo pataikyti į žaidimo ritmą. Nepavyko to padaryti ir dabar fantazuoti, kodėl taip atsitiko, – nesinori“, – aiškino dabartinis Seimo narys buvęs krepšininkas S.Jovaiša

Net ir po tragiško pralaimėjimo Jono Kazlausko vyrai lieka Rio krepšinio turnyro pirmojoje B grupės vietoje, bet galutinę jos poziciją lems paskutinis grupės mačas su Kroatija naktį iš pirmadienio į antradienį.

Ar Lietuvos krepšininkams pavyks iki to laiko atsitokėti ir nustumti į šalį baisų ispanišką košmarą?

„Tokių mačų būna ir NBA. Vieni beviltiškai pralaimi, kiti – mėgaujasi mušamos komandos bejėgiškumu. Pats kartą buvau tokioje situacijoje, kai į Kauną atvyko Vilniaus „Statyba“. Girdėjome, kad vilniečiai norėjo rimto mūšio, tačiau mes juos sutriuškinome 50 taškų skirtumu. Ar jie buvo tiek silpnesni? Žinoma, kad ne. Paprasčiausiai, buvo nevykusi diena, pritrūko motyvacijos. Labai aktualu, kad šis mačas nebuvo svarbus ir lemiamas. Kitu atveju žaidėjai labai išgyventų ir viskas susijauktų ekipoje. Dabar jie puikiai suvokia, kad tai skaudus pralaimėjimas, bet ne visiška tragedija. Nors ir atrodė tragiškai iš šalies... Manau, krepšininkai galės susitvarkyti su psichologinėmis šių rungtynių problemomis, nes pralaimėjimas neturi lemiamos reikšmės“, – dėstė mintis S.Jovaiša.

Rungtynių baigtis itin netikėta, mat Lietuvos ir Ispanijos rinktinės šią vasarą jau žaidė du draugiškus mačus ir abu kartus pergalę šventė lietuviai – 87:83 Kaune ir 86:84 Malagoje.

Tačiau paskutinis oficialus tarpusavio mačas buvo gerokai sėkmingesnis Ispanijai, ji praėjusių metų Europos čempionato finale taip pat be didesnio vargo nugalėjo lietuvius 80:63. Ir dar vienas – jau Rio antausis lietuviams...

Tragiškai šeštadienį susiklostė ir vieno iš ekipos lyderių – Jono Valančiūno – pasirodymas. Tiesioginis Ispanijos žvaigždės Pau Gasolio oponentas iš Lietuvos, ko gero, norės kuo greičiau pamiršti šį košmarą.

Mūsų vidurio puolėjui niekaip nepavyko pramušti P.Gasolio gynybos – visi šeši dvitaškiai skriejo pro šalį. Po to, kai P.Gasolis trečiąjį kėlinį pradėjo tritaškių fiestą, J.Kazlauskas pakeitė pagrindinį komandos centrą ir aikštėje jis daugiau nepasirodė. Per 20 minučių be taškų likęs uteniškis atkovojo 10 kamuolių.

„Apie rinktinę jau sako: gėdingas variantas. Taip, sutinku. Ar gėdingai sužaidė Jonas Valančiūnas? Manau, kad negėdingai, – kalbėjo S.Jovaiša. – Jau nuo rungtynių su Brazilija pamatėme, kad mūsų vidurio puolėjui skiriamas išskirtinis dėmesys. Kiekviena rinktinė rengiasi kovai prieš Joną, o jo pavardę varžovai taria kur kas geriau nei koks mūsų žemaitis ištaria „Valančiūnas“. Reikia pasakyti, kad gynyboje ir po krepšiais jis žaidžia patikimai, tačiau norima iš jo ir pelnytų taškų – pagal savo pajėgumą Jonas turėtų įmesti 15–18 taškų. Tačiau jam nesiseka. O kai nesiseka, tuomet atsiranda nepasitikėjimas savo jėgomis, neužtikrintumas. Jonui reikia vos vienų gerų rungtynių, kad atgautų pasitikėjimą – kad įmestų nemažai taškų ir pajustų žaidimo skonį. Ir manau, kad toks mačas bus antradienį su kroatais.“

- Tikite, kad tokio pat fiasko nebus ir akistatoje su Kroatija? – lrytas.lt paklausė S.Jovaišos.

– Dabar pasakykite man, ar įmanoma per vieną dieną pakeisti rinktinę? Žinoma, kad ne. Kaip ir sakiau – aš abejoju, kad mūsų komanda yra tokia beviltiška, žiūrint į turimą rezultatą. Per naktį lietuviai netapo bloga rinktine, todėl tokio paties rezultato rungtynėse su Kroatija nebus.

- Jau sklando gandai, kad Lietuva tyčia pralaimėjo Ispanijai, kad B grupėje būtų pirma arba trečia ir atkrintamuosiuose mačuose iki finalo nesusitiktų su JAV rinktine. Tikite tuo?

– Dabar pasakykite, kokiu skirtumu galima tyčia pralaimėti – na, 2, gal 10 taškų skirtumu. Bet ne 50... Viskas čia gerai, jokių skaičiavimų – gal kas ir norėtų įžvelgti nesėkmėje tendencijas, bet tai yra labiau demagogija. Tuomet visuose pralaimėjimuose galima ieškoti tam tikrų dėsningumų ir viską aiškinti slaptais sumanymais.

- Kokią matote Lietuvos rinktinės tolesnę ateitį Rio krepšinio turnyre?

– Visų pirma privalu, kad Jonas Valančiūnas baigtų blaškytis aikštėje. Kai šis komponentas susitvarkys, tuomet komanda bus ir toliau labai pajėgi – J.Kazlauskas turės visus įmanomus ginklus kovoti dėl olimpinių medalių.

 Vasaros olimpines žaidynes RIO2016 žiūrėkite per „Lietuvos ryto“ televiziją arba portale www.lrytas.tv

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?