EUROLYGA 2023

Rinktinės teismo diena: metas pabusti ir išsitraukti ginklus

Lietuvos krepšininkai privalo patobulinti gynybą ir būti išradingesni atakuodami, jeigu Rio de Žaneire nori peršokti olimpinių žaidynių ketvirtfinalį, kur mūsų šalies rinktinės laukia Australijos komanda. Lietuvos krepšininkai stikliniais žvilgsniais vienas po kito traukė į „Carioca“ arenos rūbinę.

Grupės etapą dviem pralaimėjimais baigusi Lietuvos rinktinė priverti sunerimti sirgalius.<br>A.Pliadžio nuotr.
Grupės etapą dviem pralaimėjimais baigusi Lietuvos rinktinė priverti sunerimti sirgalius.<br>A.Pliadžio nuotr.
M.Kalnietis Rio de Žaneire rungtyniauja nuostabiai, tačiau rinktinės lyderiu tapusio įžaidėjo pastangų nepakanka.<br>V.Dranginio nuotr.
M.Kalnietis Rio de Žaneire rungtyniauja nuostabiai, tačiau rinktinės lyderiu tapusio įžaidėjo pastangų nepakanka.<br>V.Dranginio nuotr.
Lietuvos rinktinei būtina susikaupti ir pradėti žaisti.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
Lietuvos rinktinei būtina susikaupti ir pradėti žaisti.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
Grupės etapą dviem pralaimėjimais baigusi Lietuvos rinktinė priverti sunerimti sirgalius.<br>A.Pliadžio nuotr.
Grupės etapą dviem pralaimėjimais baigusi Lietuvos rinktinė priverti sunerimti sirgalius.<br>A.Pliadžio nuotr.
Lietuvos rinktinei nėra kur trauktis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinei nėra kur trauktis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinei nėra kur trauktis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinei nėra kur trauktis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 17, 2016, 3:54 PM, atnaujinta May 15, 2017, 3:49 PM

Rio de Žaneire jau sklandė tamsi naktis, kaip ir mūsų šalies komandos žaidime pastarosiose dvejose B grupės rungtynėse.

Viskas buvo kitaip prieš kelias dienas. Brazilija, Nigerija ir Argentina buvo lietuvių grobis per pirmąsias trejas B grupės rungtynes, tačiau paskui jau mūsų šalies rinktinė tapo žaislu ispanams (59:109) ir kroatams (81:90), kurie finišavo pirmi grupėje.

Jono Kazlausko vyrai nusirito į trečiąją vietą, o tai reiškė, jog ketvirtfinalyje trečiadienį Lietuva kovos su Australija. Kitose ketvirtfinalio porose JAV žais su Argentina, Ispanija su Prancūzija, o Kroatija – su Serbija.

Jei lietuviams pavyktų sutramdyti šiose žaidynėse galingai žaidžiančius australus, jie po aštuonerių metų sugrįžtų į olimpinių žaidynių pusfinalį ir ten varžytųsi su kroatų ir serbų akistatos nugalėtojais.

Gynyba tapo bėda

J.Kazlausko sukurta gynyba atrodė tvirta per kontrolines rungtynes, bet olimpinėse žaidynėse ji vis labiau aižėja. Per pirmuosius tris mačus lietuviai dar gynėsi neblogai (po 76,3 taško), o pastarosiose dvejose rungtynėse buvo praleista po 99,5 taško.

„Bėda buvo gynyba. Neatlikome užduočių, kurias buvo iškėlę treneriai“, – po mačo su Kroatija sakė Paulius Jankūnas.

Lyderiu tapo įžaidėjas

Mantas Kalnietis savo antrosiose olimpinėse žaidynėse žaidžia su triguba energija. Jis laksto lyg kulka, renka po 19,2 taško ir mėto pašėlusiai taikliai (77 proc. dvitaškių, 48 proc. tritaškių). Jie būtų krepšinio intelekto kategorija, M.Kalnietis būtų lyderis ir ten, nes dar dalija po 8 rezultatyvius perdavimus.

Po penkerių rungtynių tarp 144 olimpinių žaidynių krepšininkų M.Kalnietis pirmauja pagal naudingumo balus (vidutiniškai po 24), lenkdamas ispaną Pau Gasolį, australą Andrew Bogutą, amerikietį Keviną Durantą ir kroatą Bojaną Bogdanovičių.

Pavojus yra nuovargis. Penkerios rungtynės turėjo atimti daug jėgų – juolab kad su kroatais Mantas žaidė visas 40 minučių.

Reikia nusileisti ant žemės

Antras pagal rezultatyvumą Lietuvos rinktinės žaidėjas Mindaugas Kuzminskas mače su Argentina sužaidė geriau už Emanuelį Ginobili, bet po kelių dienų jam jau teko klausytis Jono Kazlausko ir Jono Mačiulio priekaištų dėl gynybos prieš Dario Šaričių.

„Kai kurie žaidėjai turėtų nusileisti ant žemės ir nebeskrajoti padebesiais. Galbūt dabar jie jau nusileido. Bet jie tikrai buvo pervertinę save. Siūlyčiau visiems pasižiūrėti iš kito kampo į save, nes dabar laukia pats svarbiausias mačas“, – sakė J.Kazlauskas.

Jonas Valančiūnas buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinės žaidėjas pernai Europos pirmenybėse, bet Rio de Žaneire jis nepanašus į save.

Dvikova su P.Gasoliu pralaimėta 0:23. Per visus 5 mačus J.Valančiūnas surinko tik 35 taškus.

Gindamasis jis blaškosi, nesugaudo žemesnio lygio varžovų, o puldamas nėra lankstus, tarsi pats įsispraudęs į įtampos zoną, kurioje šiose žaidynėse jau pražuvo du jauni talentingi kitų sporto šakų olimpiečiai – Rūta Meilutytė ir Ričardas Berankis.

„Negerai sužaidžiau. Reikia judėti pirmyn – kažkas neveikė“, – priežasčių ieškojo J.Valančiūnas. Regis, jam pirmiausia reikėtų atsikratyti vaiduoklių galvoje, kurią krepšininkas pats sau baksnojo pagaliau pataikęs paprastą dvitaškį mače su Kroatija.

Argentiniečiai skleidė gandus

Po pralaimėjimo ispanams 50 taškų skirtumu Lietuvos rinktinė staiga atsidūrė mistinių gandų verpete.

Argentinos krepšinio federacijos prezidentas Federico Susbiellesas iš anksto patarė atkreipti dėmesį į Lietuvos ir Kroatijos rungtynes, nes neva gali būti sutarta dėl kroatų pergalės.

Argentinietis aiškino, jog tokiu susitarimu abi komandos pasirūpintų tuo, kad ketvirtfinalyje nesusidurtų su turnyro favorite JAV rinktine.

Tačiau F.Susbiellesas nepaaiškino, kodėl Lietuvai būtų naudinga likti trečiai pralaimėjimo atveju ir kodėl Argentina negalėjo įveikti Lietuvos, kad nepriklausytų nuo varžovų.

Net ir prastame detektyve nusikaltimą narpliojantys tyrėjai ieško motyvų. Krepšinyje jų šį kartą tiesiog nebuvo.

Serbai ar australai ketvirtfinalyje? Tik tiek galėjo rinktis lietuviai. Bet vargu ar žaisti bus maloniau su Australija, kuri sudorojo Serbiją 15 taškų skirtumu.

Australai atrodo galingai

Latvių kilmės australo Andrejaus Lemanio treniruojama komanda tiesiog žėri Rio de Žaneire.

A grupėje australai iškovojo keturias pergales vidutiniškai 21,5 taško skirtumu. Vienintelį mačą Australija 88:98 pralaimėjo amerikiečiams, bet ir su jais kovojo apylygiai iki pat rungtynių pabaigos.

Subalansuotą Australijos smogiamąjį penketą sudaro penki NBA žaidėjai, vykusiai pasidaliję vaidmenis: įžaidėjas Matthew Dellavedova dalija perdavimus (8,6 per mačą), Patty Millsas renka taškus (20,5), Joe Inglesas suteikia komandai kūrybiškumo, o po krepšiais karaliauja Andrew Bogutas (21,2 naudingumo balo) ir Aaronas Baynesas (5,8 atk. kamuolio).

„Tai labai gera komanda, tai įrodžiusi grupės rungtynėse, – nugalėjo ir prancūzus, ir serbus, – sakė P.Jankūnas. – Australai žaidžia labai aukšto lygio krepšinį. Turi ir aukštų pavojingų žaidėjų, ir mažiukų. Fiziškai stipri komanda. Mums bus labai sunku.“

Lietuva pralaimėjo Australijai (75:82) prieš dvejus metus pasaulio čempionate, kai australai spausdami mūsų įžaidėjus (M.Kalnietis nežaidė dėl traumos) paspendė mūsų šalies komandai spąstus.

Kontrolinėse rungtynėse San Paule prieš tris savaites J.Valančiūnas pelnė 19 taškų ir lietuviai tada 81:68 įveikė australus.

Bet viskas keičiasi – ne tik australai, bet ir lietuviai.

„Čia jie žaidžia labai gerą krepšinį, – pabrėžė J.Kazlauskas. – Australus labai pakeitė A.Bogutas. Tai, kad jie įveikė prancūzus ir serbus, nėra atsitiktinumas.

Blogai, kad mes patys rungtynėse su ispanais kritome į gilią duobę. Ir mačo su kroatais antrajame ir trečiajame kėliniuose vėl kritome. Šios rungtynės atskleidė daug mūsų trūkumų, apie kuriuos anksčiau nenorėjau užsiminti. Tačiau tų silpnybių mes turime.

Didžiausias klausimas – kaip mums pavyks tai išspręsti?“

Takoskyra labai aiški: pergalė prieš australus atvertų duris į pusfinalį ir galbūt išsvajotą finalą, o pralaimėjimas tik paryškintų tą naktį, kuri užklupo per rungtynes su Ispanija ir Kroatija. Nesėkmės atveju ir kelionė namo nebūtų smagi.

B grupė. 5-asis turas

Lietuva – Kroatija 81:90 (21:13, 20:34, 14:28, 26:15). M.Kalnietis 26 (11 rez. perd.), P.Jankūnas 18, J.Valančiūnas 13, R.Seibutis 7, M.Grigonis ir J.Mačiulis po 6, M.Kuzminskas 3, D.Sabonis 2, A.Juškevičius, A.Kavaliauskas, R.Javtokas ir V.Kariniauskas nežaidė/Boj.Bogdanovičius 22, K.Simonas 19 (10 atk. kam.), D.Šaričius 18, D.Planiničius 10, M.Bilanas 8, L.Babičius 7, M.Hezonja 6.

Taiklumas. 21/39 (54 proc.) ir 21/41 (51) dvitaškių, 11/28 (39) ir 11/19 (58) tritaškių, 6/8 (75) ir 15/18 (83) baudų. Atkovota kamuolių 27 ir 37, perimta 8 ir 6, rezultatyvių perdavimų 22 ir 17, klaidų 11 ir 15.

Brazilija – Nigerija 86:69 (15:16, 27:15, 17:21, 27:17). Nene 19, V.Benite 15, A.Garcia 13, M.Huertasas ir R.Hettsheimeris po 12/J.Akognonas 16, B.Uzoh 15, A.Aminu 10.

Ispanija – Argentina 92:73 (25:15, 23:20, 23:22, 21:16). R.Fernandezas 23, P.Gasolis 19, S.Llullis ir N.Mirotičius po 10/ N.Laprovittola 21, E.Ginobili 16, F.Campazzo 10.

Keturioms komandoms surinkus po 3 pergales, vietas lėmė du veiksniai: iš pradžių buvo skaičiuojamas pergalių tarpusavio rungtynėse skaičius (Kroatija ir Ispanija – po 2, Lietuva ir Argentina – po 1), o tada buvo žiūrima, kaip baigėsi tarpusavio rungtynės tarp vienodai pergalių turinčių komandų (kroatai įveikė ispanus, o lietuviai – argentiniečius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.