EUROLYGA 2023

Olimpinis krepšinis: trys ketvirtfinalių triuškinimai

Krepšinio aistruoliai laukė ne tokio Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių ketvirtfinalio. Trečiadienį net trys komandos į pusfinalį žengė „Carioca“ arenoje, sutriuškinusios varžovus 25 taškų ar didesniu skirtumu: JAV pranoko Argentiną 105:78, Australija – Lietuvą 90:64, Ispanija – Prancūziją 92:67.

Aron Baynesas su Australijos ekipa pateko į Rio žaidynių pusfinalį.<br>AFP nuotr.
Aron Baynesas su Australijos ekipa pateko į Rio žaidynių pusfinalį.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2016, 11:45 AM, atnaujinta May 15, 2017, 1:53 PM

Tikras atkrintamųjų varžybų vertas mūšis vyko tik buvusios Jugoslavijos šalių krepšininkų dvikovoje, kurioje Serbija palaužė Kroatiją 86:83.

Ketvirtfinalio rungtynės sudėliojo pusfinalio poras. Kitame etape penktadienį susigrums JAV – Ispanija ir Australija – Serbija.

Praeitis. 18-ąjį kartą olimpiniame turnyre dalyvaujančiai JAV rinktinei pusfinalis yra įprastas rezultatas. Iš visų praėjusių olimpinių žaidynių, kuriose rungtyniavo, amerikiečiai grįžo su apdovanojimais. Jie iškovojo 14 aukso, 1 sidabro ir 2 bronzos medalių komplektus. Ispanijos rinktinės sąskaitoje yra trys sidabro medalių komplektai, iškovoti 1984, 2008 ir 2012 metų žaidynėse.

Australijos krepšininkai olimpinių medalių dar niekada nelaimėjo. Australijos komanda triskart buvo patekusi tarp keturių geriausiųjų, bet pralaimėjo lemiamus mačus ir 1988, 1996 bei 2000 metų žaidynėse užėmė ketvirtąją vietą.

Savarankiškos Serbijos komanda olimpinėse žaidynėse dalyvauja pirmą kartą. Tačiau anksčiau serbų krepšininkai daug kartų kovojo olimpiniuose turnyruose vilkėdami marškinėlius, ant kurių buvo užrašyta „Jugoslavija“.

Kaimynai. Serbijos ir Kroatijos sporto istorijoje daug stiprių sąsajų, tačiau subyrėjus Jugoslavijai kaimyninių šalių krepšininkai niekada nežaidė tokių svarbių rungtynių. Užtat pirmasis kartas iškart buvo toks, kad bus prisimenamas ilgai. Dvikova Rio de Žaneire buvo atkakli ir permaininga, o nugalėtojai paaiškėjo tik paskutinėmis sekundėmis.

Rungtynes truputį geriau pradėjo serbai, kurių aukštaūgiai pirmajame kėlinyje pasinaudojo varžovų priekinės linijos silpnumu. Tačiau antrajame kėlinyje įsismagino rezultatyviausias turnyro krepšininkas kroatas Bojanas Bogdanovičius ir į priekį išsiveržė jo komanda, sužaidus pusę mačo pirmavusi 38:32.

Trečiojo ketvirčio pirmoje pusėje atrodė, kad Serbijos rinktinė gali sunaikinti intrigą. Serbai pradėjo labai agresyviai gintis, kelis kartus perėmė kamuolį ir įgijo dviženklę persvarą 61:48. O atsvara kroatų lyderiui tapo tris tritaškius įmetęs jo bendrapavardis serbas Bogdanas Bogdanovičius.

Vis dėlto ketvirtajame kėlinyje kroatai sumažino atsilikimą iki vieno taško 73:74, o mačo pabaigoje krepšininkai daugiausia vaikščiojo nuo vieno krepšio prie kito ir mėtė baudas po sąmoningų pražangų. Per paskutines 24 sek. kroatai pataikė 8 iš 10 baudų, serbai – 7 iš 8. Šis santykis visiškai tenkino Serbijos rinktinę.

Bogdanovičiai. Abiejose komandose rezultatyviausiai žaidė krepšininkai ta pačia pavarde. Kroatas Bojanas Bogdanovičius pelnė 28 taškus, serbas Bogdanas Bogdanovičius – 18.

Kroatas Bojanas yra rezultatyviausias olimpinio turnyro žaidėjas. Jo vidurkis – 25,3 taškai. Antrąją vietą užimantis australas Patty Millsas pelno vidutiniškai 21,2 taško.

Tritaškiai. Ispanijos rinktinė panaudojo tą patį ginklą, kuriuo australai pražudė lietuvius – pirmoje mačo pusėje užmėtė varžovus tritaškiais. Prie tolimų metimų linijos geriausiai jautėsi 208 cm ūgio Nikola Mirotičius, po vieną kitą tritaškį pridėjo komandos draugai ir ispanai jau antrojo kėlinio pradžioje įgijo prieš prancūzus dviženklę persvarą.

„Mėlynieji“ dar šiek tiek pasispardė, bet „raudonoji siaubūnė“ parodė visą savo jėgą ir laimėjo triuškinamu skirtumu.

Labai prastai olimpinį turnyrą pradėjusi ir dvejas pirmąsias rungtynes pralaimėjusi Ispanijos rinktinė įsibėgėjo ne juokais. Europos čempionai iškovojo ketvirtą iš eilės pergalę, o pastaruosius tris varžovus pranoko keliomis galvomis: Lietuvą – 50 taškų, Argentiną – 19 taškų, Prancūziją – 25 taškais.

Prancūzai labiausiai nukentėjo nuo Juodkalnijoje krepšininko kelią pradėjusio N.Mirotičiaus. Jis pataikė net 5 iš 8 tritaškių ir pelnė 23 taškus.

Įtampai atlėgus ispanų treneris Sergio Scariolo leido pasirodyti mažiau žaidžiantiems krepšininkams. Tarp jų labiausiai pasižymėjo 22 metų Willy Hernangomezas, kuris bus Mindaugo Kuzminsko komandos draugas „New York Knicks“ klube. Būsimasis NBA debiutantas sužaidė geriausias rungtynes rinktinėje ir pelnė 18 taškų.

Startas. Argentinos penketas rungtynių pradžioje ant JAV žvaigždyno šliūkštelėjo ledinio vandens. Laikrodžiui suskaičiavus 6 min. švieslentėje degė netikėti skaičiai – 19:9 argentiniečių naudai. JAV krepšininkai tik tada pradėjo kiečiau gintis, branginti kamuolį puldami ir labai greitai viską sustatė į savo vietas. Pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pradžioje amerikiečiai per 5 min. pelnė 20 taškų be atsako, pabėgo į priekį 36:21 ir nugalėtojai nebekėlė abejonių. JAV ekipoje beveik po tašką per minutę rinko jos lyderis Kevinas Durantas. Jis žaidė 28 min. ir pelnė 27 taškus.

Atsisveikinimas? Kelios ryškios pasaulio krepšinio žvaigždės trečiadienį sužaidė, ko gero, paskutines karjeros rungtynes rinktinių turnyruose. Kad po Rio de Žaneiro žaidynių tikriausiai baigs karjerą nacionalinėje komandoje, yra minėję prancūzas Tony Parkeris, olimpiniai čempionai argentiniečiai Emanuelis Ginobili, Luisas Scola ir Andresas Nocioni.

Tiesa, niekada negalima sakyti griežto „niekada“. Prieš ketverius metus E.Ginobili, kuriam tuo metu buvo 35-eri, jau buvo ištaręs „sudie“ Argentinos rinktinei, bet grįžo į ją dėl Rio de Žaneiro žaidynių.

Dienos penketas

Patrickas Millsas (Australija). 24 taškai (3/4 dvitaškių, 5/11 tritaškių, 3/4 baudų) per 27 min.

Bogdanas Bogdanovičius (Serbija). 18 taškų (4/7 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 1/1 baudos) ir 5 rez.perd. per 26 min.

Bojanas Bogdanovičius (Kroatija). 28 taškai (3/7 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 10/12 baudų) per 39 min.

Kevinas Durantas (JAV). 27 taškai (2/4 dvitaškių, 7/9 tritaškių, 2/2 baudų), 7 atk.kam. ir 6 rez.perd. per 28 min.

Nikola Mirotičius (Ispanija). 23 taškai (4/7 dvitaškių, 5/8 tritaškių) ir 5 atk.kam. per 26 min.

Dienos žaidėjas

Nikola Mirotičius (Ispanija).

Rezultatai

Australija – Lietuva 90:64. P.Millsas 24, A.Baynesas 16, M.Dellavedova 15, J.Inglesas 10/ M.Kalnietis ir A.Kavaliauskas po 12, R.Seibutis 8.

Ispanija – Prancūzija 92:67. N.Mirotičius 23, W.Hernangomezas 18, S.Llullis 10/ T.Parkeris 14, N.De Colo 13, J.Lauvergne‘is 12.

JAV – Argentina 105:78. K.Durantas 27, P.George‘as 17, D.Cousinsas 15, K.Irvingas 11/ L.Scola 15, E.Ginobili 14, F.Campazzo 13, A.Nocioni 12.

Serbija – Kroatija 86:83. Bog.Bogdanovičius 18, N.Raduljica, N.Jokičius ir S.Markovičius po 12/ Boj.Bogdanovičius 28, M.Hezonja 16, M.Bilanas 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.