EUROLYGA 2023

Olimpiados krepšinio finale – vėl Amerika prieš Europą

Amerika prieš Europą. Toks ir vėl bus olimpinio vyrų krepšinio turnyro finalas. Teisę jame žaisti iškovojo JAV ir Serbijos rinktinės, penktadienį laimėjusios Rio de Žaneiro žaidynių pusfinalio rungtynes.

JAV krepšininkai sulaukė pasipriešinimo, bet laimėjo užtikrintai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV krepšininkai sulaukė pasipriešinimo, bet laimėjo užtikrintai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 20, 2016, 1:09 PM, atnaujinta May 15, 2017, 9:10 AM

Pagrindinė favoritė JAV įveikė Ispaniją 82:76, pirmą kartą, kaip savarankiška valstybė, olimpinėse žaidynėse dalyvaujanti Serbija sutriuškino Australiją 87:61.

Praeitis. Šįmetis olimpinis vyrų krepšinio turnyras yra 19-asis. Per praėjusius 18 turnyrų finale įvyko net 15 akistatų tarp Amerikos ir Europos. Tik 1936 metais, kai krepšinis debiutavo olimpinėje programoje, Berlyne dėl aukso susikovė JAV ir Kanada, 1980 metais, kai JAV boikotavo Maskvos žaidynes, lemiamas rungtynes žaidė Jugoslavija ir Italija, o 1988 metais – SSRS ir Jugoslavija.

Finale vykusiuose Amerikos ir Europos mūšiuose milžinišką persvarą įgijo Naujasis pasaulis. Europiečiai laimėjo tik kartą – 1972 metais Miuncheno žaidynių paskutinėse rungtynėse SSRS įveikė JAV.

Miuncheno pralaimėjimas yra viena nedaugelio nemalonių JAV krepšinio akimirkų. Malonių prisiminimų nepalyginamai daugiau. JAV rinktinė olimpinėse žaidynėse yra laimėjusi 17 medalių komplektų: 14 aukso, 1 sidabro ir 2 bronzos.

Strategija. Rio de Žaneiro žaidynių pusfinalyje Ispanijos rinktinė išdavė anksčiau daug pergalių nulėmusį stilių. Ispanai nusprendė žaisdami su amerikiečiais lėtinti tempą ir užmigdyti varžovus. Iš pradžių atrodė, kad ši strategija pražūtinga – vos judėję Europos čempionai labai sunkiai rinko taškus, o JAV komanda vis tiek žaidė greitai, triuškinamai laimėjo kovą po krepšiais (antrojo kėlinio viduryje pagal atkovotus kamuolius amerikiečiai pirmavo 24:10) ir savo taškų sąskaitą pildė daug sparčiau.

Vis dėlto ispanų stratego Sergio Scariolo planas nebuvo beviltiškas. JAV rinktinei pirmą kartą nutolus dviženkliu skirtumu (13-ąją min. – 30:20), europiečiai sugebėjo supančioti amerikiečius ir privertė juos žaisti nemėgiamą lėtesnį krepšinį.

JAV komandos persvara nebedidėjo, tačiau ir Ispanijos rinktinei nepavyko pasiekti persilaužimo. Per visas rungtynes ispanai nė sykio nebuvo priekyje ir neturėjo realių galimybių nepraleisti turnyro favoritų į finalą.

Teisėjai. Abiejų komandų krepšininkai ir treneriai daug priekaištavo teisėjams. Tačiau visi priekaištai buvo nepagrįsti. Tiesiog šįkart teisėjų brigada (graikas Christos Christodoulou, brazilas Guilherme Locatelli ir meksikietis Jose Reyesas) laikėsi taisyklių ir baudė už tuos nusižengimus, į kuriuos paprastai žiūrima pro pirštus.

Dar iki pertraukos technines pražangas gavo ispanai Nikola Mirotičius ir Felipe Reyesas, amerikiečiai Paulas George‘as ir Kevinas Durantas, ispanų treneris S.Scariolo ir atsarginių suolas.

Prieš trečiąjį kėlinį teisėjai abiejų komandų treneriams ir kapitonams ilgai aiškino, kad taisyklės parašytos tam, kad jų būtų laikomasi, ir antrojoje pusėje nesusipratimų nebuvo. Sudorojo. Serbijos komanda Australijos krepšininkus sudorojo netikėtai lengvai. Laikrodis dar nebuvo spėjęs suskaičiuoti trijų minučių, o australų treneris Andrejus Lemanis paprašė pirmosios minutės pertraukėlės, nes varžovai pirmavo 8:0.

Išklausę trenerio nurodymų, australai tik trumpam pristabdė nuopolį. Puikę gynęsi ir visus Žaliojo žemyno krepšininkų puolimo ryšius nutraukę „ereliai“ tvirtai plasnojo tolyn: pirmąjį kėlinį laimėjo 16:5, o 14-ąją min. privertė latvių kilmės A.Lemanį prašyti antros pertraukėlės. Rezultatas tuo metu buvo 24:10, o australų gynybą pjaustęs Serbijos rinktinės lyderis Milošas Teodosičius jau buvo pelnęs 12 taškų.

Tačiau visi A.Lemanio veiksmai buvo bevaisiai. Australijos krepšininkai dar nesibaigus antrajam kėliniui pakriko ir tik stebėjo, kaip Serbijos komanda didina skirtumą.

Legionieriai. Olimpinius medalius užsitikrino du Serbijos rinktinėje žaidžiantys buvę LKL krepšininkai: Vilniaus „Lietuvos rytui“ atstovavęs Nemanja Nedovičius ir Kauno „Žalgirio“ aprangą vilkėjęs Vladimiras Štimacas.

Pusfinalyje jų vaidmuo buvo antraeilis. Treneris Aleksandaras Džordževičius abu buvusius Lietuvos klubų krepšininkus į aikštę įleido tik tada, kai visas darbas jau buvo atliktas. V.Štimacas pelnė 4 taškus, N.Nedovičius – 1.

Australijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė „Žalgirio“ puolėjas Brockas Motumas. Jis pelnė 13 taškų, bet pasižymėjo tik tada, kai jo komandos padėtis buvo beviltiška. Buvęs „Lietuvos ryto“ aukštaūgis Aronas Baynesas mačą pradėjo australų starto penkete, pelnė 7 taškus, o po finalo sirenos nesugebėjo pripažinti pralaimėjimo ir sukėlė nedidelį susistumdymą su varžovais.

Pakartojimas. Amerikiečiai ir serbai sekmadienį Rio de Žaneire pakartos 2014 metų pasaulio pirmenybių finalą. Užpernai Madride JAV krepšininkai varžovams nepaliko nė mažiausios galimybės ir nugalėjo 129:92.

Nors nuo tų rungtynių praėjo vos dveji metai, JAV rinktinė labai smarkiai pasikeitė. Olimpinėse žaidynėse dalyvauja tik keturi pasaulio čempionai: Klay Thompsonas, Kyrie Irvingas, DeMaras DeRozanas ir DeMarcus Cousinsas.

Serbų gretose permainų buvo daug mažiau – keturios, bet Rio de Žaneire trūksta tik vieno pasaulio vicečempionams svarbaus krepšininko Nemanjos Bjelicos, kuris nespėjo išsigydyti traumos.

Dienos penketas

Milošas Teodosičius (Serbija). 22 taškai (7/10 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/3 baudų) ir 5 rez.perd. per 22 min.

Klay Thompsonas (JAV). 22 taškai (4/8 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 2/2 baudų) per 35 min.

DeAndre Jordanas (JAV). 9 taškai (4/6 dvitaškių, 1/4 baudų) ir 16 atk.kam. per 27 min.

Miroslavas Raduljica (Serbija). 11 taškų (4/7 dvitaškių, 3/4 baudų) ir 6 atk.kam. per 22 min.

Pau Gasolis (Ispanija). 23 taškai (7/14 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 3/3 baudų) ir 8 atk.kam. per 29 min.

Dienos žaidėjas

Milošas Teodosičius (Serbija).

Rezultatai

JAV – Ispanija 82:76. K.Thompsonas 22, K.Durantas 14, K.Irvingas 13, D.Jordanas ir K.Lowry po 9/ P.Gasolis 23, S.Rodriguezas 11, R.Fernandezas ir J.C.Navarro po 9.

Serbija – Australija 87:61. M.Teodosičius 22, S.Markovičius 14, M.Mačvanas 12, M.Raduljica 11, N.Jokičius 9/ P.Millsas ir B.Motumas po 13, J.Inglesas 12.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.