EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai pasklis po pasaulį. Kur jų ieškoti?

Kol stipriausios pasaulio krepšinio rinktinės varžėsi Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, nemažai krepšininkų jau pradėjo pasirengimą klubų sezonui.

M.Kuzminskas ir D.Sabonis rungtyniaus NBA.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Kuzminskas ir D.Sabonis rungtyniaus NBA.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 26, 2016, 1:25 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:38 PM

Po pasaulį pasklido ir lietuviai. Vien grįžo į klubus, kuriuose žaidė iki vasaros atostogų, kiti rado naujas darbovietes. Kol kas sutartis pasirašė ne visi krepšininkai, bet dauguma jau žino, kur pradės naują sezoną.

JAV ir Kanada

Praėjusį sezoną Šiaurės Amerikos profesionalų lygoje žaidė du lietuviai. Jonas Valančiūnas pernai pratęsė sutartį su „Toronto Raptors“ dar keturiems sezonams, todėl jam nereikėjo rūpintis dėl ateities, o „Houston Rockets“ atstovavęs, bet praėjusį sezoną dėl traumų daug rungtynių praleidęs Donatas Motiejūnas kol kas yra bedarbis.

Kad ir kaip baigtųsi D.Motiejūno darbo paieškos, lietuvių skaičius NBA lygoje turėtų padidėti. Rugpjūčio viduryje sutartį su „Oklahoma City Thunder“ sudarė šių metų naujokų biržoje pakviestas Domantas Sabonis, „New York Knicks“ klubo suteikta proga pasinaudojo iš Europos persikeliantis Mindaugas Kuzminskas, o „Brooklyn Nets“ vadovus sudomino šiais metais universitetą baigęs Egidijus Mockevičius. Tiesa, E.Mockevičiaus sutartis nėra garantuota ir jam reikės įrodyti savo vertę per ikisezoninę „Nets“ stovyklą.

Lietuviai NBA klubuose

„Toronto Raptors“: J.Valančiūnas.

„Oklahoma City Thunder“: D.Sabonis (Gonzagos universitetas, NCAA).

„New York Knicks“: M.Kuzminskas (Malagos „Unicaja“).

„Brooklyn Nets“: E.Mockevičius (Evansvilio universitetas, NCAA).

Čempionatas prasidės spalio 25 d.

Ispanija

Sutartis su ACB lygos klubais yra pasirašę net aštuoni Lietuvos krepšininkai. Tiek lietuvių per vieną sezoną stipriausioje Ispanijos lygoje dar niekada nežaidė (praėjusį sezoną ar bent jo dalį ACB klubams atstovavo šeši lietuviai).

Tiesa, mažai tikėtina, kad visi aštuoni Lietuvos krepšininkai žais ACB čempionate. Vitorijos „Laboral Kutxa“ treneriai dėl 18-mečio Tado Sedekerskio nuspręs per pasirengimo stovyklą, o Ovidijus Galdikas turi labai mažai galimybių likti Las Palmaso „Herbalife“ gretose. „Herbalife“ vidurio puolėjų grandis vėl yra labai stipri, todėl lietuvis veikiausiai dar kartą bus skolinamas (praėjusio sezono viduryje jis buvo išsiųstas į Lenkiją), bet gali būti, kad sutartis su juo bus visai nutraukta.

Nuo praėjusio sezono Ispanijos lygoje liko Jonas Mačiulis, Eimantas Bendžius ir Marius Grigonis (jis pakeitė komandą), o į ACB grįžo arba joje debiutuoti rengiasi Martynas Pocius, Martynas Gecevičius ir Šarūnas Vasiliauskas.

Lietuviai ACB klubuose

Madrido „Real“: J.Mačiulis.

Vitorijos „Laboral Kutxa“: T.Sedekerskis (Ueskos „Penas“, Ispanijos antroji lyga). Las Palmaso „Herbalife“: O.Galdikas (Ščecino „King“, Lenkija).

Mursijos UCAM: M.Pocius (Kauno „Žalgiris“).

Lagunos „Iberostar“: M.Grigonis (Manresos ICL).

Saragosos CAI: M.Gecevičius (Ankaros „TED Kolej“, Turkija).

Badalonos „Joventut“: Š.Vasiliauskas (Prienų-Birštono „Vytautas“).

Kompostelos Santjago „Rio Natura“: E.Bendžius.

Čempionatas prasidės spalio 1 d.

Italija

Italijos lygoje praėjusį sezoną žaidė septyni lietuviai. Po vasaros atostogų toje pačioje komandoje liko tik su Milano „Emporio Armani“ čempionu tapęs Mantas Kalnietis. Taip pat „Serie A“ rungtyniavęs Rimantas Kaukėnas nusprendė baigti karjerą, Darjušas Lavrinovičius grįžo į Lietuvą, o Ovidijus Varanauskas ir Benas Veikalas žaidė nepakankamai gerai, kad klubai pratęstų su jais sutartis.

Italijos lygoje liko, bet komandas pakeitė Tautvydas Lydeka ir Simas Jasaitis.

S.Jasaitis perėjo į buvusią T.Lydekos ekipą Pėzaro „Consultinvest“, kurioje jo komandos draugu tapo su Klaipėdos „Neptūnu“ atsisveikinęs Donatas Zavackas.

Debiutuoti Italijos lygoje rengiasi šią vasarą pirmą kartą į Lietuvos rinktinę patekęs Vaidas Kariniauskas. Jis žais Kantu klube, kurio treneriu dirbs Rimas Kurtinaitis.

Lietuviai „Serie A“ klubuose

Milano „Emporio Armani“: M.Kalnietis.

Sasario „Banco di Sardegna“: T.Lydeka (Pėzaro „Consultinvest“).

Kantu „Pallacanestro“: V.Kariniauskas („Kymi“, Graikija), treneris R.Kurtinaitis (be klubo). Pėzaro „Consultinvest“: S.Jasaitis (Kapo d‘Orlando „Betaland“), D.Zavackas (Klaipėdos „Neptūnas“).

Čempionatas prasidės spalio 1 d.

Turkija

Iš trijų praėjusį sezoną Turkijos pirmojoje lygoje žaidusių lietuvių komandos nepakeitė tik Ušako „Muratbey“ aukštaūgis Evaldas Kairys. Buvęs jo varžovas M.Gecevičius jau persikėlė į Ispaniją, o Deividas Dulkys dar ieško naujos komandos.

E.Kairys Turkijoje nebus vienišas. Į šią šalį išvyko legionieriaus karjerą pradedantis Gediminas Orelikas, kuris apsivilko Bandirmos „Banvit“ aprangą.

Su vienu turtingiausių Europos klubų Stambulo „Darussafaka“ buvo sutaręs M.Kuzminskas, bet jis pakeitė planus sulaukęs pasiūlymo iš NBA.

Lietuviai BSL klubuose

Bandirmos „Banvit“: G.Orelikas („Lietuvos rytas“).

Ušako „Muratbey“: E.Kairys.

Čempionatas prasidės spalio 8 d.

Vokietija ir Rusija

Tarpsezoniu neliko lietuvių Vokietijos ir Rusijos klubuose. Tiek Vokietijoje rungtyniavę Tadas Klimavičius ir Tomas Dimša, tiek Rusijoje žaidęs Artūras Milaknis šią vasarą grįžo į Lietuvą. Beje, Rusijoje darbą rado du praėjusį sezoną „Žalgiriui“ atstovavę užsieniečiai. Ianas Vougioukas perėjo į Krasnodaro „Lokomotiv“, Siimas Sanderis Vene – į „Nižnij Novgorod“.

Latvija ir Baltarusija

Nors Rusijos klubams neatstovaus nė vienas Lietuvos krepšininkas, rusų vadovaujamoje Vieningoje lygoje lietuviai žais. Į šiame turnyre dalyvaujančius klubus iš LKL išvyko Arnas Labuckas (į Rygos VEF) ir Laimonas Kisielius (į Minsko „Cmoki“).

Lietuviai Jungtinės lygos klubuose

Rygos VEF: A.Labuckas (Panevėžio „Lietkabelis“).

Minsko „Cmoki“: L.Kisielius (Prienų-Birštono „Vytautas“).

Čempionatas prasidės spalio 2 d.

Lietuviai kituose LBL klubuose

„Ventspils“: E.Želionis (Utenos „Juventus“).

Rygos „Barons“: T.Jogėla (Prienų-Birštono „Vytautas“), D.Krestininas (Zgoželeco „Turow“, Lenkija).

Čempionatas prasidės rugsėjo 28 d.

Lietuviai kitose šalyse

Graikija

Retimno „Cretan Kings“: E.Žabas (Tartu „Rock“, Estija).

Lenkija

Starogardo „Polpharma“: M.Paliukėnas, M.Sajus (Kauno „Žalgiris“), treneris M.Budzinauskas. Slupsko „Czarni“: M.Česnauskis.

Belgija

Briuselio „Basic Fit“: A.Pečiukevičius (Burgoso „San Pablo Inmobiliaria“, Ispanijos antroji lyga).

Rumunija

Bukarešto „Steaua“: M.Runkauskas (Vilniaus „Lietuvos rytas“).

Vengrija

Zalaegersego „Zalakeramia“: A.Drungilas (Obervarto „Gunners“, Austrija).

Pakšo „Atomeromu“: L.Samėnas (Utenos „Juventus“), treneris G.Petrauskas („Šiauliai“).

Austrija

Gmundeno „Swans“: P.Gaidys („Graz“).

Estija

Tartu „Rock“: D.Milka (Talino „TLU-Kalev“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.