EUROLYGA 2023

Kas vyksta su Donatu Motiejūnu? Paaiškino visą situaciją

Donatas Motiejūnas sportuoja, ruošiasi naujajam sezonui, bet vis dar nėra pasirašęs jokios sutarties. 25 metų 213 cm ūgio krepšininkas dėl situacijos NBA rinkoje netgi neatvyko į Lietuvos rinktinės, kuri ruošėsi Rio de Žaneiro olimpiadai, stovyklą.

D.Motiejūnas kol kas nepriima „Rockets“ pateikto kvalifikacinio pasiūlymo.<br>P.Mantauto nuotr.
D.Motiejūnas kol kas nepriima „Rockets“ pateikto kvalifikacinio pasiūlymo.<br>P.Mantauto nuotr.
D.Motiejūną „Rockets“ klubas jau bandė iškeisti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Motiejūną „Rockets“ klubas jau bandė iškeisti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 2, 2016, 8:54 AM, atnaujinta May 14, 2017, 6:07 AM

D.Motiejūnas nenorėjo rizikuoti ir pabrėžė, kad jam svarbiausia – gauti sutartį NBA.

Bet nuo to laiko nutekėjo daug vandens, o D.Motiejūnas vis dar nėra padėjęs parašo ant sutarties.

D.Motiejūną „Houston Rockets“ klubas praėjusį sezoną jau buvo iškeitęs į „Detroit Pistons“, bet po ilgos ir labai nemalonios istorijos mainai buvo atšaukti, o supykęs krepšininkas negailėjo kritikos motorų miesto klubui.

„Pistons“ tuomet pareiškė, kad D.Motiejūnas nėra visiškai atsigavęs po traumos, tačiau jis vėliau žaidė „Rockets“ komandoje.

D.Motiejūnas netgi sulaukė „Rockets“ kvalifikacinio pasiūlymo, kurio vertė – 3 milijonai 278 tūkstančiai 996 JAV doleriai.

Bet jis dar nepadėjo parašo ant šios sutarties.

Tad kas vyksta su D.Motiejūnu ir kokia jo situacija?

Atsakymą pateikia su ESPN bendradarbiaujančio portalo „Red94“ apžvalgininkas Rahat Huq.

Po mainų su „Pistons“ sugrįžęs D.Motiejūnas keletą kartų suspindėjo, o tada ir vėl atrodė tarytum traumuotas, ne toks, koks jis buvo.

Tačiau „Rockets“ jam pateikė kvalifikacinį pasiūlymą. „Rockets“ nori, kad D.Motiejūnas sugrįžtų. „Rockets“ nori, kad jo kainą diktuotų rinka. Klubas taip pat elgėsi su visais krepšininkais, kurių vardas nėra Jamesas Hardenas.

Tad atėjus rugsėjui esame tokioje pozicijoje, rašė R.Huq.

Kvalifikacinio pasiūlymo sumą lėmė įvairūs faktoriai. Tarp jų – D.Motiejūno vieta NBA naujokų biržoje ir „startinis kriterijus.“ Svarbiausia yra tai, kad kvalifikacinis pasiūlymas yra „vienerių metų garantuota sutartis, kuri tampa reguliaria sutartimi, jeigu žaidėjas nusprendžia ją pasirašyti.“

Kiek žinome, D.Motiejūnas dabar nėra pasirašęs kvalifikacinio pasiūlymo.

Kita labai svarbi data – spalio 1 diena, kuomet kvalifikacinis pasiūlymas automatiškai pasens, nebent „Rockets“ nuspręs ją pratęsti. Pasak Larry Coono (NBA kolektyvinės sutarties ekspertas, – Red.), tai daroma labai retai.

Tad kas gali nutikti po to?

Kvalifikacinio pasiūlymo neįmanoma pratęsti ilgiau nei kovo 1-oji. Pasak L.Coono, „jeigu galiojimo laikas baigiasi ir pasiūlymas nėra nei atmestas, nei priimtas, žaidėjas ir toliau lieka apribotu laisvuoju agentu. Kai baigia galioti kvalifikacinis pasiūlymas, komanda ir žaidėjas gali toliau laisvai derėtis dėl naujosios sutarties. Paskutinė galiojimo diena liečia tik žaidėjo galėjimą priimti kvalifikacinį pasiūlymą.“

„Rockets“ taip pat gali pasiūlyti maksimalų kvalifikacinį pasiūlymą, bet nėra jokių ženklų, kad klubas norėtų pats sau kelti kainą.

Jeigu D.Motiejūnas nuspręstų pasirašyti sutartį su kita komanda, „Rockets“ turėtų tris dienas pateikti didesnį pasiūlymą.

Vienintelės komandos, kurios turi vietos algų kepurėje, kad „permuštų“ D.Motiejūno sutartį (neįtraukiant išimčių) yra „Indiana Pacers“, „Minnesota Timberwolves“, „Utah Jazz“, „Phoenix Suns“, „Brooklyn Nets“, „Denver Nuggets“, „Philadelphia 76ers“.

Galima išbraukti „76ers“, nes klubas turi daugybę aukštaūgių. Tą patį galima pritaikyti ir „Jazz“ komandai.

„Pacers“ turi tik 5 638 276 JAV dolerių. Tokią sumą, manau, „Rockets“ mielai „permuštų“. D.Motiejūnas netgi galėtų turėti abejonių, ar priimti tokią sutartį.

Grėsmę kelti gali tik „Nuggets“, „Nets“ ir „Suns“.

Netgi „Timberwolves“ klubas su 8 360 830 suma algų kepurėje nelabai galėtų iš „Rockets“ nugvelbti lietuvio.

Jeigu D.Motiejūnas pasiryžęs palikti Hjustoną arba nori išmėginti save kitą vasarą, jis gali priimti „Rockets“ kvalifikacinį pasiūlymą, žaisti metus ir tada vėl tapti laisvuoju agentu.

Tačiau faktas, kad mes negirdime jokių gandų arba susidomėjimo iš kitų komandų, leidžia galvoti, kad D.Motiejūnas šioje situacijoje nelabai ir turi svertų.

Atmetus netikėtus posūkius, viskas priklausys nuo to, ar D.Motiejūnas pasirengęs save pririšti prie sumos, apie kurią galvoja būtent „Rockets“.

Mike'as D'Antoni (treneris) gali sakyti, kad D.Motiejūnas suspindės jo sistemoje. Ir jeigu jis iš tiesų suspindėtų, būtų įdomu pamatyti, kaip jis kitą vasarą mėgina laimę.

Bet kiek jis pasitiki savimi ir savo sveikata?

„Dėl „Rockets“ aš tikiuosi, kad abi pusės galiausiai sutars dėl ilgalaikės sutarties“, – pridūrė R.Huq.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.