EUROLYGA 2023

Rusai – jau Europos čempionate. O kaip sekasi kitiems?

Rusijos rinktinė pirmoji iš atrankos turnyro žengė į Europos vyrų krepšinio čempionatą. Šeštadienį rusai iškovojo trečiąją pergalę ir užsitikrino pirmąją vietą mažiausioje grupėje, kurioje žaidžia trys komandos.

Rusai pateko į Europos čempionatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai pateko į Europos čempionatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2016-09-11 13:48, atnaujinta 2017-05-13 11:11

Vieną koją į baigiamąjį etapą įkėlė dar penkios rinktinės, šeštadienį iškovojusios ketvirtąsias pergales. Per du likusius turus varžovams bus sunku sujaukti Belgijos, Lenkijos, Slovėnijos, Juodkalnijos ir Vengrijos krepšininkų planus.

Europos čempionato atrankos turnyre 27 komandos, suskirstytos į septynias grupes, kovoja dėl 11 kelialapių. Jie atiteks visų grupių nugalėtojoms ir keturioms geriausioms antrąją vietą užimsiančioms komandoms.

Sunkumai. Kęstučio Kemzūros treniruojamos Austrijos rinktinės viltims stiprų smūgį sudavė Nyderlandų krepšininkai. Austrai jiems savo aikštėje Švechate nusileido 61:75.

Nesėkmė buvo dar skaudesnė, nes olandai pasiekė revanšą didesniu skirtumu, negu pralaimėjo namie (3 taškais), o tai gerokai apsunkino K.Kemzūros auklėtinių galimybes.

Po ketvirtojo turo tris pergales iškovojusi Nyderlandų komanda tapo vienvalde B grupės lydere. Po du taškus surinko Austrijos ir Vokietijos ekipos, vieną – Danijos rinktinė. Galimybių patekti į Europos čempionatą neprarado nė viena komanda.

Austrai abejas likusias rungtynes žais išvykose: trečiadienį – su Vokietija, šeštadienį – su Danija.

Trileris. Šiame atrankos turnyre labai prastai žaidžia Vokietijos rinktinė. Šeštadienį vokiečiai dramatiškame mūšyje išvykoje po trijų pratęsimų nusileido Danijos komandai 102:106.

Vis dėlto vokiečių problemos nėra didelė staigmena, nes šį rudenį savo šaliai neatstovauja ne tik Dirkas Nowitzki, bet ir dar keli geriausi krepšininkai. Į rinktinę neatvyko NBA rungtyniaujantis Denisas Schroderis, Eurolygos klubuose nemažai žaidę Maikas Zirbesas, Karstenas Tadda, Maxi Kleberis, neseniai Vokietijos piliečiu tapęs ir pernai rinktinėje debiutavęs natūralizuotas slovakas Antonas Gavelas. O prieš ketvirtojo turo rungtynes į JAV išvyko šiuo metu su jokiu klubu sutarties neturintis, bet NBA lygoje toliau žaisti norintis Tiboras Pleissas.

Amerikiečio Chriso Flemingo treniruojamoje komandoje – daug naujokų, bet jaunesnės kartos žaidėjų meistriškumo kol kas neužtenka net kovojant su Europos krepšinio vidutiniokais. Kelialapis. Pirmoji kelialapį į Europos čempionatą užsitikrinusi Rusijos rinktinė tikslą pasiekė išvykoje įveikusi Bosnijos ir Hercegovinos komandą 78:67.

Kaip ir pirmoje tarpusavio dvikovoje, rusai galingai smogė trečiajame kėlinyje, o atsilikę bosniai sutriko ir mačo pabaigoje varžovams nesukėlė jokių problemų.

Laimėti garbingai rusai nesugebėjo. Paskutinę minutę, kai 8 taškais atsilikę varžovai jau buvo palūžę, Sergejus Karasiovas po teisėjo švilpuko prabėgdamas alkūne smogė į petį 17-mečiam bosniui Džananui Musai. Dž.Musa pabandė suvaidinti, kad rusas pataikė į kaklą, ir ilgokai gulėjo ant grindų.

Tačiau teisėjai S.Karasiovo nusižengimo nepastebėjo ir jo nenubaudė.

Pasipriešino. Labai nedaug iki amžiaus pergalės trūko Liuksemburgo krepšininkams. Jie namie ketvirtajame kėlinyje pirmavo prieš Makedonijos rinktinę, bet pabaigoje neatlaikė labiau patyrusių varžovų šturmo ir pralaimėjo 74:82.

Liuksemburgo rinktinė pastarąjį kartą pergale oficialiose varžybose džiaugėsi dar XX amžiuje – kai 2000 metų gegužę sutriuškino Gruzijos ekipą 92:71. Paskui liuksemburgiečiai pralaimėjo net 62 rungtynes iš eilės!

Kaimynai. Savo padėtį pasunkino dviem pergalėmis atrankos turnyrą pradėjusi Estijos rinktinė. Šeštadienį estai išvykoje nusileido baltarusiams 63:79 ir patyrė antrąją iš eilės nesėkmę.

Šeimininkų ekipoje puikiai žaidė buvęs „Šiaulių“ puolėjas Vitalis Liutyčius. Jis pelnė 19 taškų ir atkovojo 11 kamuolių.

V.Liutyčius šiame atrankos turnyre apskritai yra Baltarusijos rinktinės lyderis. Jo rezultatyvumo vidurkis – 15,2 taško.

Tuo metu šiemet Baltarusijos pilietybę gavęs amerikietis Maalikas Waynsas, kuris prieš kelis sezonus žaidė Kauno „Žalgiryje“, tapo dideliu rinktinės nusivylimu. Natūralizuotas amerikietis pataikė vos 21,4 proc. metimų ir pelno vidutiniškai 3,5 taško.

Vis dėlto net ir keiksnodami naujoką, baltarusiai toliau kovoja dėl kelialapio į Europos pirmenybes. Baltarusiai turi dvi pergales ir dalijasi antrąją vietą su estais. Grupėje pirmauja visas ketverias rungtynes laimėjusi Lenkija.

Lyderiai. Rezultatyviausias ketvirtojo turo žaidėjas buvo 30 taškų įmetęs Justinas Doellmanas. „Barcelona“ klubo amerikietis atstovauja Kosovo rinktinei, kuri dar nepatyrė pergalės džiaugsmo. Šeštadienį kosoviečiai namie patampė nervus slovėnams, bet turėjo pripažinti svečių pranašumą 81:91.

Po keturių turų rezultatyviausių žaidėjų sąraše pirmauja taip pat dar nelaimėjusios Liuksemburgo rinktinės lyderis Alexas Laurent‘as. 23 metų puolėjas pelno vidutiniškai 22,2 taško.

Trečiąją vietą užima buvęs kelių LKL klubų žaidėjas Rashaunas Broadusas. Irgi dar nė karto nelaimėjusios Albanijos rinktinės natūralizuotas amerikietis įmeta 20,5 taško.

Europos čempionato atranka. 4-asis turas.

A grupė

Kipras – Belgija 55:72. N.Stylianou 15/K.Boukichou 13.

Šveicarija – Islandija 83:80. D.Ramseieris 19/M.Hermanssonas 19.

Rikiuotė: 1. Belgija – 4, 2. Islandija – 2, 3. Šveicarija – 1, 4. Kipras – 1.

B grupė

Danija – Vokietija 106:102 (po trijų pratęsimų). A.Voskuilas 22/D.Barthelis 26, J.Voigtmannas 20.

Austrija – Nyderlandai 61:75. R.Mahalbašičius 19, T.Schreineris 18/J.Voornas ir W.De Jongas po 19.

Rikiuotė: 1. Nyderlandai – 3, 2. Vokietija – 2, 3. Austrija – 2, 4. Danija – 1.

C grupė

Bosnija ir Hercegovina – Rusija 67:78. M.Teletovičius 23, J.Nurkičius 18/T.Mozgovas 17, A.Voroncevičius 16.

Rikiuotė: 1. Rusija – 3, 2. Bosnija ir Hercegovina – 1, 3. Švedija – 0.

D grupė

Portugalija – Lenkija 74:81. J.Silva ir J.Gomesas po 16/M.Ponitka 17, A.J.Slaughteris 13.

Baltarusija – Estija 79:63. V.Liutyčius 19/R.Halikas 14.

Rikiuotė: 1. Lenkija – 4, 2. Estija – 2, 3. Baltarusija – 2, 4. Portugalija – 0.

E grupė

Bulgarija – Ukraina 67:72. A.Vezenkovas 19/V.Kravcovas 18, D.Lukašovas 14.

Kosovas – Slovėnija 81:91. J.Doellmanas 30/K.Prepeličius 27, G.Vidmaras 20.

Rikiuotė: 1. Slovėnija – 4, 2. Ukraina – 3, 3. Bulgarija – 1, 4. Kosovas – 0.

F grupė

Slovakija – Juodkalnija 62:99. N.Miloševičius 15/N.Vučevičius 17, D.Needhamas 13.

Albanija – Gruzija 64:84. R.Broadusas 26/Z.Pačulia 20, G.Šermadinis 15.

Rikiuotė: 1. Juodkalnija – 4, 2. Gruzija – 3, 3. Slovakija – 1, 4. Albanija – 0.

G grupė

Didžioji Britanija – Vengrija 80:88. G.Olaseni 17/A.Hanga ir C.Ferenczas po 18.

Liuksemburgas – Makedonija 74:82. A.Laurent‘as 25/A.Kostoskis 20, R.Travisas 18.

Rikiuotė: 1. Vengrija – 4, 2. Didžioji Britanija – 2, 3. Makedonija – 2, 4. Liuksemburgas – 0.

Į 2017 m. Europos čempionatą pateks visų septynių grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos. Keturios šeimininkės (Turkija, Suomija, Rumunija ir Izraelis) bei devynios komandos, šiais metais žaidusios Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse ar olimpinėje atrankoje (Lietuva, Ispanija, Prancūzija, Serbija, Graikija, Italija, Čekija, Latvija ir Kroatija) jau turi teisę dalyvauti Europos čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.